Neteisėtai sumažinti atlyginimai bus pradedami atkurti

Finansų ministerija pateikė

KT nurodė, jog Vyriausybė privalo parengti dėl neproporcingo atlyginimų mažinimo patirtų piniginių praradimų kompensavimo tvarką.<br>I.Budzeikaitės asociatyvi nuotrauka
KT nurodė, jog Vyriausybė privalo parengti dėl neproporcingo atlyginimų mažinimo patirtų piniginių praradimų kompensavimo tvarką.<br>I.Budzeikaitės asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-09-16 12:02, atnaujinta 2018-02-22 04:10

Nuo spalio 1 d., kaip nurodyta Konstitucinio Teismo nutarime, bus atkurti valstybės tarnautojų ir teisėjų pareiginių atlyginimų koeficientų, priedų už kvalifikacines klases bei statutinių valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines kategorijas dydžiai. Tačiau šiuo metu galiojantis nuo 490 iki 450 litų sumažintas pareiginės algos bazinis dydis išliks nepakitęs, todėl atlyginimai dar nepasieks iki krizės buvusio lygio.

„Konstitucinio Teismo nutarimą privalome besąlygiškai vykdyti, nors šiuo metu tai padaryti labai sudėtinga - šių metų biudžetas patvirtintas ir papildomų lėšų tam tikslui nėra numatyta“, - sako finansų ministras Rimantas Šadžius.

Reikalingi apie 34 mln. litų bus skirti iš sutaupytų asignavimų, nenaudojant skolintų lėšų. Valstybės institucijoms ir įstaigoms siūloma, o savivaldybėms rekomenduojama pačioms sutaupyti reikiamą sumą - nemokėti vienkartinių piniginių išmokų, atsisakyti kitų nebūtinų išlaidų.

R.Šadžius taip pat pabrėžia būtinybę pasirūpinti ne tik Konstitucinio Teismo nutarime įvardytais teisėjais ir valstybės tarnautojais, bet ir visais tais, kurie dirba viešajame sektoriuje ir iš biudžeto gauna neproporcingai sumažintus atlyginimus. Vyriausybė ketina nuo 2014 metų atkurti 2009 metais sumažintus pareiginių atlyginimų koeficientus bei kitus įstatymuose numatytus priedus ir švietimo, sveikatos apsaugos, kultūros, socialinės apsaugos darbuotojams.

Finansų ministerijos duomenimis, lėšų poreikis atlyginimams atkurti siekia apie 215 mln. litų. Ši suma turėtų būti numatyta 2014 metų valstybės ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatyme.

Konstitucinis Teismas taip pat nurodė, jog Vyriausybė privalo parengti dėl neproporcingo atlyginimų mažinimo patirtų piniginių praradimų kompensavimo tvarką.

Pasak ministro R.Šadžiaus, nors šalies ekonomika auga, tačiau dar nepasiekė prieš krizę buvusio lygio, todėl Vyriausybė privalo atsakingai pasverti šalies finansines galimybes. Be to, Konstitucinis Teismas ne kartą yra pabrėžęs, kad, kompensuojant patirtus praradimus, valstybė turi atsižvelgti į ekonominę ir finansinę šalies padėtį, taip pat įvertinti galimybę sukaupti būtinas tokiam kompensavimui lėšas.

Vyriausybei siūloma iki 2014 metų gegužės 1 d. parengti įstatymo projektą, kuriame bus numatytos priemonės, leisiančios visiškai įgyvendinti Konstitucinio Teismo nutarimą. Įstatyme bus numatytas 2009-2013 metais negautos atlyginimo dalies kompensavimo mechanizmas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.