V.Uspaskicho augintinis Seime elgiasi lyg gatvės mušeika

Šią savaitę pagaliau prasidėjo tai, ko dauguma tautiečių – bent jau paprastų mirtingųjų, o ne išrinktųjų – laukė labiau nei pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai. Slovėnijoje prasidėjo Europos vyrų krepšinio čempionatas.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto” savaitė

Sep 7, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:37 PM

Pirmenybių pradžia daugeliui lietuvių netgi užgožė šią savaitę Vilniuje žibėjusias pirmo ryškumo Europos ir pasaulio politikos žvaigždes, svarsčiusias ir Sirijos, ir visos ES ateitį.

Be abejo, tie, kurių akys nukreiptos į čempionatą, svajoja apie medalius. Tačiau jau po serbiško šalto dušo ir kančių makedoniškoje skaistykloje tapo aišku – mūsiškių kelias pjedestalo link gali būti kupinas įtampos ir netikėtų posūkių.

Lygiai tą patį galima pasakyti ir apie naująjį politinį sezoną, kuris po vasaros atokvėpio prasidės kitą savaitę su Seimo rudens sesijos pradžia.

Neabejotina, kad įtampos netrūks ir tarp valdančiosios koalicijos partnerių.

Klausimas „ką daryti su V.Gapšiu?”, kuris ore pakibo iškart po pirmojo teismo nuosprendžio Darbo partijos (leiboristų) veikėjams, taps pagrindiniu socialdemokratų galvos skausmu ir naujo politinio sezono pradžioje.

Seimo sesijai prasidėjus opozicija turėtų nedelsdama pradėti interpeliacijos procedūrą nuteistajam „darbiečių” vadovui V.Gapšiui. Ji nebūtų sėkminga, jeigu prie jos neprisidėtų kas nors iš valdančiosios koalicijos.

Beje, net premjeras A.Butkevičius yra pareiškęs, kad V.Gapšys galėtų pasitraukti iš Seimo pirmojo vicepirmininko posto bent iki tol, kol baigsis visos teismų procedūros.

Bet V.Gapšys, kaip koks gatvės mušeika, į tai reaguoja vis įžūliau. Jis pareiškė Seimo pirmininko poste pakeisiąs savo bendražygį ir partijos pavaldinį V.Gedvilą.

Akivaizdu, kad taip jaunasis „darbiečių” vadovas ne tiktai atvirai tyčiojasi, bet ir tyčia provokuoja konfliktą, elgdamasis pagal taisyklę – laimi tas, kas smogia pirmas.

Taip tikrojo „darbiečių” vedlio V.Uspaskicho augintinis ir statytinis elgiasi ne tik todėl, kad to išmoko iš savo dvasinio tėvo, siekdamas įrodyti, jog tikrai yra kietas didžiosios politikos arenos žaidėjas.

Žinoma, V.Gapšio ir visos Darbo partijos ateitis taptų labai miglota, jeigu V.Uspaskichas iš tiesų pasitrauktų iš politikos – ar savo noru, ar nukeliavęs į belangę.

Tačiau žaisdami tokius žaidimus „darbiečiai” kol kas niekuo pernelyg nerizikuoja. Juk pagrindinis V.Gapšio drąsos šaltinis – tai, kad socialdemokratai neturi galimybės likti valdžioje be Darbo partijos.

Be to, pastaruosius vis paremia kiti du valdančiosios koalicijos partneriai – „tvarkiečiai” su Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Kita vertus, „darbiečiai” savo ambicijas rodo ir rengdamiesi prezidento rinkimams.

Partijos skyriai jau iškėlė net devynis kandidatus. Kuris bus pasirinktas, tikriausiai lems V.Uspaskicho žodis, tačiau būsimi prezidento rinkimai – papildoma „darbiečių” aktyvumo motyvacija.

Juolab kad kitos pagrindinės partijos dar trypčioja, nežinodamos, ką daryti.

Kad ir kaip būtų, prezidento rinkimų vajus, kuriame jau aktyviai dalyvauja svarbiausia galima žaidėja D.Grybauskaitė, suaktyvins politinį sezoną.

Tiesa, kiekviena lazda turi ir antrąjį galą – „darbiečių” ir socialdemokratų padėtis valdžioje yra panaši.

Turint tai galvoje, pastarieji, nenorėdami tapti politiškai pažeidžiami ir siekdami pamokyti įžūliuosius partnerius, gali balsuoti už V.Gapšio atstatydinimą net atvirai – kaip dėl neliečiamybės panaikinimo.

Būtent po to balsavimo prasidėjo pagrindinių koalicijos partnerių trintis – ir dėl įtakos Europos paramos srautams, ir dėl mokesčių, ir dėl biudžeto.

Atsirevanšuodami „darbiečiai” kairiesiems koją gali pradėti kaišioti, tarkime, energetikos srityje, dėl kurios nerimsta ir dešinioji opozicija.

Konservatoriai, kurie nuo pat rinkimų skelbia, kad socialdemokratai parduos Lietuvą rusams, tą patį, atrodo, skelbs, nesvarbu, koks bus Vyriausybės ir „Gazprom” derybų rezultatas.

Juolab kad šios derybos klostosi gana mįslingai. Vakar į Vilnių atvykęs „Gazprom” vadovas A.Mileris viešai tepasakė, kad tikrai sumažins dujų kainą Lietuvai, tačiau ko Maskva tikisi iš mūsų šalies, vis dėlto neatskleidė. Kaip ir premjeras A.Butkevičius, kuris prasitarė, jog tas pažadas mažinti kainas optimizmo neįkvėpė.

Dar labiau komplikuoti derybas, atrodo, pasistengė ir pagrindinė Vyriausybės politinė konkurentė prezidentė D.Grybauskaitė.

Šalies vadovė viešai išrėžė, kad „Gazprom” mažinti kainas jau esą pavėlavo, nes vis tiek pralaimės tarptautinę bylą prieš Lietuvą, kurią rusų koncernui iškėlė buvusi dešiniųjų valdžia.

Tokie pareiškimai rodo, jog prezidentė ir toliau tęs kovą su valdančiaisiais, kurie pastaruoju metu įsidrąsino atvirai taikytis į kai kuriuos D.Grybauskaitės galios svertus, pavyzdžiui, generalinį prokurorą D.Valį.

Valdančiųjų užmojams gali padėti ir prokuratūros maištininkai.

Prokurorų profesinės sąjungos užsakymu mokslininkai atliko pusės visų šalies prokurorų apklausą apie garsiąsias D.Valio ir Prezidentūros „reformas”.

Apklausos rezultatai, sudirbantys į miltus pertvarkas, turėtų priversti susigūžti ir generalinį prokurorą, ir jo globėją D.Grybauskaitę.

Taigi kur tik pažvelgsi – ar į Europos krepšinio čempionato aikštes, ar į Lietuvos politinę areną – visur užsimezgusios arba tuoj užsimegsiančios grumtynės.

Apžvalgininkas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.