Esminis Europos prokuratūros privalumas - greitesnis bylų nagrinėjimas

Eurokomisaras Algirdas Šemeta

A.Šemeta teigia, kad pagreitėtų sukčiavimo bylų nagrinėjimas ir nusikaltėliams būtų sunkiau išsisukti dėl senaties.<br>T.Bauro nuotr.
A.Šemeta teigia, kad pagreitėtų sukčiavimo bylų nagrinėjimas ir nusikaltėliams būtų sunkiau išsisukti dėl senaties.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 16, 2013, 2:41 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:51 AM

„Dažnai pasitaiko, kad tiesiog sukanka senaties terminai, kol visos procedūros yra atliekamos ir tiesiog sukčiai lieka nenubausti“, - pirmadienį Vilniuje žurnalistams sakė už mokesčius ir kovą su sukčiavimu atsakingas eurokomisaras A.Šemeta, dalyvaujantis čia vykstančioje tarptautinėje konferencijoje, skirtoje apžvelgti Europos prokuratūros modelį.

„Esminis Europos prokuratūros privalumas bus tas, kad įrodymai, surinkti vienoje valstybėje, galės būti panaudoti be papildomų veiksmų bet kurioje kitoje valstybėje ir tai, be abejo, labai smarkia turėtų padidinti efektyvumą nagrinėjant tokias bylas“, - spaudos konferencijoje sakė jis.

Pasak eurokomisaro, šiuo metu kiekviena šalis iš esmės turi iš naujo atlikti baudžiamojo proceso veiksmus, reikia papildomos informacijos, jos turi teikti užklausas, laukti, kol tos užklausos yra įvykdomos pagal tarpusavio pagalbos susitarimus, o tai užima nemažai laiko.

Pasiūlymą įsteigti Europos prokuratūrą Europos Komisija (EK) pateikė liepą. Naujai steigiamos Europos prokuratūros kompetencijai priklausytų nusikaltimų ES biudžetui tyrimas, jų vykdytojų ir bendrininkų baudžiamasis persekiojimas bei kaltinimo palaikymas nacionaliniuose teismuose.

Siekiant užtikrinti Europos prokuratūros atliktų tyrimų efektyvumą, teisėtai surinkti įrodymai vienoje valstybėje narėje turėtų būti priimtini visų valstybių narių teismuose.

EK pasiūlyme numatyta, kad Europos prokuratūra turės decentralizuotą struktūrą, susidedančią iš Europos prokuroro, keturių Europos prokuroro pavaduotojų ir Europos deleguotų prokurorų kiekvienoje valstybėje narėje, ir bus integruota į nacionalines teismų sistemas - prokurorai esą galėtų tęsti savo, kaip nacionalinių prokurorų funkcijas, tačiau jie būtų nepriklausomi nuo nacionalinių baudžiamojo persekiojimo institucijų, kai veiktų pagal Europos prokuratūros įgaliojimus.

Europos prokurorą iš EK pateikto kandidatų sąrašo skirtų ES Taryba, gavusi Europos Parlamento sutikimą. Keturi Europos prokuroro pavaduotojai taip pat būtų skiriami ES Tarybos, gavusios Europos Parlamento sutikimą. Europos deleguotus prokurorus skirtų Europos prokuroras iš mažiausiai trijų nacionalinių kandidatų sąrašo, pateikto kiekvienos valstybės narės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.