Popiežius pakeitė prieštaringai vertinamą Vatikano veikėją aukšto rango diplomatu

Popiežius Pranciškus

Pietro Parolinas.<br>"Reuters" nuotr.
Pietro Parolinas.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 31, 2013, 6:26 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:28 PM

Pontifiko sprendimu į šį postą, kuris daugelio laikomas antruoju aukščiausiu Vatikane, paskirtas Italijos prelatas Pietro Parolinas iki šiol buvo apaštalinis nuncijus Venesueloje ir rūpinosi Šventojo Sosto ryšių gerinimu su komunistine Kinija.

„Šventasis Tėvas priėmė ... Jo Eminencijos kardinolo Tarcisio Bertone atsistatydinimą“, – sakoma Vatikano pranešime, kuriame taip pat nurodoma, jog T.Bertone buvo paprašytas dirbti šiame poste iki spalio 15 dienos.

58 metų P.Parolinas laikomas gana jaunu pretendentu į šį itin aukštą Vatikano postą, o apžvalgininkai pažymi, kad jis galėtų užtikrinti Bažnyčiai svaresnį vaidmenį pasaulinėje arenoje.

Anksčiau P.Parolinas buvo Vatikano nuncijus Meksikoje ir Nigerijoje, taip pat rūpinosi kai kuriais Bažnyčiai itin opiais klausimais, tokiais kaip diplomatiniai santykiai su Izraeliu.

„Veikdamas tikroje Vatikano diplomatijos dvasioje, Parolinas visuomet buvo realistas, atidžiai nagrinėjantis kontekstus ir problemas, kurias reikia išspręsti, bei ieškantis galimų sprendinių, – Vatikano politikos ekspertas Gianni Valente rašo šio prelato charakteristikoje, pateikiamoje tinklalapio „Vatican Insider“. – Regioninių konfliktų, kurie toliau krečia pasaulį, ... ir naujų pasaulinių susirėmimų tarp senųjų ir naujųjų supergalybių pavojaus akivaizdoje Šventasis Sostas vėl bus pasirengęs siūlyti savo išmintį ir įžvalgą taikai stiprinti.“

Į valstybės sekretoriaus postą T.Bertone 2006 metais paskyrė dabartinio pontifiko pirmtakas Benediktas XVI. Tačiau šis kardinolas tapo itin Bažnyčios hierarchiją priešinančiu veikėju.

Pernai Benedikto XVI liokajaus nutekinta informacija atskleidė vidines rietenas tarp T.Bertone šalininkų ir priešininkų Vatikano valdžios koridoriuose.

Kritikai teigia, kad jis priėmė netinkamų sprendimų, skiriant kai kuriuos aukštus Vatikano pareigūnus, ir demonstravo favoritizmą.

Tuo tarpu Pranciškus, pastaraisiais mėnesiais priimdamas kai kuriuos svarbius sprendimus, apeidavo Valstybės sekretoriatą – faktinę centrinę Bažnyčios administraciją.

Pagal Vatikano tradiciją, naujas popiežius pakeičia savo pirmtako paskirtus aukštus pareigūnus, bet 78 metų T.Bertone buvo likęs savo poste, nors daugelis aukštų Bažnyčios pareigūnų atsistatydina sulaukę 75 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.