B.Obamos žinia pasauliui: Lietuvos saugumas yra svarbus Amerikos interesas

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienio vakarą susitiko su Amerikos prezidentu Baracku Obama. Pasauliui sulaikius kvėpavimą dėl įtampos Sirijoje, B.Obama komentavo situaciją, o šalia jo sėdėjo Lietuvos vadovė. Per susitikimą Amerikos vadovas sudavė smūgį visiems Lietuvos kritikams ir priešiškoms valstybėms - B.Obama nedviprasmiškai pareiškė, kad Lietuvos saugumas ir siekiai yra svarbus Amerikos interesas. Tai įvyko tokiu metu, kai vadinamieji Rusijos politologai atvirai ragina okupuoti Baltijos valstybes.

Apie padėtį Sirijoje kalbėjo sėdėdamas su D.Grybauskaite.<br>„Reuters“ nuotr.
Apie padėtį Sirijoje kalbėjo sėdėdamas su D.Grybauskaite.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 30, 2013, 10:39 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:42 PM

Šitą spaudos konferenciją tiesiogiai transliavo visos didžiausios pasaulio žiniasklaidos priemonės. Tiesa, amerikiečių CNN žurnalistai, kalbėdami apie Baltijos valstybes, pamiršo paminėti Lietuvą - įvardino tik Latviją ir Estiją.

Lietuvos saugumas - Amerikos interesas

Lietuvos prezidentė D.Grybauskaitė Baltuosiuose rūmuose susitiko su B.Obama aptarė šalių strateginio bendradarbiavimo stiprinimo galimybes, energetinio ir kibernetinio saugumo klausimus, transatlantinius ekonominius ryšius. Susitikime taip pat dalyvavo Latvijos prezidentas Andrius Berzinis ir Estijos vadovas Toomas Hendrikas Ilvesas.  Susitikime taip pat kalbėta apie santykius su Rytų partnerystės šalimis ir Rusija, geopolitinius pokyčius ir regiono saugumui grėsmę keliančius procesus.   Baltijos šalių ir Amerikos prezidentų susitikime pabrėžta, kad Amerikos ir Europos saugumas yra neatsiejami, o Baltijos šalių nepriklausomybė, suverenumas ir teritorinis vientisumas - nuolatinis Amerikos interesas.

D.Grybauskaitė: „Prasideda naujas Lietuvos ir JAV strateginio bendradarbiavimo etapas“

D.Grybauskaitės teigimu, pasiekusi pirmojoje Partnerystės ir Bendradarbiavimo chartijoje numatytus tikslus Lietuva pereina į naują, platesnio strateginio bendradarbiavimo su Amerika lygį. Tai reiškia naujas galimybes užtikrinant Lietuvos žmonių saugumą ir gerovę. 

„Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas per pastaruosius metus kaip niekada sėkmingas ir rezultatyvus. Pasiekėme pagrindinius chartijos tikslus. Dabar mūsų žmonių saugumui kyla naujų iššūkių, ir reikia kitų sprendimų. Todėl Lietuva ir Baltijos šalys pereina į naują strateginio bendradarbiavimo su JAV etapą“, - sakė prezidentė. 

Pirmąją bendradarbiavimo chartiją 1998 metais Vašingtone pasirašė Lietuvos prezidentas Algirdas Brazauskas, Latvijos vadovas Guntis Ulmanis, Estijos prezidentas Lennartas Meris bei JAV prezidentas Billas Clintonas. 

Per prezidentų susitikimą penktadienį taip pat kalbėta apie santykius su Rytų partnerystės šalimis ir Rusija, geopolitinius pokyčius ir regiono saugumui grėsmę keliančius procesus. D.Grybauskaitė pabrėžė, kad Ukrainos eurointegracija ir rezultatyvus Vilniaus viršūnių susitikimas lapkritį turi geostrateginę reikšmę. 

Pranešime rašoma, kad Baltijos šalių ir Amerikos prezidentų susitikime pabrėžta, kad JAV ir Europos saugumas yra neatsiejami, o Baltijos šalių nepriklausomybė, suverenumas ir teritorinis vientisumas yra nuolatinis JAV interesas. 

Bendroje deklaracijoje JAV pareiškė palaikanti Lietuvos ir Baltijos šalių energetinio savarankiškumo siekį ir įsipareigoja stiprinti energetinį Baltijos regiono saugumą. Tiesioginė parama išsakyta Lietuvos vykdomam Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimui, energetinėms jungtims su Vakarais, energijos išteklių tiekimo įvairovės užtikrinimui. 

Lietuvos vadovės teigimu, prie alternatyvių energijos šaltinių gali prisidėti ir Amerika, palengvindama leidimų išdavimą skalūnų dujų eksportui į NATO šalis, taip pat ir Lietuvą. Amerikos dujos yra keturis kartus pigesnės nei Europoje. 

Amerikos parengtoje informacijoje apie bendradarbiavimą su Lietuva (vadinamajame „Factsheet“) pabrėžiamas mūsų šalies indėlis sprendžiant viso pasauliui saugumui kritinius klausimus. Aukštai įvertinami Lietuvos pasiekimai išmaniosios gynybos srityje - aktyviai veikia NATO energetinio saugumo ir Branduolinio saugumo kompetencijos centrai, užtikrinama parama ilgalaikei NATO oro policijos misijai Baltijos šalyse. Pripažįstamas profesionalus Lietuvos dalyvavimas saugumą ir stabilumą užtikrinančiose misijose Afganistane ir kituose pasaulio regionuose. 

Taip pat akcentuojamas bendradarbiavimas energetikos, prekybos, Rytų partnerystės, pasaulinės interneto politikos, kibernetinio saugumo, švietimo ir mokslo srityse, lyderiu mainų programos. 

Baltijos šalių ir Amerikos prezidentai aptarė ir padėtį Sirijoje, kuri kelia rimtą susirūpinimą visai tarptautinei bendruomenei. Lietuvos vadovė, anot pranešimo, pabrėžė, kad cheminio ginklo naudojimas yra nepateisinamas. 

Pasisakė už energetinį ir kibernetinį saugumą

Amerikos ir Baltijos šalių prezidentai yra už energetinio, kibernetinio saugumo didinimą, Trečiąjį energetikos paketą, laisvą ir saugią elektroninę erdvę. Jie taip pat patvirtino įsipareigojimą gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). 

Tai sakoma penktadienį priimtoje Amerikos, Lietuvos, Latvijos, Estijos prezidentų B.Obamos, Dalios Grybauskaitės, A.Berzinio ir T.H.Ilvesaso bendroje deklaracijoje. 

„Rengdamiesi būsimiems iššūkiams ir galimybėms, suprantame, kad ypač svarbų vaidmenį atlieka mūsų bendradarbiavimas - tiek Baltijos šalių bendradarbiavimas tarpusavyje, tiek bendradarbiavimas su regiono partneriais, pavyzdžiui, Šiaurės valstybėmis, taip pat transatlantinis ir tarptautinis bendradarbiavimas“, - tvirtina keturi prezidentai. 

Jie pabrėžė esantys suinteresuoti laisvos prekybos sutartimi, nes ji atveria Europai ir JAV galimybes plėsti ryšius ekonomikoje, kultūroje. Šis svarbus ir visa apimantis susitarimas sustiprins viso pasaulio prekybos sistemą ir padės plėtoti konkurencingumą, ekonominį augimą, tvirtinama dokumente. 

Prezidentai taip pat patvirtino pasiryžimą didinti energetinį saugumą Baltijos jūros regione, paremti projektus, kurie jį didintų. 

„JAV itin remia Baltijos valstybių pastangas plėtoti vietos energijos šaltinius ir švarią energetiką, siekiant energetinio saugumo ir bendrų tikslų, susijusių su klimato kaita bei branduoliniu saugumu“, - rašoma pareiškime. 

Jame kalbama ir apie būtinybę daugiau dėmesio skirti kibernetiniam saugumui tiek regioniniu, tiek pasauliniu lygiu. 

„Be to, mes norime skatinti vienodą supratimą apie laisvę internete, bendradarbiaudami šiuo klausimu su kitomis šalimis, tarptautinėmis organizacijomis, pilietiniais judėjimais ir privačiu sektoriumi. Mūsų tikslas vienas - formuoti atvirą, funkcionalią, saugią ir patikimą elektroninę erdvę, kurioje būtų užtikrintas privatumas, žmogaus teisės, būtų galima laisvais keistis informacija“, - tvirtinama bendrame JAV ir Baltijos valstybių dokumente. 

Be to, valstybių vadovai dar kartą patvirtino įsipareigojimą gynybai skirti 2 proc. nuo BVP. 

Politiniame pareiškime taip pat pripažįstama, kad per pastaruosius kelis dešimtmečius Baltijos valstybės pasiekė įspūdingų demokratinių laimėjimų ir santykiuose su Rytų Partnerystės šalimis rodo lyderystės pavyzdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.