Apie diskriminaciją – lygių galimybių ekspertai

Psichologų duomenimis, apie 60 procentų vaikų mokyklose patiria patyčias ir smurtą, o aukštojo mokslo institucijose vyraujanti diskriminacija moterų, kitataučių ar kitų socialinių grupių atžvilgiu verčia susirūpinti ir pažvelgti į šią problemą atidžiau ir nuosekliau.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 20, 2013, 11:24 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:17 AM

Pasak lyčių ekspertės dr. Margaritos Jankauskaitės, visas prielaidas diskriminacijai reikia spręsti struktūriškai. Ekspertės manymu, diskriminacijos prevencija gali būti atliekama per švietimą, informavimą.

M.Jankauskaitės įsitikinimu, reikia ugdyti švietimo darbuotojus, pagalbą mokiniui teikiančius specialistus, o ypač mokyklų bendruomenę. Be to, būtina nuosekli proceso stebėsena bei pagalba patyrusiesiems diskriminaciją.

 „Daugelis suvokiame, kad patyčios ir diskriminacija įsigalėjusios mūsų visuomenėje, tačiau nežinome, kaip turėtume kovoti su šiomis blogybėmis, kokiomis priemonėmis, kaip turėtume reaguoti, galiausiai – kur kreiptis“, – apie kylančias dilemas susidūrus su diskriminacija kalba Lygių galimybių plėtros centro ekspertė M.Jankauskaitė.

„Svarbu, kad siekdamos keisti diskriminacines nuostatas ir įgyvendinti lygiateisiškumo politiką įsitrauktų tiek bendrojo ugdymo, tiek aukštųjų mokyklų bendruomenės. Spręsdami patyčių ir diskriminacijos problemas, turime būti vieningi – tai nėra vaiko ar studento problema, tai miesto bendruomenės problema“, – įsitikinusi ekspertė.

Anot Panevėžio miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro vadovės Sonatos Steniulienės, patiriamos patyčios mokyklose turi neigiamos įtakos vaiko sveikatai, tad, jos tikinimu, būtina šviesti mokyklos bendruomenę ir kituose regionuose, kad ši sugebėtų laiku pastebėti, reaguoti į patyčių apraiškas.

Reaguodami į diskriminacijos paplitimą Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba organizuoja mokymus „Įvairovė mano mokykloje“ savivaldybės, seniūnijų ir bendruomenių atstovams.

Mokymų dalyviai sužinos apie diskriminacijos dėl negalios, amžiaus, lyties, rasės, seksualinės orientacijos, religijos ar įsitikinimų formas ir paplitimą, lygybės bei įvairovės principų įgyvendinimą.

Taip pat diskutuos apie tolerancijos sampratą, išankstinių nuostatų kaitą, vietos valdžios ir bendruomenių vaidmenį kuriant integralią visuomenę. Susitikimo metu bus pristatyta užsienio šalių patirtis sprendžiant socialines problemas.

Mokymus veda patyrę lektoriai: Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė Margarita Jankauskaitė, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos projektų koordinatorė Vitalija Petrauskaitė-Kriauzienė, Lietuvos gėjų lygos projektų vadovas Eduardas Platovas.

Šie mokymai – viena iš Europos socialinio fondo finansuojamo projekto „Įvairovės parkas“ dalių. Projektą įgyvendina Lietuvių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Nemokami mokymai vyksta įvairiuose regionuose. Mokymų programas galima rasti adresu: www.ivairove.lt . Norinčiuosius dalyvauti mokymuose prašoma registruotis el. paštu ivairove@lnf.lt, nurodant vardą, pavardę, pareigas, el. pašto adresą ir telefono numerį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.