Valstybinė kultūros paveldo komisija negali be vadovo - jau ketvirti metai

Prasidėjus Seimo rudens sesijai, kol kas nepavyksta iš mirties taško pajudinti Valstybinės kultūros

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 21, 2013, 12:53 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:08 PM

„Neseniai komisija buvo susirinkusi, ketino svarstyti šį klausimą, turėjo pateikti naują kandidatą į pirmininko pareigas, bet taip ir nepateikė. Ketvirti metai komisija neturi vadovo, negali šitiek metų komisija būti be pirmininko“, - BNS sakė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros (ŠMKK) pirmininkė „darbietė“ Audronė Pitrėnienė.

Ji tvirtino siūlysianti komitetui ieškoti kitos išeities - tai yra iš dalies keisti šios komisijos pirmininko skyrimo tvarką, kad būtų rasta išeitis iš aklavietės.

„Dabar situacija - labai prasta, komitetas nieko negali padaryti, nors tai svarbi valstybės institucija, norint, kad ji gerai funkcionuotų, ji privalo turėti vadovą“, - sakė ŠMKK pirmininkė.

Dar pavasario sesijoje birželio 12 dieną ŠMMK nepritarė Gražinos Drėmaitės kandidatūrai vadovauti Valstybinei kultūros paveldo komisijai.

Įstatyme sakoma, kad „pirmininką Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto teikimu iš komisijos narių dvejiem metams skiria ir atleidžia Seimas. Komisijos pirmininko kandidatūrą Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui teikia komisija“.

Pagal galiojančią praktiką, ŠMKK, prieš pateikdamas Seimui šią kandidatūrą, pats ją patvirtina. Šiuo atveju kandidatūra nebuvo patvirtinta, todėl pasak komiteto pirmininkės, komisija turi pateikti naują pirmininko kandidatūrą.

Nuolatinio vadovo Valstybinė kultūros paveldo komisija neturi nuo 2009 metų. Nuo tada jai laikinai vadovauja G.Drėmaitė.

Komisiją sudaro 12 narių: du narius skiria ir atleidžia prezidentas, keturis narius – Seimas Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto teikimu, keturis narius – ministras pirmininkas kultūros ministro teikimu, du narius renka ir atšaukia įstatymų nustatyta tvarka įregistruotos visuomeninės organizacijos, kurių veikla susijusi su kultūros paveldo paieška, saugojimu ir propagavimu. Jie skiriami 4 metams.

Komisija yra Seimo, prezidento ir Vyriausybės ekspertė bei patarėja kultūros paveldo valstybinės politikos ir jos įgyvendinimo klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.