Nuteistas lietuvis, tris mėnesius bombomis bauginęs Ciuricho miestą

32 metų lietuvis Šveicarijos mieste Ciuriche užvirė tokią košę, jog ją net du mėnesius kabino speciali komisija. Vyras, grasindamas susprogdinti bombas, bandė išreketuoti dešimt milijonų frankų (apie 28 mln. litų). Pernai visas tarnybas ant kojų sukėlęs lietuvis grasino, kad jeigu negaus pinigų, nuotoliniu būdu susprogdins bombas įvairiuose miesto pastatuose, taip pat ir mokyklose bei darželiuose, rašo tagesanzeiger.ch.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2013, 10:03 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 9:43 AM

„Boriso“ atvejis tapo vienu didžiausių tyrimų, kuriuos per keletą pastarųjų metų teko atlikti Ciuricho kantono policijai. Buvo sudaryta speciali komisija, kurioje dirbo apie 15 pareigūnų iš skirtingų kriminalinės policijos sričių.

Aukščiausios svarbos tyrimas, kurį Ciuricho policija atliko padedama užsienio kolegų, truko daugiau kaip 4 tūkst. valandų. Tyrimo išlaidos, neskaitant atlyginimų, sudarė 80 tūkst. frankų.

Praėjusį trečiadienį Ciuricho rajono teismas lietuviui už turto prievartavimą skyrė 7,5 metų kalėjimo.

Nuo 2012 vasario iki gegužės Irvidas M., arba Borisas, terorizavo ne tik Ciuricho miestą, grasindamas susprogdinti mokyklas, darželius, kitus svarbius pastatus, viešojo transporto priemones, bet ir verslininkus. Iš šveicarų verslininkų lietuvis reikalavo 50 milijonų, priešingu atveju grasino išžudyti jų šeimas.

Vyras iš Ciuricho miesto, prisistatęs Borisu, pradžioje reikalavo 10 mln. frankų. Tačiau kuo ilgiau „derybos“ tęsėsi, tuo labiau kilo kaina. Galiausiai lietuvis pareikalavo 100 mln. frankų.

Kaip vėliau paaiškėjo, savo grasinimų vyras net nebūtų galėjęs įvykdyti. Tiesa, kartą pareigūnus jis sugebėjo rimtai įbauginti. Vienoje metro stočių ant bėgių gulėjo daiktas, panašus į bombą – bet paaiškėjo, kad tai klastotė.

Teisme lietuvis buvo pavadintas „nelabai profesionaliu“. Grasinančius elektroninius laiškus jis rašė kompiuteriu, kuris buvo pirktas jo vardu. O laiškų siuntimui jis naudojosi atviru bevieliu ryšiu netoli savo gyvenamosios vietos. Žvelgiant atgal, tai atrodo neprofesionalu. Tačiau šituos dalykus buvo įmanoma nustatyti tik pasitelkus sudėtingą techninę įrangą.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.