NATO šalių energetinis saugumas bus koordinuojamas iš Vilniaus

Penktadienį Vilniuje Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje buvo atidarytas NATO Energetinio saugumo kompetencijos centras, kuris padės koordinuoti NATO šalių energetinį saugumą.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS

Sep 6, 2013, 5:54 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:45 PM

„Lietuvai energetinis saugumas ir nepriklausomybė energetikoje yra viena iš svarbiausių mūsų nepriklausomybės užtikrinimo garantijų“, - atidarant centrą pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, atidarant tokį centrą Vilniuje, galima didžiuotis, kad Lietuva įvertinta ir galės su kitomis šalimis padėti NATO partneriams užtikrinti ne tik energetinį saugumą, bet ir energetinės infrastruktūros saugumą, „netgi jeigu reikės - karinėmis priemonėmis“.

Pabrėžiama, kad centras bus aktualus ir Lietuvai, nes jame bus renkama ir sisteminama informacija, kuriami planai, aktualūs NATO valstybių, tarp jų ir atominių elektrinių, suskystintų gamtinių dujų terminalų ir kitų svarbių objektų fizinę apsaugą.

Centrą D.Grybauskaitė atidarė kartu su NATO generaliniu sekretoriumi Andersu Foghu Rasmussenu.

Šis taip pat pabrėžė didelę praktinę centro naudą. NATO vadovas paminėjo, kad kibernetinės ir teroristinės atakos vis dažniau rengiamus prieš svarbius įvairių valstybių energetinius objektus. O naujasis centras rūpinsis, kaip tai užkirsti ir išgelbėti kuo daugiau žmonių gyvybių.

NATO energetinio saugumo kompetencijos centras identifikuos potencialias energetines grėsmes ir teiks pasiūlymus Aljanso narėms, kaip efektyviai su jomis kovoti, numatys NATO sąjungininkių tarpusavio pagalbos mechanizmus ekstremaliais atvejais ir rengs karinius apmokymus, kaip apsaugoti strateginės svarbos energetinius objektus bei infrastruktūrą.

Centro veikloje jau dalyvauja Italijos, Prancūzijos, Turkijos, Latvijos ir Estijos ekspertai. JAV taip pat pareiškė įsijungianti į Centro veiklą. NATO energetinio saugumo centre dirba 16 žmonių. Ateityje darbuotojų skaičius išaugs iki 27.

Centro veiklą finansuos prie šio projekto prisijungusios šalys. Jame dirbs ekspertai iš minėtų valstybių. Centrui vadovauja Lietuvos krašto apsaugos ministerijos deleguotas pulkininkas Romualdas Petkevičius.

D.Grybauskaitė penktadienį pasidžiaugė, kad Lietuvos iniciatyva bendradarbiaujant su kitomis valstybėmis galima kurti tokius NATO valstybėms svarbius projektus, o Vilniuje dirbs geriausi energetinio saugumo specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.