V.Gedvilas apie Dalai Lamos vizitą: „Dvasininkų pas mus atvyksta daug“

Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas nepaspaus rankos į Lietuvą atvyksiančiam Tibeto dvasiniam lyderiui Dalai Lamai. Trečiadienį parlamento vadovas teigė nesureikšminantis Nobelio taikos premijos laureato vizito. Pasak V. Gedvilo, jis, kaip Seimo pirmininkas, turi laikytis oficialios Lietuvos užsienio politikos, kuri pripažįsta vieningą Kiniją.

V.Gedvilas su Dalai Lama nesusitiks vykdydamas URM rekomendacijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Gedvilas su Dalai Lama nesusitiks vykdydamas URM rekomendacijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 11, 2013, 10:52 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:19 AM

„Tą dieną mes turime plenarinį posėdį, kuriam man teks pirmininkauti. Nereikia sureikšminti šios jo kelionės - dvasininkų iš įvairių valstybių pas mus atvažiuoja daug“, - „Žinių radijui“ sakė V.Gedvilas.

Paklaustas, ar pats nenorės susitikti su Tibeto dvasiniu lyderiu, V.Gedvilas sakė, kad laikysis Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijų.

„Aš vykdau Užsienio reikalų ministerijų rekomendacijas. <...> Aš esu Seimo pirmininkas ir vykdau užsienio politiką. <...> Diplomatiniai vertinimai gali būti labai skaudūs“, - teigė Seimo vadovas.

V.Gedvilas pripažino, kad tokią jo poziciją nustato Lietuvos santykiai su Kinija. „Mes palaikome diplomatinius ir ekonominius ryšius su Kinija“, - kalbėjo Seimo pirmininkas.

Parlamento vadovas dar kartą pakartojo, kad Dalai Lamos vizitui neteikia ypatingos reikšmės. „Nobelio premijos laureatų yra daug, ir nemažai iš jų atvažiuoja pas mus“, - sakė V.Gedvilas.

Tiesa, V.Gedvilas teigė, jog kiti Seimo nariai turės galimybę susitikti su svečiu iš Tolimųjų Rytų. „Grupei Seimo narių, kurie prašė <...> sutikti Dalai Lamą, mes viską sudarėm. Seimo nariai turės galimybę su juo susitikti, nes pirmoje posėdžio dalyje bus tik įstatymų projektų pateikimai, todėl jie galės išeiti iš plenarinio posėdžio ir pabendrauti su Dalai Lama“, - sakė V.Gedvilas.

Nobelio taikos premijos laureatas, Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama XIV Vilniuje lankysis rugsėjo 11-14 dienomis. Tai jau trečiasis šio iškilaus pasaulio dvasinio autoriteto vizitas Lietuvoje.

Tibeto vyriausybės egzilyje atstovai, kalbėdami apie dabartinę savo situaciją, dažnai nurodo Lietuvą ir kitas Baltijos šalis kaip sektiną nesmurtinės kovos dėl nepriklausomybės pavyzdį. Jo Šventenybė Dalai Lama buvo pirmasis karališkosios giminės atstovas, pasveikinęs Lietuvą atkūrus nepriklausomybę.

Kinija Tibetą laiko sava teritorija, tačiau patys tibetiečiai Kiniją vertina kaip okupantę. Grėsmingai skamba žinios, kuriose pranešama apie susideginti pasiryžusius tibetiečius, taip išreiškiančius savo nepasitenkinimą Kinijos vykdoma politika regione. Šiandien priskaičiuojama 120 susideginusių tibetiečių, taip mėginusių atkreipti pasaulio bendruomenės dėmesį į Tibeto tragediją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.