Klaipėdos prokuratūrą paliekantis G.Danėlius: „Užveriu vienas duris, atversiu kitas“

Klaipėdos prokuratūrai ketverius metus vadovavęs Giedrius Danėlius keičia gyvenimą – trečiadienį jis išsilaikė advokato egzaminą, o ateinantį antradienį visam laikui atsisveikins su savo kolegomis prokuratūroje.

G.Danėlius teigia, kad generaliniu prokuroru tapus D.Valiui Klaipėdos apygardos prokuratūra neteko ketvirtadalio prokurorų.
G.Danėlius teigia, kad generaliniu prokuroru tapus D.Valiui Klaipėdos apygardos prokuratūra neteko ketvirtadalio prokurorų.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 19, 2013, 5:37 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:45 AM

– Kodėl nusprendėte palikti darbą prokuratūroje? lrytas.lt paklausė G.Danėliaus.

– Tiesiog manau, kad užaugau kitiems darbams. Dabar negalėčiau pasakyti konkrečios dienos, kada nusprendžiau keisti darbą, bet prašymą atleidžiamas iš prokuratūros parašiau daugiau kaip prieš savaitę.

– Jūsų veiksmuose matosi skubėjimas – prieš savaitę parašytas prašymas, vakar davėte advokato priesaiką, antradienį jau paliekate prokuratūrą.

– Pagal įstatymą gali išeiti praėjus ir dviem dienoms nuo prašymo padavimo, šiuo atveju nuo vieno žingsnio iki kito praėjo daugiau nei savaitė, tad žiūrint iš įstatymo pusės jokios pagreitintos procedūros nėra. O žiūrint iš asmeninės... Nėra kažkokios didelės intrigos.

– Kokios yra pagrindinės jūsų pasitraukimo iš prokuratūros priežastys: asmeninės ar Dariaus Valio vykdoma prokuratūros reforma?

– Aš pats sau sakau, kad tai yra kitas iššūkis, noras kompetenciją panaudoti didesnei pridėtinei vertei kurti ir bandyti realizuoti save kitoje srityje.

– Nemažai prokuratūrą paliekančių prokurorų aiškindavo, kad jų išėjimo priežastys yra asmeninės, tačiau vėliau prabildavo, kad buvo priversti palikti darbą dėl D.Valio arogancijos ir jo nesiskaitymo su darbuotojais. Kaip jūs vertinate prokuratūros reformas?

– Pokyčiai prokuratūroje daug apima. Jei kalbėtume apie naujų technologijų atėjimą, apie pačios struktūros pertvarkas, taip, darbas palengvėjo. Jei kalbėtume apie mikroklimatą, buvo atliktas jo vertinimas, rezultatai visiems žinomi ir jų nepaneigsi.

Prokuratūroje labiau norėtųsi tokio vertybinio vardiklio, ne tik kokybinio, bet tegul reformą vertina tie, kam prokuratūra yra atskaitinga – Seimas ir Prezidentūra.

– Iš jūsų žodžių galima suprasti, kad ir jums sunku buvo su D.Valiu susikalbėti?

– Nereikia to sureikšminti. Prokuroras yra pakankamai savarankiškas pats priimti sprendimus, vykdyti jam įstatyme numatytas funkcijas. Mes tikrai nesame tokie, kad vienas nurodo, kitas daro, jau seniai nesame statutinė organizacija.

Aš pats būdamas vyriausiuoju prokuroru visada siekiau tikro prokurorų savarankiškumo įgyvendinimo, kad nebūtų taip, kad įstatymas deklaruoja viena, o gyvenimas eina kita vaga, kai kažkas nurodinėja ką turi daryti.

– Yra buvę, kad D.Valys atvykdavo pas jus ir nurodydavo, jog turite elgtis vienaip ar kitaip?

– Konkrečiai ne. Bet dalykuose, kurie buvo susiję su struktūriniais pokyčiais – be abejo, taip. Aš viską vertinu kažkiek kitaip. Kas ieško negerovių, tas jų randa, ir suprantu žmones, kuriuos asmeniškai palietė reforma. Jie ją išgyveno skaudžiai.

– Kiek prokurorų paliko Klaipėdos apygardos prokuratūrą atėjus vadovauti D.Valiui?

– Valstybės kontrolė yra atlikusi auditą. Klaipėdos apygardos prokuratūra neteko daugiausia prokurorų – 23 ar 24 procentų. Kai atėjau dirbti, jų buvo 119, dabar 96. Prasidėjus reformai vieniems buvo pasiūlyta išeiti, kitiems pasiūlytos kitos pareigos. Vieni šiuo pasiūlymu pasinaudojo ir dirba iki šiol, kiti prokuratūrą paliko.

– Ką veiksite toliau? Grįšite į Vilnių, kur gyvena jūsų šeima ir įsidarbinsite kurioje nors advokatų kontoroje?

– Jūs arti tiesos, bet šiandien norisi tik užverti vienas duris ir po to atverti kitas.

Palieka patys geriausieji

Generalinei prokuratūrai pradėjus vadovauti D.Valiui iš jos vienas po kito pradėjo bėgti prokurorai.

Pirmasis iš užimamų pareigų 2011 metų sausio 6 dieną atsistatydino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka.

Netrukus po jo darbą paliko Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Tilindis, kurį generalinis prokuroras nubaudė už tai, kad pavėlavo deklaruoti pajamas, gautas už autorinę sutartį su Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Vėliau spruko ir Drąsiaus Kedžio bei Neringos Venckienės sukurtą pedofilijos bylą tyręs Vilniaus apygardos prokuroras Nerijus Bieliauskas. 2011 metų gegužę po beveik 19 metų darbo prokuratūroje atsistatydino Generalinės prokuratūros ONKT departamento prokuroras Aidas Mažeika, kuris atliko ikiteisminį tyrimą dėl D.Kedžio mirties aplinkybių nustatymo.

Tų pačių metų gruodį Vilniaus apygardos prokuratūrą paliko advokato Sergejaus Novikovo nužudymo bylą tyręs Paulius Jablonskas.

Atsistatydindami šie prokurorai viešai kalbėjo esą darbus keičiantys dėl asmeninių aplinkybių, tačiau vėliau prisipažindavo, kad taip pasielgti juos privertė su naujuoju generaliniu prokuroru atsiradusi nepakenčiama darbinė atmosfera ir visiškas D.Valio nesiskaitymas su kolegomis.

Šių metų birželį prokuratūrą paliko D.Valiui neįtikęs Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis, o netrukus Generalinės prokuratūros ONKT departamento prokuroras Mindaugas Dūda.

Abu jie iškart pasakė, kad D.Valio reforma tik žlugdo prokuratūros sistemą, o paties generalinio prokuroro priimami sprendimai dažnai yra iš viso nesuprantami.

M.Dūda ir K.Betingis taip pat tapo advokatais. K.Betingis įsidarbino Gintaro Černiausko advokatų kontoroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?