Po išminavimo operacijos Baltijos jūroje liko mažiau grėsmių

Nuo rugpjūčio 19-osios prasidėjusi, trečiadienį baigėsi Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje vykusi tarptautinė išminavimo Baltijos jūroje operacija „Atvira dvasia 2013“.

Išminavimo operacijos „Atvira dvasia 2013“ akimirkos.<br>A.Vitkausko nuotr.
Išminavimo operacijos „Atvira dvasia 2013“ akimirkos.<br>A.Vitkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 28, 2013, 10:00 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:46 PM

Operacijos baigtį vainikavo keli renginiai. Kruizinių ir karo laivų krantinėje iškilmingai paminėtos Baltijos šalių karinių laivų eskadros BALTRON 15-osios įkūrimo metinės. Šia proga kruizinių ir karo laivų krantinėje buvo surengta iškilminga rikiuotė, kurioje dalyvavo Lietuvos Karinių jūrų pajėgų (toliau KJP) štabo ir aprūpinimo laivo N42 „Jotvingis“, Latvijos priešmininio laivo M-05 „Viesturs“ ir Estijos KJP priešmininio laivo M313 „Admiral Cowan“ įgulų nariai.

Rikiuotę priėmė l. e. Lietuvos kariuomenės vado pareigas Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika. Renginyje dalyvavo Baltijos šalių bei Belgijos Karalystės karinių jūrų pajėgų vadai, šiuo metu BALTRON vadovaujantis Lietuvos KJP atstovas komandoras leitenantas Egidijus Oleškevičius, užsienio šalių gynybos atašė bei kiti garbūs asmenys.

Vėliau, svečiams ir žiniasklaidos priemonių atstovams laivais „Jotvingis“ ir „Viesturs“ išplaukus į Baltijos jūrą, buvo surengtos parodomosios pratybos, kurių metu buvo sunaikinta jūrinė mokomoji mina, vykdytas operacijoje dalyvavusių laivų prasilenkimas rikiuotėje su laivais N42 „Jotvingis“ ir M05 „Viesturs“, vykdytas gelbėjimo pratybų veiksmas – žmogaus perkėlimas iš laivo į sraigtasparnį ir vėl į laivą, vykdytas laivų suartėjimas jūroje ir siuntinio perdavimas iš laivo į laivą.

Per visą išminavimo operacijos „Atvira dvasia 2013“ laikotarpį rugpjūčio 19-28 d. dalyvaujantys laivai išžvalgė 64 jūrinių mylių (118.5 kvadratinių kilometrų) plotą ir aptiko 10 jūrinių minų (iš jų 2 mokomosios), 14 minų inkarų, 1 raketą. Iš šio skaičiaus 8 aptiktos kovinės jūrinės minos yra sunaikintos. Operacijos metu taip pat buvo aptiktos ir pažymėtos 3 nuskendusių laivų liekanos.

Pagrindiniai minų paieškos ir nukenksminimo operacijos „Atvira dvasia 2013“ tikslai - ieškoti ir naikinti nuo I ir II pasaulinių karų Baltijos jūroje likusias minas ir kitus sprogmenis. Taip pat buvo siekiama stiprinti operacijoje dalyvaujančių karių tarpusavio sąveiką, tobulinti minų paieškos ir nukenksminimo įgūdžius ir procedūras

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.