Misija – peršokti į kitą valtį nenusilaužus kojos

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

Sep 14, 2013, 12:05 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:15 AM

2010-aisiais V.Šustauską paliko ir Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus pasirinko buvęs jo bendražygis, Lietuvos laisvės sąjungos, vėliau Lietuvos centro sąjungos, Liberalų ir centro sąjungos, Liberalų sąjūdžio narys G.Budnikas. Istorija pasikartojo ir šią savaitę.

V.Šustausko draugiją prieš gerą dešimtmetį į Naujosios sąjungos, o vėliau - liberacentristų aplinką iškeitęs 62-ejų K.Mikėnas taip pat panoro būti konservatoriumi. Tryliktuoju konservatoriumi miesto taryboje, kurioje dirba jau trylika metų! Simboliška. Galėjo kelias dienas palaukti ir prašymą konservatoriams įteikti rugsėjo 13-ąją.

Tačiau K.Mikėnas skaičių magija netiki. Jam labiau patinka lyginti save su W.Churchilliu, kuris jaunystėje buvo konservatorius, po to įstojo į Liberalų partiją, o vėliau vėl tapo konservatoriumi. Vadinasi, jei K.Mikėnas seks legendiniu britų politiku, ateityje turėtų sugrįžti prie savo ištakų - V.Šustausko. Būtų logiškas sprendimas.

Perbėgėliai - jokia naujiena politikoje. Kaune taip pat. Štai dar visai neseniai Vilniaus merui A.Zuokui sakęs „Taip“ Ž.Garšva jau tapo socialdemokratu. Ketvirtadienį per miesto tarybos posėdį apie tai pranešė Jungtinės socialdemokratų ir nepartinių frakcijos pirmininkas socialdemokratas V.Venslovas. Ž.Garšvai tapus socialdemokratų partijos nariu, pakeistas ir frakcijos pavadinimas - atsikūrė kadencijos pradžioje buvusi Socialdemokratų frakcija.

Tai, kad kai kurie politikai bėga į didžiąsias partijas, rodo, jog pradedama galvoti apie būsimus savivaldos rinkimus 2015-ųjų pradžioje. Nors dalis kauniečių visada yra neprognozuojami ir gali į politiką pasiųsti ne tik violetinę tetą kirpėją, nesenstantį jaunalietuvį ar net jaunąjį Daktarą, daugiausia gerbėjų visada turėjo ir tebeturi konservatoriai.

Todėl kiek opozicija ar kitos jėgos bepešiotų merą A.Kupčinską dėl tikrų ar tariamų klaidų, silpno stuburo ar nuoseklumo stokos, šis toliau Kaune neša konservatorių, o kol kas ir miesto vėliavą. Nors norinčiųjų ją perimti yra visose partijose.

Neslepia, kad pradeda ruoštis artėjantiems savivaldos rinkimams, verslininko V.Matijošaičio įkurta visuomeninė organizacija „Vieningas Kaunas“, turinti 5 atstovus miesto taryboje. Šią savaitę jos vadovai viešai pasipiktino, jog Seimo nariai nevykdo Konstitucinio Teismo sprendimų, susijusių su savivaldybių tarybų rinkimais. Prieš dvejus metus Konstitucinis Teismas paskelbė, kad savivaldybių tarybų rinkimuose turi būti leista dalyvauti ir nepolitinėms organizacijoms, tačiau lig šiol delsiama priimti su tuo susijusias įstatymų pataisas.

Vos trejų metų veiklos sukaktį mininti organizacija kreipėsi į šalies prezidentę, Seimo pirmininką ir Vyriausybės vadovą, kad būtini sprendimai būtų priimti kuo greičiau.

Kauno tarybos frakcijos „Vieningas Kaunas“ seniūnas P.Mačiulis net siūlo svarstyti galimybę miesto tarybos narius rinkti atskirose rinkimų apylinkėse - taip, kaip dabar renkami Seimo nariai vienmandatėse rinkimų apygardose.

Taip pat esą būtina kuo skubiau įteisinti balsavimą internetu ir sukurti tarybos narių atšaukimo mechanizmą. „Nenormali situacija, kai gyventojai verčiami ketverius metus kentėti dėl tarybos narių netinkamo darbo“, - įsitikinęs V.Matijošaitis.

Tačiau kol kauniečiai turės (ir iš viso, ar turės) galimybę savo išrinktąjį veikėją atšaukti, vietos politikai, pajutę, kad ne į tą valtį įsėdo, be skrupulų persikrikštija, persidažo ir šoka į kitą. Nesvarbu, kas valtį irkluoja, - kad tik ji pasiektų norimą krantą.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.