Prezidentė įsismagino – valosi kojas į teismus

Net aukščiausių teismų sprendimai – niekai, jei jie tiesiog nepatinka. Tai toliau demonstruoja prezidentė Dalia Grybauskaitė, tuo dar kartą patvirtindama, kad neįstengia pripažinti jokių savo klaidų.

Vertindama FNTT pareigūnų išteisinimo istoriją D.Grybauskaitė skatina visuomenę nepaisyti teismų sprendimų.<br>M.Kulbio nuotr.
Vertindama FNTT pareigūnų išteisinimo istoriją D.Grybauskaitė skatina visuomenę nepaisyti teismų sprendimų.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Sep 20, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:24 AM

Šalies vadovė vakar pareiškė, kad jos pastangomis iš darbo išmesti buvę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovai Vitalijus Gailius bei Vytautas Giržadas tebėra nepatikimi asmenys ir dėl to turėjo palikti postus. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Taip D.Grybauskaitė pakomentavo Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartį, kad FNTT direktoriaus pavaduotojas V.Giržadas buvo atleistas neteisėtai.

„Lietuvos ryto” kalbinti teisininkai ir politologai tokią prezidentės poziciją vertina kaip teisinį nihilizmą ir ženklą, kad ji niekuomet nieku gyvu neprisipažins klydusi.

Vėl aiškino apie poligrafą

Pirmadienį paskelbęs sprendimą dėl V.Giržado, teismas kitą savaitę priims nutartį ir dėl V.Gailiaus atleidimo teisėtumo.

Tačiau D.Grybauskaitė nelaukė pastarosios bylos atomazgos ir ėmė viešai reikšti nuomonę, kartu įteikdama dabartiniam Seimo nariui V.Gailiui į rankas papildomų argumentų dėl politikų spaudimo teismams kreiptis, pavyzdžiui, į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre.

„Teismas nusprendė, jog gali grįžti į darbą, o moralinės ir kitos priežastys išlieka. Melo detektoriaus parodymų nepanaikins niekas, taigi šešėlis dėl šių žmonių, dviejų vadovų reputacijos išlieka”, – samprotavo D.Grybauskaitė.

Taip ji pakartojo savo poziciją, kurią buvo išsakiusi anksčiau, kai abu buvę FNTT pareigūnai laimėjo žemesnės instancijos teismuose.

„Teismai sprendė jų atleidimo procedūrinius klausimus, ir jeigu yra toks sprendimas, kad jie grąžinti į darbą, vadinasi, buvo padaryti procedūriniai pažeidimai ir už tai tenka atsakomybė Vidaus reikalų ministerijos juristams”, – aiškino šalies vadovė. Anot jos, V.Giržadas turėjęs atsistatydinti pats.

Ministrą teko paaukoti

Prezidentės ir nuolankiai jai paklususio tuomečio vidaus reikalų ministro liberalcentristo Raimundo Palaičio jėgomis FNTT vadovai buvo pašalinti iš darbo 2012 metų žiemą.

Tam itin aršiai priešinosi tuometė pagrindinė valdančioji partija konservatoriai ir jų lyderis premjeras Andrius Kubilius.

Dešinieji pliekė ir Prezidentūrą, ir R.Palaitį.

Nors prezidentė gynė ministrą, aiškindama, kad jis čia „ne prie ko”, vis dėlto R.Palaitį teko paaukoti.

Išvedžiojimai – stebinantys

Teisės specialistai ir politologai, girdėdami pasikartojančius kaltinimus ministerijai, „teisinius” išvedžiojimus, pažėrė karčių žodžių į neklystančios valdovės vaidmenį įsijautusiai D.Grybauskaitei.

„Atrodytų, turime akivaizdų faktą – teismas pripažino, kad atleidimas buvo neteisėtas. Kaip galima šį sprendimą kažkaip dalinti ir aiškinti, kad štai čia buvo nagrinėtos kažkokios procedūrinės smulkmenos, bet kažkokie kiti svarbūs dalykai „išlieka”.

Teismo sprendimu, kuris yra aiškus, pareigūnai atleisti neteisėtai. Juk teismas pasisakė ir dėl tų melo detektoriaus parodymų, vadovaudamasis principu, jog vienas liudytojas – ne liudytojas, kaip ir vienas įrodymas – ne įrodymas”, – kalbėjo autoritetingas teisininkas profesorius Vytautas Nekrošius.

Vyriausiasis administracinis teismas paskelbė, kad melo detektoriaus parodymai gali būti tik papildoma informacija, jokiu būdu ne esminė, kuria remiantis atimamas leidimas dirbti su slapta informacija. O būtent taip pasielgta su V.Giržadu.

Jaučiasi neklystanti?

„Žmogus, kuris užkūrė tuos dalykus, galėtų bent atsiprašyti. Juk visi dar puikiai atsimename garsųjį prezidentės posakį „ministras čia ne prie ko”, – sakė V.Nekrošius.

Teisininko nuomone, šiandieninis D.Grybauskaitės elgesys – dar vienas įrodymas, kad prezidentė jaučiasi neklystanti.

„Karštakošiškumas ir užsispyrimas, kaip ir Neringos Venckienės atveju, vėl parodė, kad mūsų prezidentė visuomet teisi. Tik, bėda, ne visiems taip atrodo”, – ironizavo V.Nekrošius, prisiminęs ankstesnę D.Grybauskaitės paramą skandalingajai buvusiai Kauno teisėjai, vėliau tapusiai Seimo nare, o galiausiai pabėgusiai į užsienį.

Moko nepaisyti teismų

Prezidentės užsispyrimą įžvelgė ir politologas Vytautas Dumbliauskas: „Visi žmonės klysta, ir tai natūralu. Tik bėda, kad ne visi pripažįsta suklydę. Tai padaro tik protingi žmonės. Tai rodo nelabai geras mūsų prezidentės charakterio savybes.”

V.Dumbliauskui taip pat keistai atrodo D.Grybauskaitės pastangos skaidyti teismo sprendimą ir įžvelgti kažkokius „šešėlius”, kurie neva likę ant V.Gailiaus ir V.Giržado mundurų.

„Prezidentė kalba, kad, be teisinės, čia yra ir moralinė atsakomybė, reputacijos dalykai. Bet, kaip suprantu, teismas kaip tik ir pareiškė, kad tokiu pagrindu, kaip kažkokie melo detektoriaus parodymai, žmonių iš darbo mėtyti negalima.

FNTT vadovų atleidimas – neteisėtas, ir čia visa esmė.

Teisės ir moralės ar reputacijos dalykų šiuo atveju nereikėtų nei priešinti, nei kaip nors bandyti atskirti”, – kalbėjo V.Dumbliauskas.

Pasak politologo, tokia šalies vadovės laikysena ne tik neteisinga pačių buvusių pareigūnų atžvilgiu, bet ir daro žalą visai visuomenei.

„Taigi jie dar jauni vyrai, pačiame jėgų žydėjime, o čia kalbama apie jų abejotiną reputaciją. Be to, šitaip buvo pasielgta su generolu ir majoru.

Tai kaip jaustis kokiems nors leitenantams? Jie tikrai nesijaus saugūs susidūrę su aukštais politikais.

Be to, tokiais pareiškimais prezidentė skatina niekinamą visuomenės požiūrį į teismus ir jų sprendimus”, – vakar kalbėdamas su „Lietuvos rytu” apibendrino V.Dumbliauskas.

Prabilo apie įstatymus

Konservatorių lyderis A.Kubilius vakar gyrė Vyriausiojo administracinio teismo sprendimą kaip teisingą, bet D.Grybauskaitės, su kuria daugiau kaip prieš pusantrų metų grumte grūmėsi dėl FNTT vadovų, pareiškimus atsisakė vertinti.

„Prezidentės pozicijos negaliu komentuoti. Neturiu ką pasakyti.

Galiu pasakyti tik tai, kad ta istorija man nuo pat pradžių kėlė didelį susirūpinimą, ir aš reikalavau, kad ministras R.Palaitis arba ištaisytų klaidą, arba pasitrauktų iš pareigų. Tai jis ir turėjo padaryti”, – „Lietuvos rytui” sakė dabartinis opozicijos lyderis.

Anot A.Kubiliaus, dabar Seimas turėtų imtis taisyti įstatymus taip, kad tokios istorijos, kai pareigūnai buvo atleisti Valstybės saugumo departamento pateiktos informacijos ir melo detektoriaus patikrinimo rezultatų pagrindu, daugiau nepasikartotų.

„Siūlysime įstatymų pataisas. Akivaizdu, jog reikia sisteminių permainų, kad pagaliau neliktų Valstybės saugumo departamento monopolio suteikiant bei atimant teisę dirbti su slapta informacija.

Juk nebegali pasikartoti atvejai, kai nežinia kieno sumanymu ir kokiu pagrindu atimami leidimai dirbti su slapta informacija iš tokių kvalifikuotų pareigūnų ir tai sukelia labai skausmingų problemų visai valstybei”, – kalbėjo A.Kubilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.