Dalai Lama Užupyje atidengė Mandalą

Iš Vilniaus rotušės, kurioje vyko sostinės mero Artūro Zuoko organizuotas priėmimas ir paskaita religinių konfesijų atstovams politikams ir visuomenės veikėjams, Jo šventenybė Dalai Lama nuvyko į Užupį.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Sep 12, 2013, 4:57 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:44 AM

Vilniaus Tibeto skvere Jo Šventenybė atidengė naują, šia proga sukurtą Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Rimanto Sakalausko skulptūrą „Mandala“ bei dalyvavo Užupio meno inkubatoriuje rengiamoje smėlio Mandalos sugriovimo ceremonijoje.

Mandala budistų dvasinis ir ritualinis simbolis, vaizduojantis Visatą. Joje simboliškai atsispindi visos Visatos arba atskirų jos dalių pilnatvė. Mandala kildinama iš daugiau nei 2000 metų senumo tantrinės tradicijos Indijoje, vėliau šį principą perėmė ir sau pritaikė Tibeto budizmas.

Tibeto ir budizmo dvasinį vadovas, kuris 1959 metais pabėgo į Indiją po nesėkmingo sukilimo Tibete prieš Kinijos valdymą, į Lietuvą atvyko po daugiau nei dešimties metų.

Trečiadienį jį Vilniaus tarptautiniame oro uoste pasitiko vizito organizatoriai ir visuomenininkų būrys. Dalai Lama į Lietuvą atvyko trečią kartą.

Paskutinį kartą Jo Šventenybė Lietuvoje lankėsi 2001 metais, tuomet Tibeto dvasinį vadovą „privačiam pokalbiui“ priėmė šalies prezidentas Valdas Adamkus. Trečiadienį su Dalai Lama neoficialiai susitiko ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Rotušėje ketvirtadienį Tibeto dvasinis lyderis Vilniaus rotušėje susitiko su Lietuvos kultūros, meno, įvairių religinių konfesijų bei visuomeninių Tibeto rėmimo organizacijų atstovais, kur skaitė paskaitą „Socialiniai, ekologiniai ir moraliniai iššūkiai moderniame pasaulyje“.

Tibeto dvasinio lyderio paskaitos klausėsi kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, sostinės meras A.Zuokas su Agnė Zuokiene.

Rugsėjo 13-ąją Tibeto dvasinis vadovas „Siemens“ arenoje visuomenei skaitys paskaitą „Kelias į Taiką ir Laimę Globalioje visuomenėje“.

Lietuva Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis pasisako už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos bei jo atstovų santykių sureguliavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.