Sirijos pilietinio karo virpesiai atsirito iki Lietuvos sienų

Tiesa, neatmetama ir ta galimybė, kad sprendimas buvo priimtas ne Kremliuje – Rusijos valstybės aparate yra daug netvarkos, todėl sprendimą dėl blokados galėjo priimti ir aukštesnio rango teisėsaugos pareigūnas.

Lietuvos pasienyje eilėje stovi per pusšimtį automobilių.<br>A.Vaišnoro nuotr.
Lietuvos pasienyje eilėje stovi per pusšimtį automobilių.<br>A.Vaišnoro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaišnoras, Dovydas Pancerovas

Sep 12, 2013, 4:08 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:49 AM

Per valandą sieną kertą vos keli lietuvių lengvieji automobiliai. Kitaip elgiamasi su Rusijos piliečiais – jų automobiliai praleidžiami be eilėsEilės nuliūdino tik rusus  Panemunės miestelyje, kuris yra prie pat sienos su Rusija - ramu. Eilėse stovi kelios dešimtys automobilių. Tačiau šis vaizdas yra apgaulingas.

Įtampa pasienyje nėra jaučiama todėl, kad buvo įdiegta elektroninė eilių valdymo sistema. Dauguma vairuotojų internetu užsiregistruoja ir sužino tikslų laiką, kada galės kirsti sieną su Rusija. Todėl savo eilės jie laukia namuose. Kiti - nuobodžiauja Panemunėje.

„Stoviu jau penkiolika valandų. Grįžtant reikės laukti dar dešimt. Galima sakyti, kad vienas reisas į Rusija užtrunka apie parą“, - portalui lrytas.lt guodėsi šilutiškis Aidas, kuris trečiadienio popietę pagaliau pasiekė rusų pasieniečių postą. Sieną su Kaliningradu jis kerta kelis kartus per savaitę. Vyras veža pigų rusišką benziną ir brangiau parduoda vietos gyventojams. Tai – jo pragyvenimo šaltinis. Jo verslas yra nelegalus, nes Aidas nemoka mokesčių nuo pajamų. Tokių „verslininkų“ pasienyje – šimtai. Dauguma jų yra Pagėgių arba Šilutės gyventojai. Tačiau dabar jų namais tapo Panemunės miestelis. Čia jie praleidžia po kelias dešimtis valandų. Kartais - net parą.

Laiką stumia žvejodami Patyrę verteivos jau pripratę prie tokių nepatogumų. Todėl eilėse galima išgirsti ne tik pasipiktinimą rusų veiksmais, bet ir su ta situacija susijusių pokštų.

Vieni nuobodulį gainioja skaitydami spaudą ar knygas. Kiti - gliaudė saulėgrąžas ir bendravo su kolegomis. Atsirado ir tokių, kurie valandas stūmė žvejodami Nemune.

„Paprašau, kad mano automobilį pavarytų už manęs stovintis vairuotojas. Pabūnu gamtoj – pažvejoju. Kimba salačiai, šapalai. Savotiškas laisvalaikio praleidimas“, – portalui lrytas.lt linksmai sakė nenorėjęs prisistatyti vairuotojas. „Eilės – ne problema. Reikės, tai ir stovėsime. Anksčiau būdavo, kad stovėdavome po kelias paras“, - linksmai kalbėjo kitas „verslininkas“ Juozas. Vyras juokavo: kol verteivos stovi ilgose eilėse pasienyje, tol kyla Lietuvos ekonomika, nes gyventojai neperka rusiško benzino. Rusijos pareigūnų veiksmai pradžiugino Panemunės miestelio gyventojus. Anksčiau jie skųsdavosi, kad nuolat per Lietuvos ir Rusijos sieną važiuojantys verteivos šiukšlina mieste, tuštinasi gatvėse, kelia triukšmą. Dabar nelegalūs verslininkai, kurie gali pragyventi neveždami rusiško benzino, susilaiko nuo kelionių į pasienį. Kiti savo eilės laukia namuose. Nors rusų automobiliai yra praleidžiami be eilės, tačiau kolonoje stovėjo ir vienas Rusijos pilietis. Andrejus buvo nustebintas savo tautiečių veiksmų: „Man už juos gėda.“ Didžiųjų žaidimo aukos Vairuotojai turi versijų, kodėl susiklostė tokia situacija. Apie tai jie pasakojo entuziastingai, pertraukdami vienas kitą, todėl susidarė įspūdis, kad šis klausimas – nuolat aptarinėjamas. Tačiau visos versijos susijusios su tuo, kad Rusija žaidžia didelį politinį žaidimą, o jo aukomis tapo eiliniai Lietuvos vežėjai. Pavyzdžiui, vairuotojai pastebėjo, kad viskas prasidėjo po to, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Amerikos lyderiu Baracku Obama. „Gal čia tik sutapimas“, - gudriai pečiais gūžtelėjo šilutiškis Rokas. Vairuotojai spėlioja, kad taip Rusija bando padaryti spaudimą Lietuvai dėl to, kad ši palaiko Amerikos planus bombarduoti Siriją. Tiesa, jie nežino, kaip toks elgesys pasienio postuose gali lemti sprendimus Artimuosiuose Rytuose. Kiti mano, kad pasieniečių elgesys yra susijęs su Lietuvos ir „Gazprom“ derybomis dėl dujų. Gal sudarę problemų pasienyje, rusai tikisi laimėti derybas. Tiesa, kiti vairuotojai greitai nutildė tokios versijos šalininkus: juk per sieną nepraleidžiami tik lengvieji automobiliai, o ne stambius krovinius vežantys vilkikai.

Dėl eilių pasienyje „kalta“ Amerika  Oficiali Rusijos pozicija nėra žinoma. Užsienio reikalų ministerija nėra gavusi paaiškinimo. Pirmadienį Lietuvos pareigūnai paragino gyventojus susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Kaliningradą. Užkulisiuose Lietuvos diplomatai kalba, kad toks Rusijos elgesys – kerštas dėl šiltėjančių Lietuvos ir Amerikos santykių. Ta šalis visada mažomis niekšybėmis atsilygindavo už diplomatinius žingsnius į Vakarus.

Tiesa, neatmetama ir ta galimybė, kad sprendimas buvo priimtas ne Kremliuje – Rusijos valstybės aparate yra daug netvarkos, todėl sprendimą dėl blokados galėjo priimti ir aukštesnio rango teisėsaugos pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.