Kokius įstatymų projektus Čikagoje rašo N.Venckienė?

„Drąsos kelio“ frakcijos atstovai nuo Lietuvos teisėsaugos pasislėpusią savo bendražygę trečiadienį įvardijo kaip darbštuolę, nes ir tūnodama užjūriuose ji pasiūlė 10 įstatymų ir įstatymų pakeitimų projektų. Šią kadenciją N.Venckienė viena ir su frakcijos bendražygiais pateikė 13 įstatymų pakeitimų pasiūlymų. Iš jų 10 – po balandžio 10, kai ji išvyko į JAV ir apsistojo Čikagoje.

N.Venckienės Seime nėra jau nuo balandžio, bet kartu su bendražygiais nuotoliniu būdu ji kuria ir siūlo teisės aktų projektus.<br>T.Bauro nuotr.
N.Venckienės Seime nėra jau nuo balandžio, bet kartu su bendražygiais nuotoliniu būdu ji kuria ir siūlo teisės aktų projektus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Sep 18, 2013, 6:05 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:46 AM

Kas tai per įstatymų iniciatyvos?

Leisti nepatenkintas minias protestuoti arčiau teismo, netaikyti senaties termino mažamečių prievartautojams ir tvirkintojams. Tokius ir dar kitus, teisėsaugą liečiančius įstatymų pakeitimo projektus yra pasiūliusi Seimo narė Neringa Venckienė.

Palyginus su kitais parlamentarais, N.Venckienė nėra nei tinginė, nei išskirtinė darbštuolė. Pavyzdžiui, ji gerokai lenkia savo oponentę, liberalę Dalią Kuodytę, pasiūliusią šiais metais tik 3 projektus bei buvusį premjerą Andrių Kubilių, pateikusį 5, tačiau reikšmingus įstatymų projektus, tokius, kaip, pavyzdžiui Naftos ir dujų išteklių mokesčio projektą.

Tiesa, N.Venckienei toli iki „darbiečių“ Vytauto Gapšio ir Jono Kondroto aktyvumo. Jie šiais metais pateikė po 20 teisės aktų projektų.

V.Gapšys kol kas yra pirmaujantis tarp Seimo narių pagal šį rodiklį – per šią kadenciją jis pateikė net 81 teisės aktų projektą.

Atsilieka ji ir nuo savo kolegos, „Drąsos kelio“ frakcijos nario, signataro Algirdo Patacko, kuris šiemet pateikė 18 projektų.

Net keli iš 10 savanoriškoje tremtyje N.Venckienės sukurtų teisės aktų projektų susiję su pastangomis priartinti protestuotojų minią prie teismų pastatų.

„Mitingai, piketai bei kitokie veiksmai arčiau negu 25 metrai iki Konstitucinio Teismo pastato, taip pat Teisme, jei jais siekiama paveikti teisėją arba Teismą, yra kišimasis į teisėjo arba Teismo veiklą“, - taip siūlė Lietuvos Konstitucinio Teismo 17 straipsnio įstatymą pakeisti N.Venckienė.

Panašus yra ir paskutinis, šių metų birželio 6 diena datuojamas Teismų įstatymo pasiūlymas, kuris skamba taip: „46 straipsnio 2 dalyje vietoje skaičiaus „75“ įrašyti skaičių „25“ ir straipsnio dalį išdėstyti taip:

„2. Mitingai, piketai ir kitokie pavienių asmenų ar jų grupių veiksmai arčiau negu 25 metrai iki teismo pastato ir teisme, jeigu tuo siekiama daryti poveikį teisėjui arba teismui, yra kišimasis į teisėjo arba teismo veiklą.“

N.Venckienė siūlė papildyti prokuratūros ir advokatūros įstatymus, o taip pat – Baudžiamojo kodekso (BK) 95 straipsnį, kuriame nurodomos nusikalstamos veikos, kurioms netaikomas senaties terminas.

Bėglė siūlė 11 tokių veikų papildyti dar vienu punktu, skelbiančiu, kad senaties terminas netaikomas asmenims, tvirkinusiems, žaginusiems mažamečius.

Ji taip pat siūlė padidinti bausmes už tokius nusikaltimus: nuo 8 iki 20 metų. Pagal dabartinę BK redakciją asmenys už mažamečių tvirkinimą, žaginimą ir seksualinį išnaudojimą baudžiami nuo 5 iki 15 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.