Slaptuose lenkų nacionalistų laiškuose – pasiryžimas spręsti „Vilniaus reikalą“

„WikiLeaks“ paskelbė 690 slaptų Przemyslawo Holochero, buvusio nacionalistinės organizacijos Oboz Narodowo – Radykalny (ONR) vado, pokalbių. Didžioji jų dalis – iš neviešos jo „Facebook“ socialinio tinklo paskyros. Paviešintuose pokalbiuose dažnai minimas ir Vilnius.

Lenkų nacionalistai savo idėjų sklaidai naudoja ir futbolo rungtynes.<br>N.Povilaičio asociatyvi nuotr.
Lenkų nacionalistai savo idėjų sklaidai naudoja ir futbolo rungtynes.<br>N.Povilaičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ewelina Mokrzecka (zw.lt)

Sep 18, 2013, 10:28 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 2:20 AM

Vilniuje ONR ir Mlodziez Wszechpolska (MW) nariai pirmą kartą buvo pastebėti 2012 metų kovo 17 dieną. Jie dalyvavo proteste, kuris buvo surengtas reiškiant nepasitenkinimą nauju švietimo įstatymu. Šią nacionalistų išvyką į Vilnių surengė organizacija Marsz Niepodleglosci.

„Lietuvos lenkai mumis tiki!“ – toks šio renginio vertinimas įrašytas asmeninėje P.Holochero korespondencijoje.

Tuomet protesto metu kalbas skaitė net tik Lietuvos lenkų aktyvistai, bet ir Robertas Winnickis, MW prezidentas. Virš eisenos dalyvių galvų plevėsavo Lenkijos ir Lietuvos vėliavos, o nešami plakatai skelbė tokius šūkius kaip „Tik kvailiai likviduoja lenkiškas mokyklas!“

Tuomet konfliktų ir sumaišties iš lenkų nacionalistų pusės pavyko išvengti. Tam įtakos turėjo tai, kad įvyksiantis vizitas buvo nuolat aptarinėjamas žiniasklaidoje. Aptarinėdami įvykius Vilniuje, nacionalistai savo pokalbiuose rašė: „Išvykos atmosfera subtili – lietuviška žiniasklaida nenustoja kurstyti debatų dėl šio vizito.“ Tiesa, šis nacionalistų vizitas buvo nušviestas ir Lenkijos spaudoje.

Jaunimas nori veikti

„Vilniuje buvo gerai, palaikau ryšį su vaikinais, žaidėme su Vilniaus lenkais. Jie labai džiaugėsi, kad atvažiavome. Vis dėlto vyresnieji buvo atsargesni ir bijojo, kad policija sustabdys manifestaciją. Jaunesnieji, tuo tarpu, jau nebeturi posovietinės baimės ir nori veikti. Jie yra mūsų amžiaus“, – P.Holocherui raštu raportuoja Janas Sapi, išvykos į Vilnių organizatorius.

Vadas P.Holocheris neslėpė džiaugsmo ir užsiminė apie galimybę įkurti ONR grupę Vilniuje, jei R.Winnickis, savo ruožtu, nenuspręs čia įsteigti MW padalinio.

„Manau, kad dėl to nekils jokių rūpesčių. Jie labai džiaugėsi, kitą dieną net sušaukė futbolo klubo susirinkimą. Robertas prasitarė, kad nori Lenkijoje surengti stovyklą ir juos pasikviesti. Visada galime nuspręsti aplankyti stovyklą, ir ten, pasinaudodami užnugariu, paskleisti savo idėjas“, – tęsė J.Sapi.

Savo laiške J.Sapi kalba ne apie futbolo klubą, o apie sporto klubo Vilniaus „Polonija“ futbolo sirgalius. Šis klubas buvo įsteigtas daugiau nei prieš 20 metų, tačiau tik dabar sulaukė pakankamo sirgalių susidomėjimo.

Pastarieji, dalyvaudami I lygos rungtynėse, degina fakelus, kabina milžiniškus transparantus bei dainuoja. Be to, mieste atsiranda lipdukai su lenkiška atributika, grafičiai. Socialiniame tinkle „Facebook“ taip pat jaučiamas pagyvėjimas: atsirado tokios grupės kaip „Pas save Vilniuje“, „Vilniaus lenkai“, kuriose yra afišuojama Lenkijos nacionalistinė simbolika.

„Kontaktai su „Pogon Lwow“, Vilniaus „Polonija“ padeda paspartinti įvykius“, – rašė R.Winnickis.

Miestai bus lenkiški, nebe svetimi

„Važiuojate į Vilnių? Kodėl manifestacija Vilniuje gali neįvykti?“ – klausinėjo P.Holochero kolegos prieš išvažiuodami į „Šiuolaikinės lenkiškos muzikos“ koncertą, vykusį šių metų sausio 26d. Vilniuje. Po šiuo koncertiniu pavadinimu tebuvo 3 nacionalistinio pobūdžio muzikinės grupės iš Lenkijos, atvažiavusios koncertuoti į Lenkų kultūros namus Vilniuje.

Šį renginį organizavo „Vilniaus patriotiškas jaunimas“, kuris priklauso Lietuvos lenkų sąjungai.

Į renginį atvyko apie 140 lenkų nacionalistų, o pačių Vilniaus lenkų – kelios dešimtys. Nuo scenos buvo girdimi šūkiai: „Ateityje Vilnius, Lvovas ir Gardinas bus lenkiški, ne svetimi.“

„Bet tas Jumbo, tai.. Jau prieš susirinkimą buvo gerokai įkaušęs, vėliau apskritai prisigėrė ir užmigo. Kadangi turėjo groti – paėmė narkotikų. Užlipo ant scenos ir pridarė nesąmonių: skandavo lozungus priešiškus Tusko politikai ir t.t. O gi jie (Lietuvos lenkai) gauna įvairią valstybinę paramą iš Lenkijos. Tai iššaukė daug neigiamų atgarsių“, - rašydamas P.Holocherui, aptarė koncertą vienas iš dalyvių.

Pastarojo vizito tikslas - paminėti 150-ąsias Sausio sukilimo metines. Prieš koncertą viešnios iš Lenkijos apsilankė Rasų kapinėse. Sustoję priešais „Motinos ir sūnaus širdies“ paminklą, Robertas Winnickis (Mlodziesz Wszechpolska) ir Vilniaus lenkas Rajmundas Klonowskis pasakė kalbas. Virš mauzoliejaus suplazdėjo Lenkijos vėliavos ir falangos (simbolis, naudojamas Lenkijos nacionalistų).

Nutarė pasitraukti

„Iki trečiadienio esu deleguotas stiprinti ryšius su Lietuvos ir Latvijos lenkais“, - liepos 12d. buvusį organizacijos prezidentą informavo Izidorius Smoteris.

Po to, kai „WikiLeaks“ išplatino slaptą P.Holochero korespondenciją, jis pasitraukė iš Ruch Narodowy Sprendžiamosios Tarybos.

„Ištisus 10 metų aš labai rūpinausi organizacija, kuriai vadovavau ir kurią rėmiau. Mano veikla buvo pagrįsta rūpesčio principu. Tačiau, tai nereiškia, kad nepadariau klaidų. Žmogus tėra žmogus“, – pareiškė P.Holecheris.

* * *

Oboz Narodowo – Radykalny (ONR) yra lenkų nacionalistinė organizacija. Jos veiklos kryptis apima manifestacijų, protestų, paskaitų, stovyklų bei apmokymų organizavimą. ONR taip pat veikia leidybos srityje bei bendradarbiauja su kitomis Lenkijos ir užsienio nacionalistinėmis organizacijomis.

Mlodziez Wszechpolska – Lenkijos nacionalistinio jaunimo organizacija, veikianti nuo 1989 metų. Organizacija savo įstatuose teigia, kad jos tikslas yra ugdyti katalikišką ir tautinį jaunimą. Organizacijos istorija siejama su prieškarine studentiška organizacija „Mlodziesz Wszechpolska”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.