Lietuva nekeršys Rusijai už eiles pasienyje

Darbo tempus sulėtinę Rusijos muitininkai lietuvius jau kelintą parą verčia kankintis pasienyje su Kaliningrado sritimi. Tačiau Lietuvos muitinė nesiruošia imtis atsakomųjų priemonių ir Rusijos vairuotojų neskriaus.

Vykstančių į Kaliningrado sritį pastaruoju metu sumažėjo 2-3 kartus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vykstančių į Kaliningrado sritį pastaruoju metu sumažėjo 2-3 kartus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 6, 2013, 2:34 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:53 PM

Pastaruoju metu rusai vieną Lietuvoje registruotą lengvąjį automobilį tikrina 30–40 minučių ar net ilgiau, todėl norintys kirsti sieną dabar eilėse praleidžia apie pusę paros. Iš pradžių buvo teigta, kad stringa informacinė sistema, vėliau rusai pradėjo aiškinti lietuvius tikrinantys lėčiau, nes jie tokiu būdu analizuoja, kokios prekės yra vežamos per sieną.

Internete pasigirdo raginimų Lietuvos muitinei imtis atsakomųjų priemonių prieš Rusijoje registruotus automobilius, tačiau Lietuvos muitinė atsakė to daryti neketinanti.

Muitinės departamento vadovas Antanas Šipavičius ketvirtadienį portalui lrytas.lt tvirtino, kad Lietuva Rusijai išsiuntė dar vieną užklausą, kad ji patikslintų savo informaciją apie tariamai vykdomą vežamų prekių srautų analizę. Todėl Lietuvos muitinės vadovai kol kas nesiima spręsti, ar rusų pasiteisinimai dėl sumažėjusio sienos pralaidumo yra pagrįsti.

„Lietuvos muitinė naudoja kitokius metodus analizuojant per sieną vežamų rizikingų krovinių srautus ir tendencijas“, – teigė Muitinės departamento vadovas, paklaustas, ar Lietuvai nereikėtų imtis atsakomųjų veiksmų.

Buvęs užsienio reikalų ministras Seimo narys Audronius Ažubalis taip pat sutinka, kad keršyti rusams tuo pačiu šiuo atveju nėra tikslo.

„Lietuviai jau ne pirmą kartą priversti stovėti ilgose eilėse Rusijos pasienyje. Panašių situacijų būdavo ir anksčiau. Tačiau ėmimasis lygiaverčių atsakomųjų veiksmų tokiu atveju nebūtų rezultatyvus ir perspektyvus“, – kalbėjo buvęs ministras.

Jis mano, kad Rusijai skaudžiai atsakyti būtų galima kitose srityse. Kaip pavyzdį politikas įvardijo Lietuvos bandymus artinti buvusias sovietines respublikas prie Vakarų. Rusiją šios pastangos labai nervina.

„Jei eilės pasienyje kuriamos sąmoningai, tai galima pavadinti žemo lygio tonu, kuris nedaro garbės kitai valstybei“, – mano buvęs Lietuvos diplomatijos vadovas.

Valstybinės sienos apsaugos tarnyba portalą lrytas.lt informavo, kad didelių automobilių eilių prie Lietuvos pasienio punktų nėra, tiesa, neutrali zona tarp Rusijos ir Lietuvos yra užsikimšusi.

„Didelių eilių nėra todėl, kad važiuojančiųjų srautas yra sumažėjęs du tris kartus. Žmonės žino apie pasikeitusią situaciją ir susilaiko nuo kelionių. Girdėjau, kad važiuojantys pigių prekių dabar vieną reisą – pirmyn ir atgal – padaro per parą. Tiek laiko trunka laukti prie Rusijos sienos“, – teigė tarnybos atstovas spaudai Giedrius Mišutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.