J.Paleckis siūlo atnaujinti dialogą su Baltarusija

Ketvirtadienį Europos

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 12, 2013, 4:44 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:44 AM

Šiuo tikslu siūloma sudaryti galimybę Baltarusijos užsienio reikalų ministrui dalyvauti Vilniaus susitikime, taip pat „užmegzti dialogą su pareigūnais, kurie asmeniškai nedalyvavo vykdant represijas“. Į dialogą dėl reformų lygiomis teisėmis raginama įtraukti demokratinę opoziciją ir pilietinę visuomenę. Rengiantis Vilniaus susitikimui, siūloma Lietuvos sostinėje surengti Baltarusijos pilietinės visuomenės konferenciją, praneša Parlamento spaudos tarnyba.

Kad prasidėtų ES ir Baltarusijos dialogas, EP nariai reikalauja nedelsiant ir besąlygiškai paleisti visus šalies politinius kalinius ir juos reabilituoti. Jie taip pat ragina Baltarusiją panaikinti demokratinei opozicijai ir nevyriausybinėms organizacijoms taikomus asociacijų, žodžio, judėjimo, susirinkimų ir minties laisvės suvaržymus. Baltarusijos valdžia dar raginama užtikrinti teismų nepriklausomumą, mažumų teises ir žiniasklaidos laisvę, taip pat pakeisti rinkimų įstatymą ir nebevykdyti mirties bausmės.

EP siūlo toliau „griežtai taikyti draudimą išduoti vizas ir turto įšaldymo priemones asmenims, tiesiogiai susijusiems su demokratinių rinkimų standartų ir žmogaus teisių pažeidimais“, taip pat ragina Tarptautinę ledo ritulio federaciją „iš naujo rimtai apsvarstyti sprendimą leisti Baltarusijai rengti 2014 m. pasaulio ledo ritulio čempionatą“.

Europarlamentarai rekomenduoja numatyti prioritetines bendradarbiavimo sritis, jei bus vykdomos politinės reformos Baltarusijoje. Savo ruožtu siūloma vykdyti daugiau ES projektų, skirtų šalies pilietinei visuomenei stiprinti, remti demokratiją ir žmogaus teises propaguojančias organizacijas Baltarusijoje bei už jos ribų, taip pat sudaryti baltarusiams daugiau galimybių mokytis ES šalyse ir toliau remti Vilniuje įsikūrusį Europos humanitarinį universitetą.

Siūloma apsvarstyti galimybę vienašališkai supaprastinti ES vizų išdavimą baltarusiams ir „sumažinti jų kainą nuo 60 eurų iki Baltarusijos piliečiams prieinamos sumos“, visų pirma jauniems žmonėms, o ateityje siekti bevizio režimo. Kartu EP ragina užtikrinti, kad visos Sąjungos šalys remtų bendrą ES poziciją Baltarusijos atžvilgiu ir derintų savo dvišalius santykius su ES veiksmais.

„Šios rekomendacijos turėtų nusiųsti stiprų signalą, kad, nepaisant 19 metų komplikuotų santykių, ES neatsuka nugaros Baltarusijai. Esu įsitikinęs, kad Europos centre esanti šalis nėra ir nebus prarasta, todėl turime imtis atitinkamų veiksmų: palengvinti baltarusiams Šengeno vizų gavimą ir sumažinti dideles jų kainas, taip pat panaikinti dideles transporto spūstis ES pasienyje su Baltarusija“, - teigė EP pranešėjas J.Paleckis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.