N.Venckienei nepavyks išvengti Lietuvos teisėsaugos

„Šiandieninis Neringos Venckienės pareiškimas yra politinio pobūdžio, todėl aš jo nekomentuosiu. Aš tik galiu pasakyti, kad nieko naujo neišgirdau – N.Venckienė pakartojo tai, kas jau buvo žinoma anksčiau. O kad ji ruošiasi imtis kažkokių priemonių, tai čia yra jos teisė“, - trečiadienio popietę per Šiaulių apygardos prokuratūroje surengtą spaudos konferenciją pareiškė N.Venckienei inkriminuotus nusikaltimus tirianti prokurorė Nina Raugienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2013-09-18 17:35, atnaujinta 2018-02-22 01:46

Prabilti prokurorę paskatino trečiadienį N.Venckienės artimųjų ir Seimo frakcijos „Drąsos kelias“ išplatintas N.Venckienės pranešimas. Besislapstanti Seimo narė tvirtino nepabėgusi iš Lietuvos, o išvykusi į demokratinę valstybę, kad apgintų save, nes jos išvykimas buvo vienintele teisine galimybė perkelti bylą į užsienio valstybės teismą. 

Proceso į kitą šalį neperkels

Pareiškusi, kad Lietuva yra policinė valstybė, kurią valdo klanas, N.Venckienė nurodė sieksianti ekstradicijos bylos.

„Nepasislėpiau ir nepabėgau, bet buvau priversta išvažiuoti, nes tikimybė įrodyti tiesą Lietuvoje tapo lygi nuliui. Išvažiavau į demokratinę šalį, kurioje teisėjų ir Seimo narių teisinės neliečiamybės naikinimas nesprendžiamas be jokių įrodymų. Išvažiavau į demokratinę šalį, kur yra galimybė įrodyti tiesą teisme“, - savo kreipimesi tvirtino N.Venckienė.

Besislapstančios Seimo narės žodžius apie jos siekį perkelti bylos nagrinėjimą į užsienio valstybės teismą prokurorė N.Raugienė įvertino skeptiškai.

„Nusikalstamos veikos, kurias galimai padarė N.Venckienė, yra padarytos Lietuvos teritorijoje. N.Venckienė yra Lietuvos Respublikos pilietė. O asmuo padaręs nusikalstamas veikas Lietuvoje turi atsakyti pagal Lietuvos baudžiamuosius įstatymus“, - tvirtino N.Raugienė.

Tiksli bėglės vieta nežinoma

Prokurorė pakartojo, kad yra paskelbta N.Venckienės paieška ir išsiųsti teisinės pagalbos prašymai į kelias valstybes.

„Kai bus gauti atsakymai į šiuos prašymus, tada ir spręsime, ar kreiptis dėl jos suėmimo bei dėl ekstradicijos.

Šiuo metu N.Venckienė yra įtariamoji, tačiau jokia kardomoji priemonė šioje byloje jai nepaskirta. Priimti sprendimą dėl tolesnės bylos eigos negalima, kol nusikaltimais įtariamas žmogus nebus apklaustas. Mes norime N.Venckienę apklausti ir priimti šioje byloje kokį nors sprendimą“, - paaiškino N.Raugienė.

Prokurorė paminėjo, kad į JAV dėl N.Venckienės išsiųsti net du teisinės pagalbos prašymai. Vienas prašymas buvo išsiųstas birželio 4 dieną, o kitas – rugsėjo 9-ąją.

Antrasis teisinės pagalbos prašymas į JAV buvo išsiųstas gavus papildomų žinių apie galimą N.Venckienės buvimo vietą.

Paklausta, ar jai žinoma ieškomos Seimo narės buvimo vieta, prokurorė N.Raugienė atsakė: „Jei Ji būtų žinoma, tai aš apie tai taip pat žinočiau“.

Nesutiko duoti parodymų

Pasak prokurorės, nustačius N.Venckienės buvimo vietą jai bus įteiktas šaukimas atvykti apklausai į Šiaulių apygardos prokuratūrą.

„Jei ji geranoriškai sutiks atvykti į apklausą, tai kardomosios priemonės klausimas bus sprendžiamas jau po apklausos. Jei dėl kažkokių priežasčių N.Venckienė atsisakys priimti šaukimą, tai jos pristatymo į Lietuvą klausimas jau gali būti sprendžiamas kitaip“, - paaiškino prokurorė.

N.Raugienė sakė, kad savo pareiškime N.Venckienė melagingai tvirtina, jog ji ikiteisminiame tyrime jau yra apklausta.

„Mano atliekamame ikiteisminiame tyrime N.Venckienė nėra apklausta. Kvietimų atvykti apklausai į Panevėžio prokuratūrą N.Venckienei pernai buvo išsiųsta apie dešimt. Ji į Panevėžio prokuratūrą atvyko tik spalio 9 dieną, kur jai ir buvo įteiktas pranešimas apie pareikštus įtarimus. Tačiau pasirašyti pranešimo apie įtarimus N.Venckienė nesutiko ir parodymų nedavė. Seimo narė tada pareiškė nušalinimą Panevėžio apygardos prokuratūrai“, - sakė N.Raugienė.

Sulaukti bylos senaties nepavyks

Šaukimas atvykti apklausai į tyrimą iš Panevėžio kolegų perėmusią Šiaulių apygardos prokuratūrą N.Venckienei buvo išsiųstas vos Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę.

Į Šiaulių apygardos prokuratūrą apklausai N.Venckienė turėjo atvykti balandžio 24-ąją. Šaukimas į apklausą Seimo narei buvo išsiųstas paštu.

„Norėdami apsidrausti, paprašėme policijos pareigūnų surasti N.Venckienę ir įteikti jai šį šaukimą. Namuose N.Venckienės pareigūnai nerado, o Seimo narės artimieji paimti šaukimo nesutiko.

N.Venckienei išsiuntėme dar vieną šaukimą atvykti į apklausą gegužės 8 dieną. Kadangi nepavyko įteikti ir šio šaukimo, jau kitą dieną paskelbiau N.Venckienės paiešką“, - per Šiaulių apygardos prokuratūroje surengtą spaudos konferenciją sakė prokurorė N.Raugienė.

Ikiteisminį tyrimą atliekanti Šiaulių apygardos prokurorė paneigė spėjimus, kad slapstydamasi N.Venckienė gali gali siekti bylos senaties.

„Senatis šiame tyrime neskaičiuojama nuo to momento, kai nusikalstamomis veikomis įtariamai N.Venckienei buvo paskelbta paieška. Todėl slapstydamasi bylos tyrimo senaties įtariamoji tikrai nesulauks“, - žurnalistus patikino N. Raugienė.

Inkriminavo šešias nusikalstamas veikas

Dar pavasarį prapuolusiai ir spėjama Čikagoje šiuo metu gyvenančiai N.Venckienei yra pareiškti įtarimai pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Įtariama, kad N.Venckienė prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.