Vartus į laisvę atidaro plastiko žiedas ant kojos ar rankos

Pamatęs pilkos spalvos plastiko apyrankę iš pirmo žvilgsnio gali pagalvoti, kad tai – nelabai dailus papuošalas ar senesnio modelio rankinis elektroninis laikrodis. Tačiau iš tiesų tai elektroniniam stebėjimui skirtas įrenginys, kuris uždedamas ant kojos ar rankos nuteistajam, kuris anksčiau laiko į laisvę paleidžiamas taikant intensyvią priežiūrą.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Aug 25, 2013, 8:38 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:17 PM

Tiesa, nors norinčiųjų nešioti tokią apyrankę nuteistųjų Lietuvoje vis daugėja, ne visų norams lemta išsipildyti. Anksčiau laiko atsidurti namuose gali sutrukdyti ir skolos už elektros energiją ar net keturkojai šeimos augintiniai.

Apyrankės nupjauti neverta

Prieš metus, 2012 metų liepos 1-ąją įsigaliojus Probacijos įstatymui, Lietuvos nuteistiesiems atsirado dar viena galimybė anksčiau laiko išeiti iš įkalinimo įstaigos.

Likus pusmečiui iki termino, kai nuteistajam bus galima prašyti įprasto lygtinio paleidimo, jis gali teikti prašymą lygtiniam paleidimui su intensyvia priežiūra.

Ta „intensyvi priežiūra“ ir yra elektroninė stebėjimo sistema – apyrankė ar antkojis bei speciali mobiliojo ryšio stotelė, kontroliuojanti, kad stebimas asmuo neišeitų iš leistinos teritorijos ribų.

„Nupjauti galima bet ką“, – sako lrytas.lt žurnalistei elektroninio stebėjimo sistemą pademonstravęs Panevėžio apygardos probacijos tarnybos direktorius Edmundas Toliušis, nusistebėjus, kad į laisvę paleistų nuteistųjų kontrolei naudojamos iš pažiūros ne itin tvirtos plastikinės apyrankės.

Iš tiesų, nupjauti šią apyrankę, kurios viduje yra keli metaliniai kontaktai, įmanoma, tačiau jos vientisumo pažeidimas iškart bus užfiksuotas. Iš specialios nuteistojo namuose įrengtos GSM ryšio stotelės pranešimas apie tai bus išsiųstas į apyrankės nešiotoją kontroliuojančio pareigūno kompiuterį.

Ten pat mobiliuoju ryšiu atskries ir įspėjimas, jei lygtinai paleistas asmuo neleistinu metu pasišalino iš namų. Kelis kartus pažeidusiam elektroninės stebėjimo įrangos naudojimo taisykles, nuteistajam teks grįžti į įkalinimo įstaigą.

Stebėjimo stotelėje, įrengiamoje nuteistojo namuose, yra įmontuotas ir telefono ragelis. Iš stotelės esant svarbiam atveju, pavyzdžiui, lygtinai paleistam žmogui susirgus ar dėl kitos rimtos priežasties turint išeiti iš kontroliuojamos teritorijos, galima paskambinti specialiu Kalėjimų departamento numeriu.

Pažeidimai – dėl rūkymo

Pasišalinimą iš leistinos teritorijos stotelė fiksuoja ir tuomet, jei stebėjimo apyrankę nešiojantis žmogus nutolsta nuo apibrėžto perimetro 11-ka metrų. Todėl labai svarbu, kad būtų tiksliai nustatyta teritorija, iš kurios kontroliuojamasis negalėtų išeiti.

Aišku, pasitaiko ir kuriozų. Viename Lietuvos rajone Probacijos tarnybos pareigūnams atvažiavus išsiaiškinti, kodėl nuteistasis kelis kartus pasišalino iš namų, paaiškėjo, kad jis, nieko blogo nenujausdamas, ėjo rūkyti į tolėliau esantį daugiabučio balkoną. Kiek padidinus plotą, kuriame vyriškis gali būti be apribojimų, pažeidimai liovėsi.

Kokio dydžio leistinas perimetras bus apibrėžtas, kiekvienu atveju nustatomas individualiai. Vienoks jis bus buto gyventojui, kitoks – kaimo troboje gyvenančiam. „Juk jeigu žmogui tenka naudotis lauko tualetu, teritorijos ribos turi būti nustatomos didesnės“, – paaiškino E. Toliušis.

Nė viena nuteistoji atgal negrįžo

Panevėžio apygardos probacijos tarnybos prižiūrimoje teritorijoje – Panevėžio ir Utenos apskrityse – per pastaruosius metus gyvenimą laisvėje, bet su stebėjimo apyranke išbandė 13-ka asmenų. Dešimčiai jų jos jau nuimtos atlikus bausmę, trys – du vyrai ir moteris – šias apyrankes dar tebenešioja.

E. Toliušis pasidžiaugė, kad kol kas nė vienas Aukštaitijos gyventojas, paleistas į laisvę kontroliuojamas elektroninio stebėjimo sistemos, nustatytos tvarkos nepažeidė ir atgal į įkalinimo įstaigas nebuvo sugrąžintas.

„Dar nė viena atgal pas mus negrįžo“, – gera žinia pasidalijo ir Panevėžio pataisos namų direktoriaus pavaduotojai Regina Stankuvienė. Per metus elektroninės stebėjimo apyrankės vartus į laisvę anksčiau laiko pravėrė 8-ioms nuteistosioms.

Kaip lrytas.lt informavo Kalėjimų departamento atstovė Audrė Mišeikienė, dėl vieno asmens Vilniaus apygardos probacijos tarnybos Vilniaus probacijos skyrius skubos tvarka teikė pasiūlymą teismui panaikinti lygtinį paleidimą, taikant intensyvią priežiūrą ir grąžinti jį į įkalinimo įstaigą.

Vyriškis buvo sugrąžintas į įkalinimo įstaigą, kadangi be pateisinamų priežasčių nevykdė teismo jam nustatytų pareigų, t.y. nesilaikė nustatytos dienotvarkės, neišėjo į darbą, gyvenamojoje vietoje buvo pastebėtas neblaivus.

Augintinių teks atsisakyti

Norinčių kuo greičiau atsidurti laisvėje, tegu ir su stebėjimo apyranke ant kojos ar rankos, nuteistųjų Lietuvoje vis daugėja. Tačiau vien geros charakteristikos iš įkalinimo įstaigos neužtenka. Po to, kai nuteistasis kreipiasi į įkalinimo įstaigos vadovybę dėl galimybės jam taikyti lygtinį paleidimą su intensyvia priežiūra, Probacijos tarnybos inspektoriai vyksta į jo namus patikrinti, ar yra sąlygos ten įrengti stebėjimo sistemą.

Pasak Panevėžio apygardos probacijos tarnybos direktoriaus E. Toliušio, reikalavimų yra nemažai. Pavyzdžiui, kiti būsto gyventojai turi neprieštarauti, kad jame bus vykdomas elektroninis monitoringas.

Labai svarbu, kad nuteistojo namuose būtų užtikrinamas nuolatinis elektros srovės tiekimas. Todėl kliūtimi išeiti į laisvę gali būti net būsto šeimininkų skolos už elektros tiekimą.

Elektroninis stebėjimas nebus skirtas ir atokiose vietovėse, kur blogas mobilusis ryšys, įsikūrusiems nuteistiesiems.

Prastos žinios naminių gyvūnų augintojams – inspektoriams užfiksavus, kad būste gyvena šunys ar katės, nuteistojo prašymas skirti jam elektroninį stebėjimą taip pat bus atmestas. „Namuose pastatytos GSM stotelės, kurioje yra sumontuota apie 70 įvairių jutiklių, jokiu būdu negalima judinti. Nes tuomet iškart fiksuojamas pažeidimas. O naminiai gyvūnai, kad ir netyčia, ją gali užkliudyti“, – paaiškino E. Toliušis.

Direktorius prisiminė atvejį, kai iš pradžių nuvykę apžiūrėti besiveržiančio į laisvę nuteistojo namų, inspektoriai kliūčių įrengti stebėjimo sistemą nerado. Tačiau netikėtai pasirodė dvi bute gyvenančios katės ir nuteistojo prašymas dėl lygtinio paleidimo intensyvaus stebėjimo sąlygomis buvo atmestas.

Panevėžio apygardoje per metus 41 nuteistojo prašymu Probacijos tarnybos inspektoriai tikrino būstus dėl galimybės įrengti elektroninio stebėjimo sistemas. Iš jų 12-ka būstų keliamų reikalavimų neatitiko, todėl anksčiau laiko į laisvę šie nuteistieji neišėjo.

Nusiskundimų nesigirdi

Jei Probacijos tarnybos atstovai patvirtina, kad nuteistojo būstas atitinka reikalavimus, galimybę jį anksčiau laiko išleisti į laisvę intensyvaus stebėjimo sąlygomis iš pradžių svarsto Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija, o vėliau – teismas.

Teismui priėmus nutartį dėl lygtinio paleidimo intensyvaus stebėjimo sąlygomis, Probacijos tarnybos pareigūnai surašo nuteistajam dienotvarkę, kurios jis turi nepažeidinėti. Pavyzdžiui, ten nurodoma, kada ir kiek laiko jam leidžiama išeiti iš namų. Vieniems leidžiama per dieną išeiti iš namų tik valandą – pavyzdžiui, apsipirkti, kitiems namuose privaloma būti tik naktį, nuo 22 iki 6 val. ryto, o kitu paros metu jie gali judėti be apribojimų.

Minimalus laikas, kuriam gali būti skirtas elektroninis stebėjimas – mėnuo, maksimalus – 1 metai.

Nuo 2012 m. liepos 1 d. įsigaliojus naujam Probacijos įstatymui, gyvenimą su stebėjimo apyranke ant rankos ar kojos išbandė 42 nuteistieji. Šiuo metu intensyvi priežiūra taikoma 16 asmenų ir 7 – įranga naudojama tik pareigos neišeiti iš namų tam tikru laiku vykdymo kontrolei.

Per metus buvo pateikti iš viso 268 įvairiose Lietuvos įkalinimo įstaigose bausmę atliekančių nuteistųjų prašymai dėl lygtinio paleidimo taikant intensyvią priežiūrą. Tačiau tokią priežiūrą taikyti leista tik 42 asmenims.

Galima net nardyti

E. Toliušio nuomone, elektroninis stebėjimas turi daugiau pliusų, nei minusų. Pavyzdžiui, taip kontroliuojamas nuteistasis netikrinamas bet kuriuo paros metu galinčių atvykti pareigūnų.

„Norintiems ramybės, auginantiems mažus vaikus nebereikia baimintis, kad bus prikelti tikrintojų“, – sakė Panevėžio apygardos probacijos tarnybos viršininkas.

Be to, naudojant elektroninio stebėjimo sistemas, lygtinai paleistų nuteistųjų priežiūrai galima išleisti mažiau pinigų. Šimtą vienetų anglų gamybos stebėjimo įrangos komplektų kartu su visa kita reikalinga programine įranga Kalėjimų departamentas nuomojasi iš UAB „Penkių kontinentų bankinės technologijos“.

Paprastai poros pirštų pločio apyrankę nuteistieji pageidauja segėti ant kojos – taip ji mažiau krenta į akis, nei užsegta ant rankos. Prietaisas atsparus vandeniui, netgi nardyti iki 5 metrų gylyje su juo galima.

Pasak Kalėjimų departamento atstovės A. Mišeikienės, yra pasitaikę mėginimų sugadinti įrangą: mėginama pažeisti apykojų dirželius, stotelių antenas ir kt. Tačiau tokie atvejai yra iškart užfiksuojami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.