Prezidentės statytiniui – iškart dvi blogos žinios

Teisėsaugą kontroliuoti pasišovusi prezidentė Dalia Grybauskaitė patyrė dvigubą smūgį. Iš pradžių generolo laipsnio negavo jos statytinis FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius, o po to teismas grąžino į darbą šioje tarnyboje Vytautą Giržadą.

Prezidentės palaikomas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas K.Jucevičius jau pajuto, kad nėra visagalis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prezidentės palaikomas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas K.Jucevičius jau pajuto, kad nėra visagalis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius

Sep 17, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:25 AM

Nuo džiaugsmo iki nusivylimo – trumpas žingsnis. Apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Tuo praėjusią savaitę galėjo įsitikinti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas K.Jucevičius.

Premjeras Algirdas Butkevičius tarp daugybės kitų pateiktų dokumentų buvo pasirašęs ir nutarimą Prezidentūros statytiniui FNTT vadovui K.Jucevičiui suteikti generolo laipsnį.

Tačiau vėliau susizgribęs ir suvokęs, kad generolo laipsnio suteikimas su juo nebuvo derintas, premjeras savo sprendimą iškart atšaukė.

Dokumentas jau buvo nukeliavęs į Vidaus reikalų ministeriją, kurios vadovas Dailius Barakauskas šaldė šampaną naujiems pavaldinio generolo antpečiams laistyti.

Kodėl premjeras persigalvojo? Gal todėl, kad K.Jucevičius FNTT vadovu tapo po skandalo, kurio ratilai nenurimę iki šiol?

Juk po to, kai iš tarnybos triukšmingai ir, kaip dabar paaiškėjo, neteisėtai buvo atleisti du patyrę pareigūnai – direktorius Vitalijus Gailius ir jo pavaduotojas V.Giržadas, niekas nesiveržė į jų postus, išskyrus K.Jucevičių.

Vykdė prezidentės valią

Vakar FNTT direktorius išgirdo dar vieną nemalonią žinią – Vyriausiasis administracinis teismas įpareigojo į jo pavaduotojo pareigas grąžinti V.Giržadą.

Nors šį pareigūną ir jo buvusį viršininką V.Gailių atleido tuometis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, neabejojama, kad jis vykdė prezidentės nurodymą.

Beje, apie tai prasitarė ir pati D.Grybauskaitė, pareiškusi, kad R.Palaitis „ne prie ko” dėl FNTT vadovų atleidimo.

Patikėjo saugumiečiais

V.Gailius ir V.Giržadas savo postų neteko praėjus kelioms savaitėms po banko „Snoras” skandalingo bankroto.

Prezidentūros nurodymu buvo liepta išsiaiškinti, kas „Lietuvos ryto” žurnalistams nutekino slaptą informaciją apie planus uždaryti banką.

Prezidentūra iš karto patikėjo Valstybės saugumo departamento (VSD) pateikta versija, kad paslaptis išdavė V.Gailius ir V.Giržadas.

Vėliau prie šios operatyvinės informacijos buvo pridėtos ir pačių saugumo agentų surašytos melo detektoriaus išvados, kad šie pareigūnai galėjo kalbėti netiesą.

Tuo remiantis ir buvo nuspręsta FNTT vadovus atleisti iš pareigų.

Prezidentė siūlė mainus

Kad šalies vadovė asmeniškai kišosi į pareigūnų darbą, rodė ir jos skambutis tuomečiam FNTT vadovui V.Gailiui.

Prezidentė pažadėjo palikti jį poste mainais už tai, kad jis atleis savo pavaldinį V.Giržadą.

Tačiau V.Gailius pasielgė principingai – rizikuodamas savo karjera jis atsisakė vykdyti, jo manymu, neteisėtą šalies vadovės nurodymą.

Siekė dvigubo tikslo

Dabar aiškėja, kad klaidindami Prezidentūrą saugumiečiai siekė dvigubo tikslo. Vienas jų – atkeršyti V.Gailiui ir V.Giržadui už tai, kad jie, dar dirbdami Kriminalinės policijos biure ir tirdami Vytauto Pociūno žūties bylą, nurodė sekti kai kuriuos aukšto rango saugumiečius.

Kitas tikslas – pašalinti iš posto šiuos principingus pareigūnus ir į jų vietas paskirti savus žmones. Manoma, jog vėliau tokiu ir tapo VSD direktoriaus pavaduotojo Romualdo Vaikšnoro mokslo draugas K.Jucevičius.

Atsakas – tyrimas ir kratos

Tačiau netrukus paaiškėjo, kad vien atleisti FNTT vadovus dezinformacijos kūrėjams buvo per maža. Kai V.Giržadas su V.Gailiumi teismui apskundė vidaus reikalų ministro sprendimą atleisti juos iš pareigų, prieš V.Giržadą iškart buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Jo nuomojamame bute buvo atlikta krata, o jam pačiam pateikti įtarimai, kad nežinomoje vietoje, nenustatytu laiku ir nenustatytu būdu „Lietuvos ryto” žurnalistui pateikė informaciją apie „Snoro” banką.

Kalbos – be įrodymų

Dabar jau aišku, kad tie patys saugumiečiai buvo įkalbėję prokurorus pareikšti V.Giržadui įtarimus.

Kalbama, kad saugumo agentai pažadėjo prokurorams, jog kai bus pareikšti įtarimai, jie iš karto pateiks filmuotą medžiagą apie viename Vilniaus prekybos centrų įvykusį V.Giržado ir „Lietuvos ryto” žurnalisto susitikimą.

Laikas bėgo, o jokios medžiagos saugumiečiai prokurorams taip ir nepateikė.

Prokurorai kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentais nėrėsi iš kailio norėdami rasti bent mažiausią V.Giržado kaltės įrodymą, nes jautė nuolatinį Prezidentūros spaudimą.

Atrodo, kad jis nenuslopęs – „Lietuvos ryto” redaktoriai ir žurnalistai iki šio tampomi po tardytojų kabinetus.

Pasitelkė ir informatorius

Norint sukompromituoti V.Giržadą, buvo pasitelktas netgi ir anksčiau jo, dirbusio kriminalinėje policijoje, pričiuptas buvęs nusikalstamo pasaulio šulas. Jis pastaruoju metu bendradarbiauja su policija.

Jo prašyta trūks plyš pateikti V.Giržado kaltės įrodymų.

Tuomet šis veikėjas papasakojo išgalvotą istoriją apie tai, kad V.Giržadas su „Lietuvos ryto” žurnalistu susitikinėjo Druskininkuose esančioje pirtyje ir ten keitėsi informacija.

STT agentai, siekdami įrodyti šią versiją, metė didžiules pajėgas, tačiau greitai paaiškėjo, kad nusikalstamo pasaulio šulas meluoja.

Įtarimai buvo panaikinti

Tik prieš kelias savaites prokurorai nuleido rankas – nerasdami net menkiausių įkalčių, jie panaikino įtarimus V.Giržadui.

Dar anksčiau buvo paskelbtas Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas – V.Gailius ir V.Giržadas atleisti neteisėtai.

Teismas labai aiškiai pasisakė, jog vien tik melo detektoriaus parodymai negali būti pagrindas atleisti pareigūnus iš darbo.

Išgirdusi tokią išvadą prezidentė ciniškai pareiškė, kad, nepaisant teismo sprendimų, niekas nepanaikino melo detektoriaus parodymų.

Kas vadovauja FNTT?

Netrukus po to, kai iš pareigų buvo atleisti V.Gailius ir V.Giržadas, vidaus reikalų ministras liberalcentristas R.Palaitis paskelbė konkursą FNTT vadovo postui užimti.

Konkursas buvo formalus, nes jame dalyvavo tik vienas dalyvis – K.Jucevičius.

Vos tik jam tapus FNTT vadovu, šioje įstaigoje vis dažniau ėmė lankytis saugumiečiai. Jie dalyvaudavo beveik visuose pasitarimuose, kuriuose buvo aptariami galimi stambesnių bendrovių finansiniai nusikaltimai ar planuojamos operacijos.

FNTT tyrėjai vis dažniau ėmė kalbėti, kad jau nebeaišku, kas šiai įstaigai vadovauja – K.Jucevičius ar saugumiečiai.

Ramybė – tik išoriška

Po Seimo rinkimų, kai pasikeitė valdžia, K.Jucevičius kurį laiką buvo akivaizdžiai sutrikęs.

Tačiau greitai apsiramino. Kalbama, kad vienam savo bičiuliui, pasiūliusiam susitikti su naujaisiais Vidaus reikalų ministerijos vadovais, atrėžė: kam man jie reikalingi – aš turiu prezidentės ir saugumiečių paramą.

Tačiau ramybė buvo tik išoriška. Kolegos kalba, kad pastaruoju metu K.Jucevičius darosi vis nervingesnis.

Neramios K.Jucevičiui buvo ir dienos laukiant, kol šalies premjeras suteiks jo taip išsvajotą generolo laipsnį – dar rugsėjo pradžioje vidaus reikalų ministras D.Barakauskas pateikė pasiūlymą dėl generolo laipsnio suteikimo FNTT vadovui.

Tačiau vietoj naujų antpečių jis gavo naują pavaduotoją.

Valstybei padaryta didžiulė žala

Vitalijus Gailius

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas

„Šis teismo sprendimas – didelis žingsnis teisingumo ir konstitucinės valstybės link.

Tikiuosi, kad jis taip pat padės sutramdyti nusikalstamos saugumiečių gaujos veiklą. Manau, kad ši gauja organizavo nusikaltimą prieš V.Giržadą ir taip padarė didžiulę žalą valstybei. Šis principingas ir nepaperkamas pareigūnas yra daug prisidėjęs, kad Lietuvoje būtų saugiau gyventi, kad į dienos šviesą būtų išvilkti nelegalų turtą sukaupę veikėjai.

Apie save galiu pasakyti tik tiek, kad visada jaučiausi ir jaučiuosi teisus. Nors įvairių institucijų, taip pat ir Prezidentūros, buvau verčiamas atlikti prieš V.Giržadą neteisėtus veiksmus.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.