Neįprasta mugė Kaune: be rūkytų dešrų, bet su vienuolių rankdarbiais

Kaune savaitgalį įvyko tyli ir kukli mugė, kurioje nebuvo rūkytų dešrų, lašinių, sūrių, alaus ir trankios liaudiškos muzikos. Tačiau tie, kurie joje apsilankė, išėjo ne tuščiomis ir pakilios nuotaikos.

Per mugę Pažaislio vienuolyne už prekystalių stovėjo abitus vilkinčios vienuolės.<br>I.Skliutaitės nuotr.
Per mugę Pažaislio vienuolyne už prekystalių stovėjo abitus vilkinčios vienuolės.<br>I.Skliutaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2013-09-15 15:35, atnaujinta 2018-02-22 04:43

Ši daugeliui neįprasta mugė vyko Pažaislio vienuolyne, o joje už prekystalių stovėjo abitus vilkinčios vienuolės.

Visos čia siūlomos prekės buvo gamintos pačių vienuolių rankomis. Iš įvairių Lietuvos vienuolijų buvo atvežta vienuolių virtų uogienių, keptų sausainių, kitų saldumynų, džiovintų vaistažolių, arbatos ir prieskonių, daugybė nertų, siūtų, siuvinėtų bei iš molio nulipdytų suvenyrų, megztų vilnonių kojinių, virto muilo, piešiniais išgražintų akmenėlių.

Taip pat buvo siūloma įsigyti šalia vienuolynų esančiuose soduose auginamų obuolių, slyvų, šermukšnių.

Daugelį prekių buvo galima įsigyti tiesiog už auką. Prie kai kurių daiktų vienuolės kainas buvo nurodžiusios, tačiau jos pirkėjams siūlė derėtis ir net negailėjo dovanų. Prie pirkinio moterys nemokamai pridėjo gerą palinkėjimą, gabalėlį šventintos duonos.

Kalbinti kauniečiai neslėpė, jog į mugę atėjo dėl to, kad įsigytų ne tik gražių, bet ir mielų, vienuolių rankomis sušildytų daiktų.

Idėja surengti mugę prieš trejus metus kilo Lietuvos moterų vienuolijų konferencijoje.

„Visos vienuolijos turi nagingų vyresnio amžiaus seserų, kurios laisvalaikiu greta maldos užsiima įvairiausiais rankdarbiais. Siūti, megzti, nerti, piešti mėgsta ir jaunesnės vienuolės.

Be to, mugėje labai smagu pabendrauti su kitų vienuolijų seserimis ir visais į ją atėjusiais žmonėmis“, — pasakojo viena mugės Pažaislyje organizatorių kazimierietė sesuo Lidija.

Surinktas lėšas vienos vienuolės skiria kasdienėms ūkio išlaidoms, kitos paremia vargstančius, trečios žada prisidėti prie vienuolynų atstatymo.

Pernai į moterų vienuolių mugę buvo atvykę ir vienuoliai vyrai.

Jie prekiavo savo kurtais dirbiniais ir siūlė pačių gamintos giros. Šįmet abitą vilkinčių vyrų taip pat buvo tikimasi sulaukti, tačiau jie neatvyko dėl ligos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.