Vandentiekį tiesė per pagonių kaulus

Utenos rajone gyvenanti šeima sužinojo, kad jos kieme buvo pagoniška kapavietė. Kasant tranšėją rasta ne tik kaukolė, bet ir žalvarinių papuošalų.

Specialistų nuomone, pagoniškai palaidoti palaikai – XIII–XV amžiaus. Pagal žalvarinių papuošalų gausumą galima spręsti, kad tai buvo moteris.<br>R.Mikulėno nuotr.
Specialistų nuomone, pagoniškai palaidoti palaikai – XIII–XV amžiaus. Pagal žalvarinių papuošalų gausumą galima spręsti, kad tai buvo moteris.<br>R.Mikulėno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Aug 28, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:13 PM

Prieš kelias dienas Užpalių seniūnijos Levizarų kaimo gyventojų Broniaus ir Onos Čekų kieme darbininkai kasė tranšėją.

Ja nuo šulinio iki lauko virtuvėlės turėjo būti nutiestas vandentiekis. Kasant maždaug metro gylyje kartu su žemėmis netikėtai pabiro ir kaulų liekanų.

Paaiškėjo, kad kastuvas užkabino žmogaus palaikus – kaukolę, taip pat kitų išlikusių kaulų fragmentų.

Šalia palaikų buvo surasta ir žalvarinių papuošalų.

„Ten buvo trys apyrankės, kažkoks lankelis, gal kaklo ar galvos papuošalas ir kažkas panašaus į spyruokles, gal auskarai”, – pasakojo O.Čekienė.

Apie radinį sodybos šeimininkai iš karto pranešė policijai. Atvykę pareigūnai iškastus radinius išsigabeno.

Kultūros paveldo departamento Utenos teritorinio padalinio specialistams radinį leista apžiūrėti tik pirmadienio popietę. Šios tarnybos vyresniojo valstybinio inspektoriaus Romualdo Mikulėno teigimu, kapavietei gali būti ne mažiau kaip 600 metų.

„Tai ne kokios nors žmogžudystės įkalčiai. Sprendžiant iš įkapių, greičiausiai tai XIII–XV amžiaus pagoniškasis palaidojimas. Pagal papuošalų gausumą galima spręsti, kad tai – moters palaikai.

Mes rekomenduosime, kad ta teritorija, kurioje surasti palaikai, būtų įrašyta į Nekilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos registrą. Ar tai padaryti, nuspręs departamentas.

Palaikus atradę žmonės pasielgė labai pilietiškai”, – kalbėjo R.Mikulėnas.

Kol kas šimtamečiai radiniai yra Utenos rajono policijos komisariate. Kai bus nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl surastų palaikų, jie turėtų būti perduoti vietos muziejui, o Čekų sodybos kieme tikimasi atlikti žvalgomuosius tyrimus.

Bet jau aišku viena – vandentiekio kieme dar ilgai nebus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.