Palaistei daržą – klok 700 litų

Vismaliukų gatvės daugiabučio žmonės kraupsta nuo įspūdingų, šimtais litų skaičiuojamų sąskaitų už vandenį ir nuotekų išvežimą. Atėjus rudeniui ir pradėjus lyti, jos dar labiau išsipūs, nes lietaus kanalizacija patenka į tą pačią srutų duobę.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Aug 31, 2013, 5:03 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:28 PM

Vismaliukų gatvės 26-ojo namo gyventojai džiūgavo kaip vaikai, kai gavo tiktai 100 litų sąskaitą už geriamojo vandens tiekimą ir nuotekų išvežimą. Tai šiemet pati mažiausia suma už šias paslaugas, rašo „Lietuvos rytas“.

Šiaip šio daugiabučio žmonės kiekvieną mėnesį moka ir po 200, ir po 300 litų už tai, kas kitiems vilniečiams kainuoja vos keliasdešimt litų. Tad šis 32 butų namas sostinės pakraštyje pelnytai laikomas rekordininku.

Kad sąskaitos būtų nors kiek mažesnės, Vismaliukų gatvės gyventojai griebiasi įvairių gudrybių – renka lietaus vandenį, jo atsinešti keliauja pas kaimynus, nuotekas supila į daržus, o prispyrus gamtiniam reikalui bėga į mišką.

Kasdien eina pas kaimynus

Vasarą lietus buvo Vismaliukų gatvės žmonių draugas. Rudenį bus priešas. Daugiabučio rekordininko gyventoja Luiza Dolgova parodė į pievoje sustatytus didelius plastikinius indus – vadinamuosius bambalius.

Kai pastarąjį kartą lijo, ji nuo namo stogo sugebėjo pritekinti 30 litrų vandens. Juo laistys daržus. Bet laistyti daržoves reikia vis mažiau. Kai lietus ims pliaupti ir vandens niekam nebereikės, jis tekės į srutų duobę, už kurios išsiurbimą gyventojai moka pasakiškus pinigus.

L.Dolgova sukasi kaip išmanydama. Namo pensininkė grįžo nešdama du 5 litrų bambalius. Tai sodininkė kaimynė leido prisileisti iš vietinio vandentiekio. Bet gerti, maistui ruošti šis vanduo netinka – jis skirtas klozetui nuplauti.

Paskui L.Dolgova išsiruošė į dar vieną žygį. Dabar ji ėjo į vieną sodybą, kurios gyventojai duos švaraus vandens iš šulinio. Tad jos rankose kiti – švarūs 5 litrų indai.

Kad namie nenulašėtų nė lašelis, L.Dolgova užsukusi ne tik karšto ir šalto vandens čiaupus, bet ir sklendes. Bet vis tiek pensininkė komunalininkams skolinga apie 6 tūkst. litų.

Laukia, ką nuspręs teismas

Vis dėlto L.Dolgova šiame name – ne rekordininkė. Viena šeima prasiskolinusi už nuotekų išvežimą 20 tūkst. litų, areštuotos jos sąskaitos.

Du kartus per savaitę nuotekas išvežančiai bendrovei „Tvar.com“ skolininkai – lyg peilis po kaklu. Tūkstančius litų gyventojai prasiskolinę tik už nuotekų išvežimą.

Skolininkų už šaltą vandenį sąraše – tik du butai. Jų skola siekia 1700 litų.

L.Dolgova ir kaimynai už nuotekų išvežimą nemoka tikėdamiesi palankaus teismo sprendimo. O bylinėjimasis vyksta jau kelerius metus.

Vismaliukų gatvės gyventojai nesutinka su mokesčiais besdami į nuosavybės dokumentus. Juose parašyta, kad jų butai – su miesto kanalizacija, nors iš tikrųjų taip nėra.

Žmones piktina tai, kad į nuotekų rezervuarą patenka ne tik lietaus vanduo, bet ir tirpstantis sniegas. Už jį irgi tenka mokėti.

Vismaliukų gatvės gyventojai už kubinį metrą vandens moka ne 4,37 lito kaip Vilniuje, o beveik 30 litų, mat į šį mokestį įskaičiuotas nuotekų išvežimas.

O nuotekų išvežimas kiekvienam butui skaičiuojamas atsižvelgiant į suvartoto vandens kiekį. Bet vandenį gyventojai ne visada išleidžia į kanalizaciją – juo laisto daržus. Visas pamazgas taip pat pila ant lysvių.

Agurkai išlindo per gerklę

Gausiai palaistyti Ritos agurkai užaugo dideli, bet moters tai nedžiugina.

Atsikrausčiusi į šį namą birželio mėnesį ji nežinojo, kad mokesčiai čia tokie dideli.

Sumaniusi palaistyti daržą, moteris prileido vandens į baseiną šalia daržo, kad jis sušiltų. Vieną, kitą kartą. Kai gavo 700 litų sąskaitą už nuotekas, ji atsisėdo ant kėdės.

Rita Kazakevičienė Vismaliukų gatvėje gyvena taip pat neseniai, tik metus.

Prieš tai tame bute buvo įsikūręs jos sūnus. Tačiau jauna šeima sunaudodavo daug vandens ir mokesčiai už nuotekas darėsi nepakeliami.

Atsikrausčiusi iš Krivių gatvės R.Kazakevičienė už nuotekų išvežimą pastaraisiais mėnesiais mokėjo po 150–160 litų ir tai jai atrodo labai daug.

Dėl didžiulių mokesčių vien šiemet Vismaliukų gatvės name pasikeitė šešių butų gyventojai.

Indus plauna tiktai vakare

Naujakurę Ritą kaimynė Zita Griškevičienė pamokė – eidama iš daržo namo kojas nusiplauk laistyti skirtu vandeniu iš statinės, kad namie nereikėtų atsukti čiaupo.

Pati Z.Griškevičienė vandens iš vonios neišleidžia. Nusipraususi ji vandenį kibiru išneša į daržą. „Civilizacija nuo Vismaliukų toli“, – lingavo galva moteris.

Pavalgiusi Z.Griškevičienė nepuola plauti indų.

Surinkusi krūvą juos visus išplauna vakare, taip sutaupydama vandens. Bet ir labai taupydama ji už nuotekas sumoka apie pusantro šimto litų.

Valymo įrenginiai sugedo

Daugiausia už nuotekų išvežimą Vilniuje mokantis namas kadaise priklausė sovietų kariškiams. Šalia jo buvo karinis poligonas. Daugiabutis turėjo vietinius valymo įrenginius.

Vismaliukų gatvės gyventojų bėdos prasidėjo prieš penkerius metus, kai paaiškėjo, kad valymo įrenginiai nebeveikia, o nuotekos kliokia į Veržuvos upelį. Apie tai gyventojai pranešė aplinkosaugininkams.

Namą administruojančios įmonės vadovas už tai buvo nubaustas 2 tūkst. litų bauda, o prie daugiabučio ėmė kasdien atvažiuoti nuotekų siurbimo automobilis. Netrukus žmonės gavo kelių šimtų litų sąskaitas.

Vamzdžius kloti per brangu

„Vilniaus vandenų“ atstovė Kristina Kazakienė mokesčių prispaustiems gyventojams džiugių žinių neturi. Įmonė neplanuoja prijungti šio daugiabučio prie miesto nuotekų tinklų.

Tiesti 2,5 kilometro ilgio vamzdyną – per brangu.

Gyventojams buvo nušvitusi viltis, kai prieš metus vandentiekio ir nuotekų tinklų tiesimas vyko Kairėnuose ir Galgiuose.

Ten 7,8 mln. litų projektas įgyvendintas, o šalia esantys Vismaliukai užmiršti.

Vandentiekio ir nuotekų tinklai baigiami tiesti ir Antaviliuose. Tačiau 15 milijonų litų kainavęs projektas vėl aplenks Vismaliukus.

„Suprantame gyventojų bėdas, užjaučiame juos, bet šias problemas turėtų spręsti miesto savivaldybė“, – sakė namą administruojančios įmonės „Antakalnio būstas“ atstovas Paulius Ugianskis.

O valdininkai tiktai skėsčioja rankomis, sakydami, kad vienintelė likusi išeitis – statyti vietinius valymo įrenginius. Bet jų statyba per penkerius metus nepasistūmėjo į priekį nė per nago juodymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.