Seime – abejonės dėl Darbo partijai skiriamų milijonų

Parlamento opozicija abejoja, ar Vyriausioji rinkimų komisija pirmadienį teisėtai Darbo partijai (leiboristams) skyrė 1,77 mln. litų valstybės dotaciją už Viktoro Uspaskicho vadovautos partijos pasiekimus.

Darbo partija kaltinama finansiniais nusikaltimais.<br>R.Jurgaičio nuotrauka iš archyvo
Darbo partija kaltinama finansiniais nusikaltimais.<br>R.Jurgaičio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 10, 2013, 12:48 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 9:13 AM

„Paaiškinkit man, kaip čia yra. Teismas Darbo partijos kaltumo klausimo baudžiamojoje byloje nenagrinėja, nes partijos nebėra. O Vyriausioji rinkimų komisija traktuoja, kad leiboristai – tai ta pati Darbo partija. Kas čia teisus, o kas neteisus? Man atrodo, kad teismas turėjo nagrinėti Darbo partijos kaltumą, netgi jei ji pusiau fiktyviai „susituokė“ su kita nykštukine partija ir pakeitė pavardę“, – svarsto buvęs teisingumo ministras Seimo narys liberalas Remigijus Šimašius.

Primename, kad Vilniaus apygardos teismas vasarą nutraukė baudžiamąją bylą juodosios buhalterijos istorijoje teisiamai Darbo partijai. Tai buvo padaryta dėl to, kad partijai susijungus su Leiboristų partija, senosios partijos, kuriai buvo pareikšti kaltinimai, neliko. Naujoji partija dabar oficialiai vadinama Darbo partija (leiboristais). Jai vadovauja ne V.Uspaskichas, o Vytautas Gapšys.

Tuo remdamasis teismas taip pat nusprendė, kad prokurorų areštuota 6,3 mln. litų Darbo partijai skirta valstybės dotacija turėtų atitekti valstybei.

Tokia suma susikaupė per 2006–2008 m., kai Darbo partija nustojo gauti valstybės pinigus. Jie buvo skirti už sėkmingą pasirodymą Seimo, Europos Parlamento ir savivaldybių tarybų rinkimuose. Valstybės dotacijos buvo areštuotos prokurorų prašymu vykdant Darbo partijos juodosios buhalterijos tyrimą.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas portalui lrytas.lt tvirtino, kad neskirti naujos valstybės dotacijos Darbo partijai (leiboristams) komisija neturėjo jokio teisinio pagrindo.

„Teismo nuosprendis nei partijai, nei jos vadovams dar neįsiteisėjo. Jis buvo apskųstas“, – priminė Z.Vaigauskas. Todėl esą neskirti pinigų teisiamai partijai nebuvo įmanoma.

VRK vadovas teigė, kad susijungus partijoms naujasis darinys visada paveldėdavo išnykusioms partijoms priklausančias valstybės dotacijas. Pastarąjį kartą taip buvo, kai Liberalų ir centro sąjunga susijungė su Tautos prisikėlimo partija.

Valstybės dotacijos dydis priklauso nuo to, kiek partija gavo balsų per kelis pastaruosius rinkimus. Jos buvo padidintos po to, kai Seimas panaikino galimybę partijoms gauti paramą iš privačių įmonių.

Už antrąjį šių metų pusmetį šalies partijos vakar gavo 9,5 mln. litų.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų gaunama pusmečio dotacija siekė apie 2,05 mln. litų. Valdančioji Socialdemokratų partija gavo 2,02 mln. litų dotaciją. Partija „Tvarka ir teisingumas“ gavo 875 tūkst., Liberalų sąjūdis – 745 tūkst., Lietuvos lenkų rinkimų akcija – 705 tūkst., „Drąsos kelio“ partija – 486 tūkst., Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 437 tūkst., Liberalų ir centro sąjunga – 409 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.