Ko verti V.Uspaskicho pažadai trauktis iš politikos?

Viktoro Uspaskicho pareiškimas, apie artėjantį pasitraukimą iš politikos ir grįžimą į verslą, politologų neįtikino. Jie pabrėžia, kad baigti aktyvaus politiko karjerą V.Uspaskichas žadėjo jau ne pirmą kartą, tačiau po kurio laiko jis savo pažadus pamiršdavo.

V.Uspaskichas vis kalba apie traukimąsi iš politikos, tačiau iš dėmesio centro nedingsta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Uspaskichas vis kalba apie traukimąsi iš politikos, tačiau iš dėmesio centro nedingsta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 11, 2013, 7:47 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 7:38 AM

Anot politologų, tikruoju Darbo partijos lyderiu būtų galima patikėti tik tuomet, jei jis nuo kalbų pereitų prie darbų ir žengtų rimtą žingsnį atsisakydamas Seimo nario mandato. Tuo tarpu dabartines jo kalbas galima suprasti kaip didelį nuovargį arba viltį gauti mažesnę bausmę Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje.

Pirmadienį portalas lrytas.lt pranešė, kad po Darbo partijos tarybos posėdžio V.Uspaskichas vėl prakalbo apie pasitraukimą iš politikos. Jis kitais metais esą nekandidatuos ir į Europos Parlamentą.

„Galiu atsakyti labai paprastai. Nuo pat metų pradžios mažinu savo politinį aktyvumą. Iš pradžių atsisakiau europarlamentaro mandato, vėliau atsisakiau partijos pirmininko posto, atsisakiau užimti partijos pavaduotojo postą. Toks yra mano pasitraukimas ir tiek. Į Seimą ar Europos Parlamentą kandidatuoti nesiruošiu“, - pareiškė V.Uspaskichas.

Ar jo žodžiais galima šįkart patikėti?

Bandys išsaugoti verslą

„Istorija rodo, kad V.Uspaskicho, kaip politiko, žodžiai nėra 100 proc. pasitvirtinantys. Jis kalbėjo, kad gali trauktis iš politikos, jei jį nustos persekioti teisėsauga dar prieš teismo nuosprendžio paskelbimą. Jis tokiu būdu tarytum bandė sudaryti įspūdį esąs teisiamas tik dėl politikos. Tas jo blefavimas greičiau skirtas jam pačiam, o ne kitiems“, - svarstė Vilniaus universiteto dėstytojas politologas Tomas Janeliūnas.

Kodėl V.Uspaskichas vėl prabilo apie tą patį? Politologas primena, kad laukia dar vienas teismų maratonas ir galbūt tokiu būdu vėl bandoma sušvelninti teisėjų širdis.

„Kita vertus, negalima atmesti, kad V.Uspaskichas iš tiesų pavargo nuo politikos. Matyt, baudžiamoji byla jį verčia koreguoti savo veiklą, gal perkelti dalį verslo iš Lietuvos“, - svarstė T.Janeliūnas.

Tai, kad teismai galėjo nualinti V.Uspaskichą, spėja ir Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas politologas Lauras Bielinis.

„Gali būti, kad V.Uspaskichas bandys išsaugoti tai, ką dar turi – savo verslą – ir grįš tvarkyti šių reikalų. Būdamas politiku jis negalėjo skirti pakankamai dėmesio verslui, tai darė patikėtiniai, todėl galbūt jis nutarė sugrįžti“, - svarstė L.Bielinis.

Laukia konkrečių žingsnių

Visgi, anot L.Bielinio, V.Uspaskichas jau yra ne vieną kartą pakeitęs savo ankstesnę poziciją, todėl tikru įrodymu apie pasitraukimą iš politikos jis laikytų sprendimą pasitraukti iš Seimo jau dabar.

„Kol kas girdime kalbas tik apie ketinimus, o ne realius veiksmus, todėl V.Uspaskichas vis dar išlieka aktyvus politinio lauko dalyvis“, - sakė L.Bielinis.

Politologui Kęstučiui Girniui atrodo, kad šįkart pranešdamas apie artėjantį pasitraukimą iš politikos V.Uspaskichas atrodė nuoširdesnis nei anksčiau.

„Faktiškai jo politinė karjera yra užbaigta. Jei anksčiau V.Uspaskichas turėjo vilčių užimti kokias nors vadovaujančias pareigas, dabar, po teismo sprendimo, jis jokio posto negaus. Jam visada bus primenamas teistumas, todėl likti politikoje nėra racionalu. Kuo ilgiau jis liks politikoje, tuo ilgiau prie jo gali kabinėtis teisėsaugos organai ir kiti. Todėl jis greičiausiai pasišvęs verslui“, - kalbėjo K.Girnius.

Kita vertus, jei V.Uspaskichas siekia išvengti kalėjimo, jam dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose būtų naudinga, nes jis išrinktas į parlamentą bent jau kurį laiką Briuselyje turėtų teisinę neliečiamybę ir galėtų vilkinti bylą.

„Jam nėra 80 metų. Kalėjimas ateis anksčiau ar vėliau. Jei V.Uspaskichas norės išvengti bausmės, jis pasitrauks į Rusiją. Visiškai aišku, kad Rusija jo niekada neišduos. Jam politikoje svarbu turėti vaidmenį, o Europos Parlamente jis jo neturės. Tai parodo ir faktas, kad po praėjusių Europos Parlamento rinkimų jis greitai grįžo į Lietuvą“, - teigė politologas.

Partijos likimas – neaiškus

L.Bielinis tvirtina, kad nei dabartinis partijos pirmininkas Vytautas Gapšys, nei kiti šios partijos veikėjai negalės atsverti V.Uspaskicho, jei šis išeis iš aktyvios politikos.

Tiesa, išlieka intriga – kokį vaidmenį partijoje V.Uspaskichas užims ateityje: ar išeis iš partijos, ar netiesiogiai toliau vadovaus partijai neužimdamas jokių svarbių postų ir nedalyvaudamas rinkimuose.

Bet kokiu atveju, kaip teigia politologai, jei V.Uspaskichas vėl pakeis nuomonę, Darbo partijos rinkėjai jam atleis.

„Darbo partijos rinkėjai nepasižymi ilga atmintimi. Net sunku pasakyti, kokiais motyvais remiantis jie balsuoja už šią partiją ir V.Uspaskichą. Dalis žmonių jį ir toliau rems, tačiau dabartinis viešosios erdvės poveikis, spaudimas Darbo partijai turi įtaką, todėl rėmėjų gretos tikrai sumažėjusios“, - teigė T.Janeliūnas.

Politologai taip pat abejoja V.Gapšio galimybėmis tapti Seimo pirmininku. Keisti Seimo vadovą nėra suinteresuota nei opozicija, nei socialdemokratai, o be jų balsų V.Gapšys karjeros tikrai nepadarys. Spėjama, kad V.Gapšys kalba apie posto keitimą norėdamas nukreipti dėmesį nuo savo bėdų.

„Aš labai abejoju, ar socialdemokratai sutiktų su tokia pozicija. Vienas dalykas yra laikytis pasyviai ir sakyti, kad V.Gapšio atšaukimas yra Darbo partijos reikalas, kitas dalykas - elgtis aktyviai ir paremti V.Gapšį, kaip Seimo pirmininką. Tai būtų kur kas didesnis socialdemokratų partijos kompromitavimas“, - teigė T.Janeliūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?