D.Grybauskaitė su Dalai Lama susikibo už rankų

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė privačiai susitiko su Vilniuje viešinčiu Tibeto dvasiniu vadovu Dalai Lama. Tačiau apie šį susitikimą informacija viešai buvo platinama vangiai. Apie šį šalies prezidentės ir Jo Šventenybės susitikimą nežinojo nei Dalai Lamos vizitą koordinuojantys Baltijos aplinkos forumo Lietuvoje atstovai, nei Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Tibetu grupės nariai.

Prezidentė privačiai susitiko su Vilniuje susitikau su mūsų šalyje viešinčiu Tibeto dvasiniu vadovu ir Nobelio taikos premijos laureatu Dalai Lama.<br>Prezidentės spaudos tarnybos nuotr.
Prezidentė privačiai susitiko su Vilniuje susitikau su mūsų šalyje viešinčiu Tibeto dvasiniu vadovu ir Nobelio taikos premijos laureatu Dalai Lama.<br>Prezidentės spaudos tarnybos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 11, 2013, 5:54 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 7:44 AM

„Derinama prezidentės ir Tibeto dvasinio lyderio privataus susitikimo galimybė“, - trečiadienį naujienų agentūrai BNS sakė prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė, tačiau tuoj pat po šios žinios šalies vadovės socialinio tinklo „Facebook" paskyroje buvo patalpinta nuotrauka, kurioje D.Grybauskaitė stovi šalia Jo Šventenybės Dalai Lamos, su prierašu:

„Privataus pokalbio Vilniuje susitikau su mūsų šalyje viešinčiu Tibeto dvasiniu vadovu ir Nobelio taikos premijos laureatu Dalai Lama.“

Per susitikimą su Dalai Lama D.Grybauskaitė džiaugėsi, kad svečias yra sveikas ir palinkėjo, kad susitikimai su Lietuvos žmonėmis būtų džiugūs.

„Esu laiminga, kad gavau progą su Jumis susitikti. Lietuvos žmonės Jus myli“, – šiltai kalbėjo prezidentė.

Trečiadienį prezidentei D. Grybauskaitei įteikta per 6 tūkst. parašų, kuriais raginama Tibeto klausimą įtraukti Europos Sąjungos darbotvarkę.

Prezidentūros kanceliarijoje parašus perdavė devyni Tibeto laisvės rėmėjai, kurie į rūmus atėjo nešini Tibeto vėliavomis.

Parlamento vadovas teigė nesureikšminantis Nobelio taikos premijos laureato vizito. Pasak V.Gedvilo, jis, kaip Seimo pirmininkas, turi laikytis oficialios Lietuvos užsienio politikos, kuri pripažįsta vieningą Kiniją.

„Aš vykdau Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijas. Aš esu Seimo pirmininkas ir vykdau užsienio politiką. Diplomatiniai vertinimai gali būti labai skaudūs“, -  naujienų agentūrai BNS teigė Seimo vadovas.

Trečią kartą į Lietuvą atvykęs Tibeto dvasinis vadovas, Nobelio premijos laureatas Dalai Lama čia viešės keturias dienas.

Per vizitą numatomas Dalai Lamos XIV apsilankymas Seime, Vilniaus rotušėje, jis taip pat skaitys paskaitą. Seime su juo ketina susitikti per 40 parlamentarų, taip pat buvęs valstybės vadovas europarlamentaras Vytautas Landsbergis, Europos Parlamento nariai Leonidas Donskis ir Laima Andrikienė.

Dalai Lama Lietuvoje viešėjo 1991 ir 2001 metais. Paskutinį kartą su juo susitiko prezidentas Valdas Adamkus, susitikimas buvo apibūdintas kaip „privatus pokalbis“.

Dalai Lamą, kuris 1959 metais pabėgo į Indiją po nesėkmingo sukilimo Tibete prieš Kinijos valdymą, Pekinas laiko smurtą kurstančiu separatistu. Tuo tarpu pats dvasinis lyderis teigia tenorintis didesnės autonomijos savo tėvynei Himalajų kalnuose.

1989 metais Dalai Lama buvo apdovanotas Nobelio taikos premija. Politinių pareigų jis atsisakė 2011 metais.

Jo Šventenybės Dalai Lamos XIV paskaitos „Kelias į taiką ir laimę globalioje visuomenėje“ tiesioginę transliaciją iš „Siemens“ arenos penktadienį nuo 12:30 val. stebėkite per tv.lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.