Panevėžio apygardos prokuratūros vairas – moters rankose

Nuo rugsėjo 23 dienos Panevėžio apygardos prokuratūrai pradės vadovauti 44 metų Nida Grunskienė, iki šiol ėjusi tos pačios prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorės pareigas. Ji pakeis net 18 metų šiai prokuratūrai vadovavusį 63 metų Justiną Pupką, kuriam per ilgus savo darbo metus teko dirbti net su 10-čia generalinių prokurorų.

Dalyvauti konkurse dėl Panevėžio apygardos prokuratūros vadovo posto N.Grunskienė nusprendė tik kolegų paraginta.<br>R.Stundžienės nuotr.
Dalyvauti konkurse dėl Panevėžio apygardos prokuratūros vadovo posto N.Grunskienė nusprendė tik kolegų paraginta.<br>R.Stundžienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 18, 2013, 4:05 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:55 AM

Vadovauti nesiveržė

Karjerą pradėjusi nuo tyrėjos pareigų, N.Grunskienė nuo 1998 metų dirba Panevėžio apygardos prokuratūroje. Ši pareigūnė yra tyrusi daugybę sudėtingų rezonansinių bylų. N.Grunskienė dalyvavo savo dviejų kolegų prokurorų – Gintauto Sereikos ir Vidos Kazlauskaitės nužudymų tyrimuose, sėkmingai atliko ikiteisminius tyrimus ne vienoje organizuotų grupuočių, prekybos žmonėmis byloje.

2012 metais profesinės kompetencijos konkurse Lietuvos prokurorų bendruomenė išrinko ją Metų prokurore. Didžiulę praktinio darbo patirtį sukaupusi N.Grunskienė vertinama kaip itin aukšto lygio profesionalė, darbšti, pareiginga ir principinga teisininkė. Ji turi vyriausiojo justicijos patarėjo kvalifikacinį rangą.

Į paskutinę savo spaudos konferenciją žurnalistus sukvietęs postą paliekantis J.Pupka taip pat negailėjo gražių žodžių įpėdinei. „Jai tekdavo pačios sudėtingiausios bylos. Kas veža, tam ir krauna“, – sakė ateinantį pirmadienį su Panevėžio apygardos vyriausiojo prokuroro kėde atsisveikinantis J.Pupka.

Paklaustas, kodėl puikiai dirbanti moteris iki šiol tebuvo eilinė ONKT skyriaus prokurorė, jis paaiškino, kad ši pareigūnė niekada nesiveržė dirbti vadovaujančio darbo. Net ir dalyvauti konkurse į Panevėžio apygardos vyriausiojo prokuroro pareigas N.Grunskienę kolegos vos prikalbino. Iš aštuonių pretendentų ji buvo įvertinta geriausiai, ir rugsėjo 17 dieną Lietuvos generalinis prokuroras Darius Valys pasirašė įsakymą, kuriuo N.Grunskienė penkerių metų kadencijai skiriama Panevėžio apygardos vyriausiąja prokurore.

Nori sulaukti nuosprendžių

Kol J.Pupka prokuratūroje atsisveikino su žurnalistais, N.Grunskienė sakė baigiamąją kalbą Panevėžio apygardos teisme nagrinėjamoje prekybos žmonėmis byloje, kurioje palaikė valstybės kaltinimą. Pareigūnė atliko ir ikiteisminį šios sudėtingos bylos, kurioje trys vyrai kaltinami vaiko pardavimu bei neteisėtu disponavimu narkotinėmis bei psichotropinėmis medžiagomis, tyrimą.

„Norėčiau dar dalyvauti nagrinėjant tas bylas, kurių ikiteisminiame tyrime dalyvavau“, – sakė N.Grunskienė, lrytas.lt paklausta, ar tapusi Panevėžio prokuratūros vadove nebepalaikys valstybės kaltinimo bylose. Tokių bylų, prokurorės skaičiavimu, šiuo metu teisme yra maždaug septynios.

Išeiti verčia kadencijų sistema

J.Pupka Panevėžio apygardos vyriausiojo prokuroro postą palieka dėl to, kad čia praleido jau dvi pastarąsias 5 metų kadencijas. Įstatymai galimybės trečią kadenciją vadovauti tai pačiai prokuratūrai nenumato.

Patyręs teisininkas, prokuratūros sistemoje dirbęs 38 metus, o iš jų 33 metus ėjęs vadovo pareigas, žurnalistams sakė gavęs daugybę pasiūlymų dirbti kitą darbą – ir Generalinėje, ir kitose prokuratūrose. Tačiau jis nusprendė šių pasiūlymų atsisakyti.

Pirmiausia J.Pupka žadėjo kurį laiką pailsėti, o vėliau nuspręsti, kokia veikla toliau užsiims.

Nužudyti du pavaldiniai

J.Pupkai per savo, kaip prokuratūros vadovo, karjerą teko dirbti net su 10-čia generalinių prokurorų. Jis pasidžiaugė, kad su visais jais jam pavyko rasti bendrą kalbą. „Nejaučiau jokio spaudimo dėl vienos ar kitos bylos“, – sakė postą paliekantis Panevėžio apygardos prokuratūros vadovas. J.Pupka sakė, kad darbas prokuratūroje – jo gyvenimo prasmė ir pareiga.

J.Pupka prisiminė, kad 1995-aisiais jam pradėjus vadovauti Panevėžio apygardos prokuratūrai, vyravo brutalus nusikalstamumas – vyko gaujų karai, vėliau Tulpinių gaujos buvo nužudyti du jo pavaldiniai – prokurorai Gintaras Sereika (nušautas prie namų 1999 metų sausio 25 dieną) ir Vida Kazlauskaitė (nušauta sodų bendrijoje 2000 metų lapkričio 5 dieną kartu su policijos pareigūnu Sergejumi Piskunovu).

Panevėžio teisėtvarkos pareigūnai kartu su kolegomis iš Generalinės prokuratūros šiuos nusikaltimus sėkmingai ištyrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?