Prieš parlamentarų skandalus etikos sargai tampa bejėgiai

Didelį atgarsį visuomenėje sukėlę parlamentarų skandalai – per sunki našta Seimo Etikos ir procedūrų komisijai. Tai parodė ir vakarykštis posėdis, rašo „Lietuvos rytas”.

V.Stundžio vadovaujama komisija nesiryžo svarstyti net kelių kolegų elgesio.<br>Nuotr. iš archyvo
V.Stundžio vadovaujama komisija nesiryžo svarstyti net kelių kolegų elgesio.<br>Nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Sep 12, 2013, 7:46 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 7:25 AM

Vakar Etikos ir procedūrų komisijos nariai vieni kitiems į atlapus kibo ilgiausiai ginčydamiesi, ar operos solistas Vytautas Juozapaitis gali kartais užkopti į sceną, bet nesiryžo gilintis nė į vieną pastarojo meto skandalą.

Svarstydami, ar reikėtų kaip nors reaguoti į Petro Gražulio išsišokimus per gėjų paradą Vilniuje, į Neringos Venckienės pabėgimą nuo teisėsaugos ar į galimai neblaivaus Egidijaus Vareikio nuotykius oro uoste, etikos sargai nuėjo lengviausiu keliu.

Nutarė palaukti prokuroro

P.Gražulio elgesiu pasipiktinęs Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas Seimo komisijos prašė įvertinti, ar taikioms eitynėms priešintis skatinęs ir neapykantą tam tikros žmonių grupės atžvilgiu kurstęs parlamentaras nepažeidė politikų elgesio kodekso.

Bet parlamentarai nusprendė kolegos elgesio nesvarstyti. Aiškinta, kad netrukus į Seimą prašyti panaikinti įtariamojo P.Gražulio teisinės neliečiamybės turėtų atvykti generalinis prokuroras Darius Valys, tad etikos sargai esą galėtų dubliuoti būsimosios laikinosios komisijos veiklą.

Kita vertus, P.Gražulio elgesiu pasipiktinusią profsąjungą kai kurie Seimo nariai kaltino politikavimu.

„Ji turėtų rūpintis savo darbuotojų užmokesčiu ir darbo sąlygomis, o ne atakuoti politikus ir vertinti jų elgesį”, – išrėžė „drąsuolių” atstovas Povilas Gylys.

Pastarasis kitus komisijos narius įtikino, jog derėtų susilaikyti ir vertinant N.Venckienės dingimą iš Seimo.

Ligą lygino su vėžiu

Kiek ilgiau užtrukta diskutuojant, ar reikėtų reaguoti į konservatoriaus E.Vareikio nuotykius, kai jis neblaivus blaškėsi po Vilniaus oro uostą, po to į nesėkmingus politiko bandymus išskristi į Romą ir dar painesnį grįžimą atgal į Lietuvą.

Parlamentarai svarstė, kad tokį E.Vareikio elgesį galėjo išprovokuoti sunki negalia, kurią jie lygino su vėžiu.

„Aš tai vertinu kaip ligą, o ne kaip kokį nors žmogaus nusižengimą”, – sakė liberalė Dalia Teišerskytė. Ji ragino palaukti, kol kolega grįš iš ligoninės, taip pat pačių konservatorių įvertinimo.

Dėl E.Vareikio etikos sargai dar pabaksnojo ir Seimo valdybą, kad ji ateityje atidžiau žiūrėtų, ką siunčia į užsienio keliones.

O komisijos narys P.Gražulis garsiai stebėjosi, jog bėdų dėl alkoholio turėjęs Rokas Žilinskas taip smarkiai konservatorių nebuvo pliekiamas: „Gal E.Vareikiui reikėtų pakeisti lytinę orientaciją, kad sulauktų mažiau konservatorių kritikos.”

G.Jakavoniui teks aiškintis

Praretėjus valdančiosios daugumos gretoms, komisija vakar nusprendė nagrinėti „darbiečio” Gedimino Jakavonio elgesį. Jam teks aiškintis dėl galimai melagingų parodymų pareigūnams.

Pavasarį prietaisai užfiksavo, kad šiam politikui priklausantis visureigis viršijo leistiną greitį.

Tada bauda skirta G.Jakavonio žmonai, bet vėliau paaiškėjo, kad prie vairo sėdėjo ne ji, o parlamentaras. Galiausiai tai prisipažino ir jis pats.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.