Kaišiadoryse – konfliktas dėl patriotiškų šūkių futbolo treniruotėse

Pagal baltų tradicijas žaisti futbolą jaunimą mokiusį pedagogą atleidęs Kaišiadorių kūno kultūros ir sporto centro direktorius Jonas Žižliauskas privalo grąžinti mokytoją į darbą. Tai nusprendė Lietuvos aukščiausiasis teismas.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Aug 28, 2013, 7:51 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:49 PM

2007 metais įkurto futbolo centro „Baltai“ vienam įkūrėjų Sauliui Jankauskui leidžiama treniruotėse jaunimui toliau skiepyti patriotiškumą. Teismas galutine ir neskundžiama nutartimi grąžino futbolo trenerį S.Jankauską į darbą. Tokį sprendimą iš dalies lėmė nuostata, kad jei teisinis reguliavimas sukuria neapibrėžtumą ir neaiškumą, ginčai sprendžiami darbuotojo naudai.

Tačiau abi šio neįprasto konflikto pusės tvirtina, kad ginčas įsiplieskė dar 2008 metais, o jo priežastys - kur kas gilesnės, nei nurodyta teismo nutartyje. Mat Kaišiadorių kūno kultūros ir sporto centro direktoriui J.Žižliauskui nepatiko futbolo trenerio S.Jankausko iniciatyva treniruotėse skiepyti patriotiškumą.

Konfliktas dėl ideologijų

Direktorius tai vadina nacionalizmo ideologijos propagavimu, tačiau kaip nacionalizmo ideologijos propagavimas pasireiškia kūno kultūros treniruotėse – paaiškinti negalėjo.

„Veždami sporto centro ugdytinius į sporto centro rungtynes jie su vaikais dainuoja futbolo centro „Baltai“ himną, taip pat jie priklauso taikiojo nacionalizmo „Nationia“ grupei“, – apie galimą nacionalizmo propagavimą, kalbėjo J.Žižliauskas.

S.Jankauskas kalba kitaip - esą „Nationia“ grupė su futbolo centru „Baltai“ susijusi tik tiek, kad jos įkūrėjas yra jo brolis Andrius Jankauskas, kuris yra taip pat ir futbolo centro „Baltai“ įkūrėjas.

„Nationia“ grupės interneto svetainėje skelbiama, kad ji yra už tautų įvairovę, o ne jų susimaišymą pasisakančių bendraminčių bendruomenė. Tai - įvairių tautų patriotų idėjinė sąjunga, skatinanti bendradarbiavimą ir taikųjį nacionalizmą.

Kaišiadorių kūno kultūros ir sporto centre dirbantis pedagogas ir vienas futbolo centro „Baltai“ įkūrėjų S.Jankauskas portalui lrytas.lt teigė, kad nėra aiškios takoskyros tarp futbolo centro „Baltai“ veiklos ir treniruočių Kaišiadorių kūno kultūros ir sporto centre. Esą treniruotėse naudojamas ir futbolo centro „Baltai“ inventorius, ugdomas patriotiškumas.

„Per treniruotes mes pabrėžiame Lietuvai svarbias datas, o ypatingos veiklos nevykdome, jokių šūkių nesakome. Prieš varžybas mes sustojame į ratą ir sušunkame: „Protas, ryžtas ir vienybė – „Baltai“, – pasakojo S.Jankauskas. 

Įkurtas skatinti lietuviškumą

Kaišiadorių futbolo centras „Baltai“ įkurtas tam, kad sujungtų futbolą ir lietuviškumą. Futbolo centro svetainėje rašoma, kad centras ypatingą dėmesį skiria sąmoningumo ugdymui. Futbolo centro „Baltai“ emblemos raudoname fone, simbolizuojančiame ryžtą ir stiprybę, pavaizduotas gilaus žvilgsnio lietuvio veidas.

„Oficiali futbolo centro pozicija – futbolas ir lietuviškumas. Centro pavadinimas „Baltai“ – neatsitiktinis. Mūsų tradiciniai renginiai susiję su patriotiškumo ugdymu. Mes integruojame viktorinas į futbolo rungtynes, kad tai nebūtų vien tik futbolas“, – pasakojo S.Jankauskas.

Kaišiadorių kūno kultūros ir sporto centro direktorius J.Žižliauskas pateikia kitą versiją - mokytojas yra konfliktiškas, šmeižia sporto centrą: „Jie viešai įvairiausiuose portaluose juodina sporto centre dirbančius trenerius, įstaigos vadovybę, tačiau pats turi bene kelis tarnybinius pranešimus.“

Tuo tarpu treneris neigė turintis tarnybinių pranešimų, nors vėliau kai ką prisiminė: „Vieną skundą labai seniai yra parašęs Kaišiadorių kūno kultūros ir sporto centro vairuotojas – dėl savo sūnaus.“

Kreipėsi į teismą

Konfliktui nerimstant, futbolo treneris buvo atleistas iš pareigų Kaišiadorių kūno kultūros ir sporto centre. Tada S.Jankauskas kreipėsi į teismą.

Teismas pripažino, kad šis treneris neturi mokomąjį dalyką atitinkančios studijų programos (sporto) aukštojo išsilavinimo ar kūno kultūros ir sporto veiklos leidimo, tačiau jį vis dėlto grąžino į darbą.

„Treneris turi matematikos ir informatikos bakalauro laipsnį ir pedagogo kvalifikaciją, o tokio išsilavinimo pakanka dirbti neformaliojo ugdymo įstaigoje“, – konstatavo teismas, nors ir atkreipė dėmesį, kad skirtingas teisinis reglamentavimas sukuria teisinį neapibrėžtumą ir neaiškumą.

Kvalifikacijos reikalavimus sporto šakos mokytojui, dirbančiam neformaliojo ugdymo įstaigoje, apibrėžia ne tik Švietimo įstatymas, bet ir Kūno kultūros ir sporto įstatymas, kuriame nurodyta, kad sporto dalyką mokantis mokytojas turi turėti mokomąjį dalyką atitinkančios studijų programos (sporto) aukštąjį išsilavinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.