Ateityje į mokyklą Lietuvos vaikai žingsniuos nuo ketverių

Jau netolima ateitis, kai Lietuvoje vaikams ikimokyklinis ugdymas prasidės nuo 4 metų. Švietimo ir mokslo ministerija užsimojo ankstinti ikimokyklinį ugdymą, nors kada tokia reforma išvys dienos šviesą, kol kas nenuspręsta, informuoja „Lietuvos ryto“ televizija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 27, 2013, 8:44 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:19 PM

Tačiau jau dabar aišku, kad reikės didžiulių investicijų ir įtikintų mažylių tėvus, kad toks ankstyvas vaiko išleidimas mokytis nėra pavogta vaikystė. Tiesa, psichologai perspėja - maža klaida ir tokia reforma pridarys daugiau žalos nei naudos.

Šiuo metu priešmokyklinis ugdymas Lietuvoje pradedamas, kai vaikui sueina 5-6 metai. Tokio amžiaus mažyliai lanko priešmokyklinio lavinimo grupes, o suėjus 7 metams prasideda privalomas ugdymas mokyklose. Tačiau politiniame lygmenyje jau vyksta diskusijos, kad Lietuvoje vaikų mokymas taps privalomas nuo 4 metų.

Kai kurie tėveliai būsimas naujoves sveikina, teigdami, kad psichologai jau seniai teigia, kad vaikas iki 6 metų mokosi imliau, nei vėliau, todėl verta tai išnaudoti. Tiesa, norėtų, kad jų mažyliai būtų atskirti nuo didesnių moksleivių, toks ugdymas vyktų darželiuose.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis patvirtino, kad jau kuris laikas diskusijos, ar priešmokyklinis ugdymas bus paankstintas iki 4 metų, vyksta.

„Yra moksliškai pagrįstų duomenų, kad kuo anksčiau pradeda vaikai kažkokius mokymosi elementus gauti, tuo geresni jų pasiekimai yra vėliau mokantis“, – sakė ministras.

Jam pritaria ir ministerijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus vedėja Gražina Šeibokienė. Jos teigimu, yra 4 šalys, kurios sėkmingai ikimokyklinį ugdymą atlieka nuo 4 metų, 11-ka šalių vaikus pradeda ugdyti nuo 5-erių metų, o Lietuva kartu su Estija, Suomija, Švedija ir Bulgarija privalomą ugdymą pradeda 7-erių metų.

Švietimas nuo 4 metų privalomas Airijoje, Šveicarijoje, Liuksemburge, Kipre.

Švietimo ir mokslo ministerijos teigimu, jau ketverius metus iš ES lėšų priešmokyklinukams ruošiamos patalpos. Ministro nuomone, dauguma jų turėtų būti prie darželių, bet ne bendrojo lavinimo mokyklose. Ne ką mažesnių investicijų reikės ir pedagogų paruošimui.

Tačiau psichologai sako, kad aklas sekimas paskui kitas Europos šalis gali pridaryti daug žalos. Mokymo ankstinimas - didžiulė reforma, kurią galima įgyvendinti tik gerai pasiruošus. Anot psichologų, kai kurie ketverių metų sulaukę vaikai net nekalba, tad jiems apie mokyklą negali būti nė kalbos. Svarbiausia, kad būtų tarnyba, kuri kiekvieną vaiką, ar jis jau gali eiti į mokyklą, vertintų atskirai.

Vilniaus psichoterapijos centro psichologė Daiva Balčiūnienė teigia, kad mokymas turėtų vykti per žaidimą, trumpais laiko tarpais, kad vaikas gerai jaustųsi ir nebūtų atbaidomas nuo mokyklos.

Pagal dabartinius įstatymus, ar leisti vaiką į priešmokyklinę grupę, Lietuvoje sprendžia tėvai. Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, tokias grupes lanko 96 proc. 5-6 metų vaikų. Tačiau ateityje mokytis nuo 4-erių taptų privaloma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.