Iš atostogų grįžtantys politikai žada ir intrigų, ir pjautynių

Prasidedantis rudens politinis sezonas žada būti dar įdomesnis nei praėjęs, per kurį buvo suformuota nauja valdžia ir nuteisti Darbo partijos lyderiai. Intrigų ir nesutarimų daugės artėjant prezidento ir Europos Parlamento rinkimams bei pinigų dalyboms, kai reikės formuoti kitų metų biudžetą.

Į aistras Seime įsitraukia ne tik Seimo nariai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Į aistras Seime įsitraukia ne tik Seimo nariai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 3, 2013, 7:07 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:36 PM

Tai, kad naujas politinis sezonas bus įtemptas, prognozuoja pačių valdančiųjų partijų vadovai. Vėl atsinaujins Darbo partijos lyderių teismo procesas, kuris vėl gali kelti įtampą tarp „darbiečių“ ir socialdemokratų. „Tvarkiečiai“ spaus koalicijos partnerius greičiau pakeisti Konstituciją, kad partijos lyderis Rolandas Paksas galėtų kandidatuoti į šalies vadovo postą.

Naujajai valdžiai pagaliau teks atsakyti, ar Lietuvoje bus statoma nauja atominė elektrinė, ar bus leista ieškoti skalūnų dujų. Ne mažiau sunkus bus naujo biudžeto formavimas, nes pažadų pridalyta daug, o pinigų tikrai trūks.

Mato daug galimų dirgiklių

Didžiausią frakciją Seime turinčios Socialdemokratų partijos atstovas Gediminas Kirkilas prognozuoja nelengvą rudenį. Valdantiesiems teks laužyti galvas, kaip įvykdyti Konstitucinio teismo nurodymą kompensuoti sumažintas algas valstybės tarnautojams, atstatyti sumažintas pensijas, reikės sėkmingai baigti pirmininkavimą Europos Sąjungai, kloti pagrindus sėkmingam euro įvedimui.

G.Kirkilas pripažįsta, kad visi šie dalykai, taip pat Darbo partijos byla ir artėjantys dveji rinkimai gali tapti papildomais dirgikliais.

„Jau dabar atsiranda įvairių keistų ir nereikalingų iniciatyvų, pavyzdžiui, organizuoti referendumą dėl euro įvedimo“, – „tvarkiečių“ siūlymą sukritikavo G.Kirkilas.

„Darbiečių“ pirmininkas Vytautas Gapšys sako, kad partija taip pat rūpinsis, jog valdančioji koalicija baigtų svarstymus dėl siūlymų įvesti socialinio draudimo mokesčio „lubas“ didesnes pajamas gaunantiems žmonėms, taip pat toliau bus analizuojama galimybė taikyti pridėtinės vertės mokesčio lengvatą kai kuriems maisto produktams.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas Valentinas Mazuronis, be jau išvardytų darbų, paminėjo būtinybę pagaliau išspręsti R.Pakso klausimą. Seimas turėtų pabandyti keisti Konstituciją, kad „tvarkiečių“ lyderis galėtų grįžti į didžiąją politiką ir dalyvautų prezidento rinkimuose.

Aplinkos ministras taip pat žada rūpintis, kad Lietuvoje pagaliau prasidėtų skalūnų dujų paieškos. 

Pažadai gali likti neištesėti

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius mano, kad, be biudžeto tvirtinimo, Seime daugiau nieko įdomaus nevyks. Bent jau taip Tėvynės sąjungos vadovas komentuoja valdančiųjų darbą įstatymų leidyboje. 

„Tarp Vyriausybės teikiamų įstatymų projektų nepastebėjau nieko ypatingo“, – portalui lrytas.lt sakė A.Kubilius. Todėl jam įdomiau, kaip dabartinei valdžiai seksis spręsti šalies energetines problemas: ar pajudės atominės elektrinės statybos, ar bus tęsiamos elektros jungčių, suskystintų gamtinių dujų terminalo statybos.

A.Kubilius įsitikinęs, kad planai statyti atominę jau palaidoti.

„Šis projektas bus žlugdomas lėtai ir tyliai – vilkinant laiką, nepriiminėjant sprendimų. Dabar daug kas vyksta tyliai. Tyliai tvarkomi savi reikalai“, – sakė A.Kubilius.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis taip pat mano, kad įtampų Seime šį rudenį nestigs.

„Pirmas išbandymas Seimo daugumai bus balsavimas dėl V.Gapšio likimo, jei jam bus inicijuotas nepasitikėjimas. Socialdemokratai yra pareiškę, kad šis žmogus turėtų pasitraukti iš Seimo vicepirmininko pareigų, todėl įdomu, kaip jie elgsis per balsavimą“, – priminė liberalas.

E.Masiulis taip pat neįsivaizduoja, kaip valdantieji sugebės patvirtinti kitų metų biudžetą, nes pažadų pridalyta daugiau nei pinigų, o pastebimai didinti išlaidas neleis lėtas ūkio augimas ir įsipareigojimas įvesti eurą.

Kas varžysis dėl prezidento posto?

Kalbinti partijų lyderiai nemano, kad tebesitęsianti Darbo partijos byla dar kuo nors nustebins. Žinoma, Viktoras Uspaskichas ginsis visais įmanomais būdais, tačiau vargu ar griaus valdančiąją koaliciją, nes nenorės trauktis į opoziciją.

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas, politologas Lauras Bielinis mano, kad kitų metų biudžetas taps didžiausiu išbandymu valdžios partijoms.

„Taip bus todėl, kad visos keturios valdančiosios partijos labai skirtingai įsivaizduoja, kaip turi būti formuojamas šalies biudžetas, kokie turi būti mokesčiai“, – pastebi politologas.

Jis taip pat tikisi, kad prasidėjus Seimo posėdžiams pagaliau paaiškės, jog Darbo partija dėl nuteistų lyderių pradės skilinėti, ar partijos frakciją paliks dalis Seimo narių. Anksčiau kai kurie socialdemokratai užsiminė, kad dalis „darbiečių“ esą prašosi į LSDP, tačiau pati Darbo partija tokias kalbas neigia.

Spėjama, kad rudenį gali padidėti įtampa tarp Vyriausybės ir prezidentės Dalios Grybauskaitės, jei paaiškės, kad premjeras Algirdas Butkevičius ketina dalyvauti prezidento rinkimuose. 

Seimas posėdžius atnaujins rugsėjo 10 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.