N.Venckienei šaukimai nešti ir į ligoninę, ir į namus

„Niekada nemeluojanti“ Seimo narė Neringa Venckienė savo laiške gerbėjams ir rinkėjams melavo ne tik apie pakeistas Seimo viešbučio spynas, dėl kurių esą ji prieš kelionę į JAV negalėjo išsikraustyti iš buto, bet ir apie savo sąžiningą bendradarbiavimą su teisėsauga – liudijimą visose bylose, į kurias buvo kviečiama.

Įteikti N.Venckienei šaukimą į apklausą pavyko tik spalio 9 dieną, kai buvusi teisėja atvyko į Panevėžį susitikti su savo rinkėjais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Įteikti N.Venckienei šaukimą į apklausą pavyko tik spalio 9 dieną, kai buvusi teisėja atvyko į Panevėžį susitikti su savo rinkėjais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 19, 2013, 7:55 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:39 AM

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje apsimelavo ir jos sutuoktinis Aidas Venckus, kuris pareiškė, kad jo žmonos niekas niekada nekvietė į jokios apklausas, o vienintelis įteiktas šaukimas jam buvo atneštas į jo advokatų kontorą dviem valandomis vėliau, nei N.Venckienė turėjo pasirodyti pas prokurorus.

Apklausos išvakarėse – į ligoninę

Pasak Šiaulių apygardos prokurorės Ninos Raugienės, nuo pernai metų liepos 6 iki spalio 9 dienos N.Venckienei šaukimus atvykti į apklausą prokuratūroje buvo bandoma įteikti mažiausiai 9 kartus.

Netrukus po 2012 metų gegužės 17 dienos pradėtuose ikiteisminiuose tyrimuose iškart N.Venckienės apklausti buvo negalima – ją, tuomet Kauno apygardos teismo teisėją saugojo imunitetas.

Liepos 2-ąją, kai šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą atleisti N.Venckienę iš pareigų, ikiteisminius tyrimus atliekantiems prokurorams atsirado viltis apklausti buvusią teisėją dėl jai inkriminuojamų šešių nusikaltimų – nepagarbos teismui, teismo sprendimo nevykdymo, trukdymo antstolei atlikti savo pareigas, pasipriešinimo policijos pareigūnui, nežymaus pareigūno ir Laimutės Stankūnaitės kūno sužalojimo bei piktnaudžiavimo globėjos pareigomis psichologiškai gniuždant mergaitę.

Nieko nelaukdami Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai liepos 3 dieną N.Venckienei išsiuntė šaukimą kviesdami apklausoje pasirodyti liepos 6 dieną.

Apklausos išvakarėse politinę „karjerą“ pradėjusi N.Venckienė Vilniuje pristatė būsimus savo partijos kandidatus rinkimuose į Seimą ir iškart išvyko į Ukmergę. Šio miesto ligoninėje jai buvo atlikta kojos operacija, už kurią susimokėjo pati būsima seimūnė.

Pasislėpė savo namuose

Kol N.Venckienė gydėsi operuotą koją Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai nemiegojo – jie du kartus apsilankė ligoninėje ir įteikė šaukimus atvykti į apklausą. Nei vienoje jų N.Venckienė nepasirodė.

Po to tą pačią koją ji išsioperavo dar kartą ir užsidarė savo namuose Klonio gatvėje.

Šaukimus atnešusiems žmonėms N.Venckienė durų neatidarinėjo, jos tėvai Laimutė ir Vytautas Andrius Kedžiai bei vyras A.Venckus kategoriškai atsisakydavo juos priimti ir perduoti namuose pasislėpusiai ligonei.

Negalėdami apklausti N.Venckienės Panevėžio prokurorai buvusią teisėją operavusiems Ukmergės ligoninės medikams pavedė atsakyti į klausimą, ar dėl savo negalavimų ji gali atvykti į apklausas.

Specialistų išvada buvo kategoriška – atlikta operacija nėra kliūtis nei judėjimui, nei įtariamosios apklausai. Pasveiko tapusi kandidate

N.Venckienės ligos baigėsi rugsėjo 14 dieną, kai ji kaip kandidatė į Seimą atgavo teisinę neliečiamybę. Tą pačią dieną ji su partiečiais surengė spaudos konferenciją, kurioje papasakojo apie Lietuvos labui planuojamus nuveikti darbus.

Kadangi nepanaikinus imuniteto N.Venckienės apklausti buvo neįmanoma, Panevėžio prokurorai kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) prašydami panaikinti kandidatei neliečiamybę.

Rugsėjo 21 dieną leidimas buvo gautas, tačiau būsimoji politikė su teisėsaugininkais ir toliau žaidė slėpynes.

Įteikti N.Venckienei šaukimą į apklausą pavyko tik spalio 9 dieną, kai buvusi teisėja atvyko į Panevėžį susitikti su savo rinkėjais.

Šaukimą į apklausą N.Venckienė priėmė, bet sutartu laiku atvykusi į prokuratūrą pareiškė šiai nušalinimą.

Spalio 9 dieną kartu su kvietimu į apklausą N.Venckienei ketinta įteikti ir pranešimą apie įtarimus – tarp kurių ir daug triukšmo šių metų balandį sukėlęs kaltinimas dėl L.Stankūnaitei per jos dukters išlaisvinimą iš globėjos namų padarytus kūno sužalojimus.

„Įtarimus dėl L.Stankūnaitės sužalojimo jai buvo pareiškę jau Panevėžio prokurorai, nesupratau, kodėl praėjus penkiems mėnesiams ji pradėjo juos taip sureikšminti ir teigti, kad šie įtarimai nauji“, - stebisi N.Raugienė.

Pasirašyti įtarimus N.Venckienė atsisakė.

Spruko prieš balsavimą

N.Venckienės nušalinimą patenkinus, lapkričio 9 dieną byla atsidūrė ant Šiaulių apygardos prokurorės N.Raugienės stalo.

Nesusipažinusi su byla prokurorė negalėjo imtis jokių veiksmų, o N.Venckienė netrukus prisiekė Seime ir vėl tapo neliečiama.

Gruodį N.Raugienė kreipėsi į D.Valį, kad šis Seimo paprašytų naikinti Seimo narės neliečiamybę.

Generalinis prokuroras tokį prašymą pateikė po Kalėdų, tačiau po to Seimas atostogavo, vėliau, ar tenkinti D.Valio prašymą svarstė specialioji Seimo komisija.

N.Venckienės imuniteto klausimas Seime buvo sprendžiamas balandžio 9 dieną. Jame parlamentarė nepasirodė. Kaip vėliau paaiškėjo, ji su sūnumi spruko iš Lietuvos ir šiuo metu slapstosi Čikagoje arba jos priemiesčiuose.

Net tada prokuratūra rankų nenuleido. Į Kedžių ir Venckų namus ne kartą buvo siųsti policijos pareigūnai įteikti jai šaukimo, šįkart jau į Šiaulių prokuratūrą.

Istorija pasikartojo – nei A.Venckus, nei jo uošviai šaukimų neėmė ir kategoriškai atsisakė suteikti informaciją, kur slapstosi N.Venckienė.

Pasak prokurorės N.Raugienės, N.Venckienė nei karto nebuvo apklausta dėl jai inkriminuojamų nusikaltimų.

„Gal ji davė parodymus pedofilijos byloje, bet šioje jų tikrai nėra“, - lrytas.lt kalbėjo prokurorė.

Apklausta tik kaip liudytoja

N.Venckienė kaip liudytoja buvo apklausta vadinamojoje pedofilijos byloje, kurioje jos mažametės dukterėčios tvirkinimu buvo įtariamas Andrius Ūsas.

Šioje byloje jau padėtas taškas – du teismai pasisakė, kad A.Ūsas mergaitės netvirkino, seksualinę patirtį vaikas įgavo tik savo tėvo Drąsiaus Kedžio namuose, kai šis septynis mėnesius izoliavęs mergaitę nuo žmonių mokė ją pasakoti nebūtas istorijas ir jas įamžino savo „filme“.

Po 2009 metų spalio 5 dieną Kaune įvykdyto Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymo N.Venckienė taip pat buvo apklausta liudytoja, kaip ir Vaido Milinio bei J.Furmanavičiaus šmeižto bylose.

Kalbėdama apie, kaip įtariama, jos brolio nužudytus žmones, N.Venckienė teigė nieko nežinojusi, o paklausta apie D.Kedžio santykius su dabar teisiamais Raimondo Ivanausku ir Egle Barauskaite, paaiškino nežinanti šių draugų.

J.Furmanavičiaus šmeižto byloje ji teigė, kad apie tai, kad jos kabineto kaimynas esą yra pedofilas sužinojo tik iš spaudos, o tyrime dėl V.Milinio visą kaltę vertė prie jos tvoros budėjusiems žmonėms – esą jie savo iniciatyva kažką sekė, kažką darė, bet ji tikrai su tuo neturi nieko bendro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.