VRK išduos parašų rinkimų lapus referendumo iniciatyvinei grupei

Ketvirtadienį Vyriausioji

VRK įregistravo piliečių iniciatyvinę grupę privalomajam referendumui dėl kai kurių Konstitucijos straipsnių pakeitimo paskelbti.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
VRK įregistravo piliečių iniciatyvinę grupę privalomajam referendumui dėl kai kurių Konstitucijos straipsnių pakeitimo paskelbti.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 29, 2013, 6:14 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:17 PM

VRK įregistravo piliečių iniciatyvinę grupę privalomajam referendumui dėl kai kurių Konstitucijos straipsnių pakeitimo paskelbti. Referendumo iniciatoriai siūlo pakeisti Konstitucijos 9, 47 ir 147 straipsnius.

Jie siūlo įteisinti, kad referendumas galėtų būti skelbiamas, jeigu jo reikalauja ne mažiau kaip 100 tūkstančių piliečių.

„Šiuo metu egzistuojantis reikalavimas surinkti 300 tūkstančių piliečių parašų yra neįveikiama riba jau daugelį metų“, - sakė referendumo iniciatyvinės grupės koordinatorius Pranciškus Alfredas Šliužas.

Konstitucijoje taip pat siūloma įteisinti, kad žemė, vidaus vandenys, miškai, parkai nuosavybės teise gali priklausyti tik Lietuvos Respublikos piliečiams ir valstybei.

„Mes norime grąžinti Konstitucijos 47 straipsnį į pirminę būklę, kokia buvo 1992 metais priimtoje Konstitucijoje. Šis straipsnis užtikrino Lietuvos piliečių teisę į žemę, miškus ir vandenis Tuo tarpu 2003 metais ši teisė buvo panaikinta. Lietuvos žemę, miškus ir vandenys nuosavybės teise galėjo įsigyti užsienio šalių subjektai, todėl mes norime grąžinti Lietuvos piliečiams jų prigimtinę teisę gyventi savoje žemėje“, - žurnalistams aiškino P.A.Šliužas.

Komentuodamas referendumui siūlomas nuostatas, jis sakė, kad referendumu priimti sprendimai gali būti pakeičiami tik referendumu. „Jeigu žmonės balsavo vieningai vienu ar kitu klausimu, negali kokia nors susidariusi grupė pakeisti tautos valios“, - mano P.A.Šliužas.

Referendumo iniciatoriai Konstitucijoje taip pat siūlo įteisinti, kad „valstybinės ir bendruomeninės reikšmės gamtos išteklių išgavimo ir naudojimo klausimai sprendžiami tik referendumu“.

„Siekiame ateityje visuotinio referendumo būdu spręsti ir svarbiausius gamtinių išteklių išgavimo klausimus, pavyzdžiui, skalūninės dujos arba geriamasis vanduo arba kitos mūsų naudingosios iškasenos, kad jos maksimaliai būtų panaudotos valstybės ir visuomenės reikmėms, o ne kokiai nors privačiai kompanijai“, - sakė P.A.Šliužas.

Piliečių iniciatyvinėje grupėje privalomajam referendumui paskelbti yra 30 asmenų, tarp kurių Rimantas Kumpis, Julius Panka, Vadimas Kovalevskis, Vaiva Girskienė, Giedrius Kochanka ir kiti.

Kaip numatoma Referendumo įstatyme, Vyriausioji rinkimų komisija ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo iniciatyvinės grupės įregistravimo turi išduoti jai piliečių parašų rinkimo lapus.

Piliečių reikalavime siūlomo teikti referendumui sprendimo teksto keisti neleidžiama.

Piliečių parašų skaičius neribojamas, tačiau jų turi būti ne mažiau kaip 300 tūkstančių. Piliečių iniciatyvos teisei paskelbti referendumą įgyvendinti nustatomas 3 mėnesių terminas. Jis skaičiuojamas nuo piliečių parašų rinkimo lapų išdavimo Vyriausiojoje rinkimų komisijoje dienos.

Per įstatyme nustatytą terminą surinkus 300 tūkstančių piliečių parašų, grupė surašo baigiamąjį aktą ir kartu su piliečių reikalavimais perduoda Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Pilietis savo parašą dėl reikalavimo paskelbti referendumą turi teisę atšaukti. Apie šį sprendimą jis privalo pranešti Vyriausiajai rinkimų komisijai ne vėliau kaip iki piliečių reikalavimų perdavimo jai dienos.

Jeigu per 3 mėnesius nesurenkamas reikiamas piliečių parašų skaičius, parašų rinkimas nutraukiamas.

Parašai gali būti renkami viešose vietose ir gyvenamosiose patalpose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.