Naujasis lietuviškos TV sezonas: ko tikrai nepamatysite?

Nesiraukykite ir nemanykite, kad pateiksiu jums beprasmių ir neatsakingų (nes jas visi pamirš dar iki sezono pradžios) prognozių apie tai, ką matysime ekranuose nuo rudens. Šį kartą ne.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Užkalnis

Aug 30, 2013, 2:08 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:54 PM

Geriau papasakosiu, ko nematysite spalvotuose ekranuose (kodėl juos ligi šiol dar kai kas vadina žydraisiais?). O kas liks, tai jau bus rodoma. Aš garantuoju, kad daug ko nematysite žinių laidose.

Kaip ir visada, nebus kitokių naujienų nei tokios, kurias diktuoja valdžios žmonės arba liaudies pomėgis pramogauti.

Žiūrovams reikia reginių. Ir dar — valdžios žmonių ekrane, rodomų dažnai ir išsamiai. Kad būtų ant ko dantį griežti. Taip, jūs atspėjote. Bus nuolat kalbama apie vieną plačiai žinomą politiką ir jo kovą dėl nekeliavimo belangėn. 

Kadangi procesai truks ilgai, tai galima neklystant sakyti, kad lakstantys nuo teisingumo ir nuosprendžių veikėjai bus tikrų žinių pakaitalas, net jei atsirastų bėglė tetutė. O kitokių žinių kaip ir nebus. Na, nebent pranešimų iš užsienio zoologijos sodų — apie pandą, kuri atsivedė mažylį, ir triušį, kurį rusų dresuotojai išmokė degioti degtukus.

Kaip ir anksčiau nematėte, taip ir toliau nematysite bent kiek padoresnių žinių iš kitų šalių.

Taip, ekrane bus kadrų iš užsienio apie protestus, karus ir stichines nelaimes: importuota vaizdo medžiaga, išverstas komentaras už kadro, bubenantis be didesnio susidomėjimo ir su dar mažesniu išmanymu.

Ne bėda. Ši tarptautinių naujienų imitacija vis tiek skirta tiems, kas negalėtų prisiminti, prie kurios jūros yra Čekija. Ir tiems, kas vadina Pakistano gyventojus arabais.

Gerų užsienio žinių nebus, nes jas parengti itin brangu, o ir tinkamo kalibro reporterių mes neturime. Vietoj jų užsiauginome jaunų (ir jaunystėje įstrigusių) amžinųjų žurnalistikos pameistrių, važinėjančių į visus tarptautinius renginius, viešinimo vajus ir keliones, populiariai vadinamas „chaliavomis“.

Nesvarbu, kur, nesvarbu, apie ką, kad tik būtų apmokėti bilietai ir duotų pavalgyti bei išgerti.

Neturėsime vakarinių pokalbių laidų, parengtų brangiai ir su iškiliais svečiais, kuriuos kas nors žinotų už Lietuvos ribų.

Ne tik todėl, kad tam nė viena televizija nerastų pinigų. Rastų, jei norėtų. Būtinybės nėra.

Puikiausiai tinka tai, ką matome dabar: neblogi vedėjai, geros studijos, puiki vaizdo kokybė, tačiau svečiai daugiausia tie patys, einantys iš vieno filmavimo į kitą ir kalbantys tomis pačiomis temomis. Alkoholizmas, lieknėjimas, baisus skurdas ir neįtikėtinas praturtėjimas, santuokos ir skyrybos. Kitaip tariant, viskas, kas tinka vaizduotei, niekaip neiššokančiai iš pirmosios pavaros.

Tikrai nebus informatyvaus pasakojimo apie verslą ir finansus. Niekas, kas sugeba uždirbti pinigų ir suprasti, iš kur atsiranda vertė bei turtas, nenori eiti kurti televizijos.

Bankuose dirbantys Nerijus Mačiulis, Gitanas Nausėda ir Odeta Bložienė moka gerai aiškinti, kad pinigai neauga ant medžių ir juo labiau greitųjų kreditų kioskuose, iš kur atsiranda gerai mokami darbai ir kaip valdžia savo pinigų neturi, tik skirsto svetimus.

Tačiau tokių žmonių — vos keli. Jie vos spėja dalyti interviu ir patys dalyvauti laidose, kur juos dažniausiai klausinėja apie verslą tie, kurių temos išmanymas skystesnis nei šaltibarščiai Palangos vasaros kavinėje.

Kulinarijos laidų, kurios priblokštų naujomis sudėtinėmis dalimis ar kerėtų vaizduotę, taip pat nebus. Nematysime programų apie restoranus. Ir jau tikrai niekas nepasakos apie vyną.

Na, dėl vyno viskas aišku — Lietuvoje kiekvienas alkoholio paminėjimas yra vaikščiojimas peilio ašmenimis (šlovinti, girti ir kitaip viešai mėgautis neleidžia įstatymas).

O išmanus, kitoks, netikėtas maistas, kaip ir restoranai, yra įdomūs itin mažai visuomenės daliai. Visiems kitiems geriausiu atveju pakanka šventinio pyrago „slapto recepto“. Mišraines, ačiū Dievui, visi mokame ruošti. Ir visiems vis tiek skaniausia yra pas mamą.

Pagaliau Lietuvoje nebuvo ir nebus televizijos vaikams. Šalis, kurioje pedagogų misija dažnai yra barti, gailėti ir tramdyti, turi vos kelis žmones, kurie su pačiais jauniausiais sugeba kalbėti kaip su sau lygiais.

Nėra to blogo, kas neišeitų į gera: vaikai auga misdami užsienio animacijos dieta (gerai, nors kalbų išmoksta) arba nesėdi prie televizoriaus — prilimpa prie kompiuterio, kuris kai kuriems iš jų padeda tobulėti.

Nepykite, jei pasirodys, kad viskas labai neigiama. Naujame TV sezone daug ko neturėsime, bet stebuklais tikėti reikia, nes ir televizijoje dirba daug žmonių, kurie nenuleidžia rankų ir kuriems kartais pasiseka.

„TV antena" 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.