Per rinkimus „tvarkietis“ gyrėsi kuriąs parką, bet dabar stato žvėrinčių

Prieš penkerius metus į Seimą sėkmingai kandidatavęs profesionalus teisininkas „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis rinkiminės 2008-ųjų kampanijos metu Šilalės-Šilutės apygardos rinkėjams meilę gamtai liudijo pažadu Rusnės saloje, netoli Vorusnės upelio, įkurti parką bendruomenės reikmėms.

Pirmaisiais savo kadencijos metais R.Žemaitaitis Vorusnės kaime kūrė parką.<br>A.Aleksėjūnienės nuotr.
Pirmaisiais savo kadencijos metais R.Žemaitaitis Vorusnės kaime kūrė parką.<br>A.Aleksėjūnienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

Aug 27, 2013, 10:24 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:19 PM

Ir šis argumentas nebuvo šakėmis ant vandens parašytas. Priešais jo sodybą kitapus kelio netrukus ėmė ryškėti būsimo parko kontūrai - takas, rieduliai, medelių alėja.

Bet išrinktas į Seimą ir vieną kadenciją (2008-2012m.) pasimėgavęs valdžios galių svaiguliu, antrąją R.Žemaitaitis to parko užuomazgų vietoje ėmė kurti žvėrinčių. Juk grakščiais gyvūnais – danieliais ir elniais – savo parkus 16-17 amžiais puošė kunigaikščiai ir didikai. O „tvarkietis“ - vis dar tarp valdančiųjų.

Tai kas, kad danieliai – laisvės, ne naminiai gyvūnai. Lapuočių miškuose, kur apstu žolės, jų populiacija gausi centrinėje, Vakarų ir Pietų Europoje. Rytų šalyse juos aklimatizuoti bandymų būta, bet ne itin sėkmingų. Šilutės rajono Kintų miške prieš 40 metų įveisti danieliai išnyko.

Dabar Lietuvoje – jų „sunamininimo“ nelaisvėje bumas. Viešoje erdvėje jau buvo skelbti R.Žemaitaičio ketinimai pirkti bandą danielių iš veislynų užsienyje ir šiuos laukinius gyvūnus auginti ir veisti prie Vorusnės nuosavose valdose. „Be ne dėl mėsos“, - sakęs R.Žemaitaitis.

Sužinoti, kodėl rinkiminėje kampanijoje reklamuotas parkas dabar verčiamas ganykliniu aptvaru laukiniams žvėrims, nepavyko. Seimo narys R.Žemaitaitis į šių eilučių autorės laišką neatsakė. Danielių ir elnių augintojai, kurių šalyje vis daugėja, pelno tikėtųsi, pardavę ir ką tik prasikalusius žvėrių ragus. Jie naudojami Rytų medicinoje gaminant netradicinius vaistus. Jų paklausa didelė.

Kita pelno gysla – šių prijaukintų gyvūnų komercinės medžioklės. Tykojant iš bokštelių trofėjinė(4-9 metų žvėries) medžioklė kai kuriuose elnynuose yra įkainota 1,5 tūkst. litų. Tiesa, R.Žemaitaitis skelbiasi kuriąs ekologinį danielių ūkį, kuriame jie bus ne žudomi, o veisiami ir eksponuojami.

Bet investuoti pinigai juk turi duoti grąžą – kirba rinkėjams abejonės R.Žemaitaičio altruizmu. Nes įsigyti būrį danielių užsienyje, suformuoti ir prijaukinti bandą, kurią galima būtų sertifikuoti kaip ekologinę, nėra pigu. Bandą turi sudaryti ne mažiau kaip ketvirtos kartos ūkyje veisti ir auginti žvėrys, o jų kiekvieno kaina, įvairiais duomenimis, svyruoja iki kelių tūkstančių litų.

Bet Seimo narys apie investicijų grąžą viešai neskelbia. Tik aiškina, jog danielius, kaip gyvuosius eksponatus, uždarytus aptvare po jo sodybos langais, nemokamai galės stebėti mokinių ekskursijos.

Toks gyvosios gamtos pažinimo būdas ekologinio švietimo vardan, mano subjektyviu požiūriu, nei sektinas, nei propaguotinas. Visi žinome - ganykliniuose aptvaruose yra vieta naminiams gyvūnams, bet ne laukinei faunai. Juo labiau – potvynių skandinamoje Rusnės saloje.

Be to, jei danieliai bus veisiami „didikų“ pramogai (kuri taip pat – tam tikro verslo sritis) – geriau atvirai deklaruoti. Juk rinkėjai pučiamos miglos į akis vis tiek neužmirš.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.