Banditai – policija 1:0

Lietuvoje banditai žudo žmones. Šaudo viduryje baltos dienos. Šaudo iš tikrų kovinių ginklų. Šaudosi tarpusavyje. Šaudo ir niekuo nekaltus. Vieną nušovė Biržuose. Du sušaudė Prienuose. Kovinius ginklus šitiems banditams išdavė policija. Kitaip tariant, žudikai savo aukas sušaudė iš ginklų, kuriems leidimą davė ir kontroliuoti turėjo policija.

Daugiau nuotraukų (1)

Kristupas Krivickas

Sep 9, 2013, 2:45 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:03 PM

Policija turėjo patikrinti, ar galima tokiems apskritai turėti ginklą, ar jie nesukels grėsmės. Blogai tikrino. Grėsmė kilo. Žuvo žmonės. Baisiausia tai, kad pareigūnai pripažino – taip, mes žinojome, kad šie asmenys priklausė ar priklauso mafijai. Jie ne kartą buvo pakliuvę į kriminalistų akiratį. Ir nieko. Ginkluokitės vyrai į sveikatą. Va jums leidimai. Mes nieko prieš.

Kitaip tariant, policija net ir turėdama informacijos, kad asmuo siejamas su kriminaliniu pasauliu, kad yra „žulikas“ ir žinodama, kad jis priklauso gaujoms, nepadarė nieko, kad tie tipeliai bent jau legaliai nebūtų galėję įsigyti žudymo įrankio. Gal čia koks slaptas triukas kontroliuoti nelegalią ginklų prekybą? Leidi visiems banditams įsigyti legalius šautuvus ir po nužudymo bent jau tiksliai žinai, kas iš kokio ginklo nušautas. Juokas pro ašaras. Dabar deginamas didėjančio visuomenės nepasitikėjimo liepsnų generalinis policijos komisaras bando gesinti gaisrą. Bet daro tai taip nevykusiai, kad tik dar daugiau alyvos įpila į ugnį. Vakar per televiziją pareiškė: „Žmonės paprasčiausiai nesupranta, kas yra gaujos! Jiems tik atrodo, kad jų miestus ir miestelius kontroliuoja įžūlios grupuotės. Iš tiesų, tai tik pavieniai gatvės chuliganai (suprask, jeigu pavieniai tai mažiau pavojingi visuomenei?). Jokia mafija rajonų nekontroliuoja. Tai policija stebi ir kontroliuoja visas gaujas.“

Ir, kad dar mažai nepasirodytų, žado netekusiems neišmanėliams žiūrovams, neskiriantiems gaujų nuo šiaip rajoną terorizuojančių vaikėzų, generalinis komisaras pridėjo: „Ir apskritai, biržiečiai, pavyzdžiui, per šį kruviną incidentą pasirodė labai nepilietiški, nevisuomeniški. Kodėl jie prasidėjus susišaudymui nepuolė skambinti policijai? A? Kodėl neskambino ir nepranešė, kad centre šaudomi žmonės?“ – barėsi generalinis komisaras, apšvitintas televizinių lempų ir, matyt, pamiršęs, kad žmonės skambino. Net užeiti bandė. Bet komisariato durys buvo užrakintos.

O telefonu atsiliepęs budėtojas sakė, kad nieko čia tokio gi fejerverkus matyt šaudo, jums tik atrodo, kad iš pistoleto, nebijokit, pašaudys ir praeis. Ir iš tiesų. Truputį pašaudė ir praėjo. Liko tik jaunuolio kūnas su šautine žaizda nugaroje prie namų, į kuriuos jis mirtinai sužeistas dar bandė pareiti. Nebepajėgė. Ir susmuko prie balkono.

Kur jo kūną kitos dienos rytą rado... Ne, ne policija. Patys artimieji. O aš po šios tragedijos vis susimąstau: o kas jeigu policija Biržuose būtų normali. Na, tokia tikra policija. Tokia, kokia ir turi būti. Ir būtų operatyviai sureagavusi į gyventojų pranešimus. O gal sunkiai sužeistą jaunuolį praėjus kelioms minutėms po susišaudymo būtų radę jo ieškoti išsiųsti patruliai? Gal šiandien jis būtų gyvas? Deja. Tokios policijos nėra. Nebėra ir jaunuolio.

O kas yra? O yra dvi Lietuvos, dvi realybės, dvi policijos. Stipri, organizuota, profesionali kriminalinė policija Vilniuje ir visa likusi bedantė Lietuvos rajonų policija, kuria absoliučiai niekas nepasitiki, niekas negerbia ir kurios niekas nebijo. Pavyzdžiui, Vilniaus policijos vietiniai banditai bijo. Bijo taip stipriai, kad net santykių aiškintis ir muštis važiuoja kažkur iš Vilniaus. Ką jau kalbėti apie pasišaudymus. Kad Vilniaus kriminalinė policija kontroliuoja sostinės gaujas, tą tikrai galiu patvirtinti. Jeigu sostinės centre nuaidėtų mirtini šūviai ir paaiškėtų, kad tai mafijos berniukų darbas – visi dideli ir maži sostinės banditėliai tą pačią dieną pajustų policijos jėgą ir gulėtų veidu į grindinį.

Net viduryje miestelio žmones šaudęs Biržų šaulys Miliukas, ir tas, pasiduoti atėjo į Vilniaus policijos komisariatą. Vilniuje dirbančių kriminalistų bijo ne tik sostinės blogiečiai. Departamento kriminalistų bijo visi. Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Biržų ir visa kita mafija. Bijo, nes žino – atvažiuos surinks įrodymus ir susodins visus. Va taip va. Paprastai, tyliai, profesionaliai. Jeigu jie būtų pasiųsti į Biržus – tvarka būtų padaryta per keletą mėnesių. Bet jų mažai. Vienas departamento skyrius, kad ir kaip norėdamas – nepajėgus sulaužyti stuburą visoms Lietuvos gaujoms. Tą turėtų daryti vietiniai kriminalistai. Deja.

Skvernelis, tikriausiai, galvoja taip – susitelksiu ties sostine, Vilniuje Seimas, Vyriausybė, Europos ponai, jeigu Vilniuje bus ramu tai ir generalinio komisaro postas nesusvyruos. Nežinau, nežinau. Nebūčiau dėl to toks tikras. Žiūrėk, dar vienas kitas kruvinas pasišaudymas provincijoje ir įbauginti, viltį praradę žmonės ims steigti savigynos būrius. Kaip sakoma, Dieve apsaugok mus nuo tokios policijos, nuo banditų mes apsisaugosime patys. O tada gali tekti atlikti priverstinę rotaciją ir generalinis Skvernelis savo sugebėjimus ir profesionalumą galės pademonstruoti vadovaudamas kad ir tam pačiam Biržų komisariatui.

Todėl Vilniuje ramu. Vilniuje nešaudo. Vilniuje „žulikai“ policijos bijo. Visur kitur žmonės bijo nusikaltėlių, o nusikaltėliai nebijo policijos. Labai gaila, bet kol kas yra taip. Banditai – policija 1:0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.