Dirbti už pataisos namų vartų – be sargybos

Vilniaus pataisos namų durys atsiveria, be sargybos išėję į gatvę keli nuteistieji užsirūko, pasišnekučiuoja ir sėda į taksi. Netrukus kitu automobiliu įkalinimo įstaigą palieka dar keli jos įnamiai. Kas čia dedasi?

Nuteistieji iš Vilniaus pataisos namų anksti rytą išvyksta taksi, o vėliau jie faktiškai nekontroliuojami darbuojasi statybose. Tokius epizodus užfiksavo „Lietuvos ryto” televizijos žurnalistai.<br>Stopkadras
Nuteistieji iš Vilniaus pataisos namų anksti rytą išvyksta taksi, o vėliau jie faktiškai nekontroliuojami darbuojasi statybose. Tokius epizodus užfiksavo „Lietuvos ryto” televizijos žurnalistai.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Arturas Paknys, Tadas Ignatavičius

Sep 3, 2013, 6:36 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:15 PM

Po pusvalandžio nuteistieji atsiduria sostinės pakraštyje kylančiame naujame gyvenamųjų namų kvartale. Šalia vieno nebaigto statyti namo vyrai sulaukia kito automobilio, jis vieną iš jų kažkur išsiveža, rašo „Lietuvos rytas”.

Vėliau pasirodo dar pora mašinų, iš jų išlipę žmonės sveikinasi ir bendrauja su nuteistaisiais.

Tokį vaizdą vieną ankstyvą rytą užfiksavo „Lietuvos ryto” televizija, kai sunerimę asmenys iš Pravieniškių valstybinės įmonės prie pataisos namų pranešė apie keistą nuteistųjų judėjimą iš Rasų gatvėje esančių Vilniaus pataisos namų.

Įmonės darbuotojai tvirtino, kad anksčiau nuteistieji dirbti už įkalinimo įstaigos vartų vykdavo tik su prižiūrėtojais.

O dabar už sukčiavimą, plėšimus, vagystes ar net sunkų sveikatos sutrikdymą nuteistų darbininkų esą niekas nekontroliuoja. Gal į objektą išleisti pataisos namų gyventojai nevaržomi mėgaujasi laisve?

Vyksta kruopšti atranka

Pastarąjį klausimą išgirdęs Vilniaus pataisos namų vadovas Arvydas Ižička nuramino – per pirmas kelias savaites, kai vyksta šis savotiškas eksperimentas, incidentų su dirbti už įkalinimo įstaigos ribų išlydėtais nuteistaisiais nepasitaikė.

Tiesa, taip kalbėdamas A.Ižička apsidraudė: „Niekas negali būti garantuotas, jog nuteistasis nemėgins pasišalinti ar nevartos alkoholio darbo vietoje, bet tokia pat grėsmė išliks ir tada, kai atlikęs bausmę jis išeis į laisvę.”

Pataisos namų vadovas pabrėžė, kad be palydos į laisvę išleidžiami nuteistieji yra kruopščiai atrenkami.

Anot A.Ižičkos, lengvosios grupės sąlygomis laikomų ir daugiau kaip trečdalį bausmės atlikusių nuteistųjų išvykimas be palydos ar sargybos nėra naujas dalykas, tokia galimybė numatyta ir įstatymuose.

„Be palydos ar sargybos iš įkalinimo įstaigos negali išvykti recidyvistai, nuteistieji už labai sunkius nusikaltimus ar užsieniečiai”, – vardijo direktorius.

Tikėtis vėl įkvėpti laisvo oro negali ir tie dirbti išvykę nuteistieji, kurie sulaužė taisykles: vartojo alkoholį, nukrypo nuo nustatyto maršruto, bendravo su netinkamais asmenimis, turėjo mobilųjį telefoną.

Už įkalinimo įstaigos ribų dirbantys nuteistieji išskirtiniai – jie ne tik užsidirba pinigų, bet ir gyvena atskirai nuo kitų kalinių.

Įstatymai numato, kad stropiai dirbantys nuteistieji gali net pretenduoti į keturiolikos dienų nemokamas atostogas per metus.

Darbuosis ir darželiuose

Įdarbinti asmenis iš Vilniaus pataisos namų kol kas panoro dvi privačios bendrovės.

Pravieniškių valstybinei įmonei prie pataisos namų laikinai vadovaujantis Iginijus Šakūnas džiaugėsi, kad tokių darbininkų poreikis didėja. Jau sudarytas beveik 60 objektų, kur laukiama atvykstant nuteistųjų, sąrašas.

Jeigu pavyks sudaryti sutartis su verslininkais, nuteistieji be jokios palydos gali pasirodyti ne tik remontuojamuose policijos komisariatuose, bet ir ligoninėse, mokyklose, net vaikų darželiuose.

Numatyta, kad kaliniai dirbs ir Antrajame operatyvinių tarnybų departamente prie Krašto apsaugos ministerijos.

Nuteistieji – patikimiau?

Pravieniškių valstybinė įmonė kol kas nesulaukė jokių nusiskundimų dėl kalinių darbo.

Anot I.Šakūno, nuteistiems darbininkams keliami griežti reikalavimai yra tam tikra garantija ir darbdaviams.

„Rinkoje šiuo metu darbo jėgos trūksta, o už nuteistųjų darbą mokama pigiau. Už juos nereikia mokėti socialinių mokesčių. Pagal darbo sutartį pasamdytas žmogus gali bet kada mesti darbą ir išeiti, o šiuo atveju darbdavys gali jaustis ramiau”, – kalbėjo laikinasis įmonės vadovas.

Pratina prie laisvės

Vis dėlto kai kurie Pravieniškių įmonės darbuotojai mano, jog yra pernelyg rizikuojama – prisiimama atsakomybė už nuteistuosius, kurių negalima kontroliuoti.

Bet Vilniaus pataisos namų vadovą A.Ižičką stebino tokie nuogąstavimai: „Visuomenė neturi didelio pasirinkimo: nuteistieji vis tiek anksčiau ar vėliau išeis į laisvę ir gali griebtis senų savo įpročių.

Bet galima tikėtis, jog kai kuriuos jų pavyks įlieti į visuomenę.

Kuo daugiau nuteistųjų dirbs, tuo valstybei ir jos piliečiams bus lengviau. Jeigu nuteistasis nieko nedarys, jis į laisvę išeis atpratęs dirbti. Kam nuo to bus geriau?”

Pripažinęs, jog nėra galimybių sargybinį pastatyti prie kiekvieno dirbančio kalinio, A.Ižička užsiminė, kad yra ir nematomų sekimo būdų.

Atidžiau neįprastus darbuotojus stebėti įpareigoti ir darbdaviai. Pastarieji prieš tai netgi buvę specialiai apmokyti.

Išgarsėjo skandalu

* Pravieniškių valstybinė įmonė neseniai išgarsėjo skandalu dėl kalinių išnaudojimo, į kurį įsipainiojo net finansų viceministras A.Vitkauskas.

* Metų pradžioje įmonę krėtę Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai pareiškė įtarimus buvusiems jos vadovams – jie buvo sulaikyti.

* Net laikinai prie įmonės vairo stojęs I.Šakūnas pateko į tarnybinės etikos sargų akiratį, kai paaiškėjo, kad Vilniuje būstą nuomojantis direktorius į darbą Pravieniškėse ir atgal važiuoja prabangiu tarnybiniu BMW visureigiu ir jį laiko prie namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.