Politikų ir partijų varžybose – net kelios labai skirtingos lygos

Kaip naujojo sezono pradžioje vertinami visuomenės veikėjai ir partijos? Ar per vasarą pasikeitė žmonių nuomonė apie juos? Į šiuos klausimus atsakė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus” rugsėjo 5–15 dienomis atliktos apklausos rezultatai.

Pirmojoje lygoje šiuo metu tik viena komanda – socialdemokratų. Ji faktiškai neturi konkurentų, nes kitas partijas rėmėjų skaičiumi lenkia visa galva.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pirmojoje lygoje šiuo metu tik viena komanda – socialdemokratų. Ji faktiškai neturi konkurentų, nes kitas partijas rėmėjų skaičiumi lenkia visa galva.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-21 08:31, atnaujinta 2018-02-21 23:18

Sporto terminais kalbant, šalies partijas būtų galima suskirstyti į kelias skirtingo meistriškumo lygas. Tai rodo apklausos dalyvių atsakymai į klausimą „Už ką balsuotumėte, jeigu Seimo rinkimai vyktų dabar?”

Pirmojoje lygoje šiuo metu tik viena komanda – socialdemokratų. Ji faktiškai neturi konkurentų, nes kitas partijas rėmėjų skaičiumi lenkia visa galva.

Kur kas įdomesnės varžybos antrojoje lygoje. Čia koja kojon eina opoziciniai konservatoriai ir valdantieji „tvarkiečiai” bei „darbiečiai”.

Iš dalies prie šios grupės galima priskirti ir liberalus, kurie pastaruoju metu balansuoja ties 5 procentų balsų riba.

Trečiosios, silpniausios, lygos lyderė – Lietuvos lenkų rinkimų akcija, o įkandin jos tipena net kelios neįtakingos parlamentinės partijos.

Panaši situacija – ir lentelėse, kurioje įvertinti visuomenės veikėjai. Jau tuoj bus metai, kai rikiuotės priekyje toli atsiplėšę nuo kitų politikų žengia prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius.

Nedaug jų rezultatai pasikeitė ir nuo ankstesnės apklausos, kuri buvo surengta lygiai prieš du mėnesius.

Tiesa, prezidentės populiarumas smuktelėjo. Liepą ją palankiai vertino 69,1 proc., o nepalankiai – 14,8 proc. apklaustųjų. Dabar šie skaičiai yra atitinkamai 65,4 ir 16,9 procento.

Tuo metu valdančiosios Socialdemokratų partijos lyderį palankiai vertina panašus skaičius piliečių kaip ir vasarą, bet atsirado šiek tiek daugiau jo kritikų.

Šalies gyventojų nuomone, būtent D.Grybauskaitė bei A.Butkevičius geriausiai atstovauja ir jų interesams. Čia Vyriausybės vadovas kiek priartėjo prie pirmaujančios prezidentės.

Žemiausioje visuomenės veikėjų lygoje irgi tie patys asmenys kaip anksčiau. Susumavus palankias ir nepalankias nuomones, daugiausia minusinių balsų surinko Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, konservatorių vedlys Andrius Kubilius, Vilniaus meras Artūras Zuokas, Darbo partijos (leiboristų) vadovas Vytautas Gapšys, Kauno meras Andrius Kupčinskas ir „Drąsos kelio” partijos pirmininkas Jonas Varkala. Vis dėlto šiame sąraše išsiskiria A.Kubilius, kurį nepalankiai įvertino net 63,2 proc. apklaustųjų.

Apskritai iš 29 veikėjų, kurių pavardės buvo pateiktos visuomenės teismui, tik vienuolika surinko daugiau teigiamų pažymių nei neigiamų.

Šioje lentelėje savotišku rekordininku tapo ūkio ministras Evaldas Gustas. Net 83,7 proc. respondentų negalėjo nieko pasakyti apie socialdemokrato veiklą, o palankiai jį įvertino tik 4,6 proc. žmonių.

Vertindami institucijas apklausos dalyviai šį kartą mažiau pasitikėjimo negu vasarą pareiškė Prezidentūrai, policijai, Valstybės kontrolei, bet labiau ėmė pasitikėti švietimu, bankais.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą” būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.