D.A.Barakauskas: „Skambinančiojo vietą galima nustatyti ir be SIM kortelės“

Sekmadienį kalbėdamas apie Bendrojo pagalbos centro (BPC) vadovų atsistatydinimą vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas sakė savo kaltės nematantis. Jo nuomone, BPC vadovas nesistengė, kad būtų tinkamai įdiegta vietos nustatymo sistema.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Sep 22, 2013, 5:21 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:31 PM

D.A.Barakauskas sekmadienį sukvietė atsakingus pareigūnus į pasitarimą, kuriame aiškinosi, kodėl nebuvo suteikta pagalba šeštadienį Panevėžio rajone nužudytai merginai.

„Noriu pabrėžti, kad į pranešimą buvo sureaguota tinkamai, policija operatyviai išsiuntė visas pajėgas į spėjamą nusikaltimo vietovę, o įtariamieji asmenys buvo sulaikyti per labai trumpą laiką.

Pagrindinis klausimas - kodėl nebuvo gauti vietos nustatymo duomenys BPC iš judriojo ryšio operatoriaus, kurio paslaugomis naudojosi žuvusioji“, - po pasitarimo žurnalistams sakė spaudos konferencijoje sakė ministras.

„Aš asmeniškai noriu pabrėžti, kad BPC direktorius nepadarė visko, kad vietos nustatymo duomenys būtų gaunami iš operatorių, ir už tai turėtų prisiimti atsakomybę“, - pridūrė ministras.

Ministras kreipėsi į Ryšių reguliavimo tarnybą (RRT), kad ši išsiaiškintų, kodėl BPC nepasiekė informacija apie skambinusios merginos buvimo vietą.

„Asmeniškai kepiausi į RRT, kuri pagal galiojančius teisės aktus atsakinga už operatorių veiklos kontrolę, kad įvardytų, dėl kokių priežasčių informacija apie žuvusiosios buvimo vietą nepasiekė BPC“, – sakė jis.

Susitikime pas ministrą turėjo dalyvauti Policijos departamento vadovas Saulius Skvernelis, generalinis prokuroras Darius Valys, vidaus reikalų viceministras Žimantas Pacevičius, kiti pareigūnai, tačiau į susitikimą su žurnalistais atvyko tik ministras D.A.Barakauskas ir viceministras Ž.Pacevičius.

Ministras siekė išsiaiškinti, kokios yra BPC techninės galimybės nustatyti skambinančiojo pagalbos numeriu 112 vietą. Jo teigimu, į pranešimą buvo sureaguoti tinkamai. Pagrindinis klausimas, į kurį, esą, turi būti atsakyta, kodėl nebuvo rodomi BPC duomenys apie skambinusiojo vietą.

D.A.Barakauskas įpareigojo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vadovą atlikti tarnybinį patikrinimą dėl BPC vadovo veiklos.

Ministro teigimu, SIM kortelės telefone buvimas ar jos nebuvimas neturi įtakos nustatant skambinančiojo vietą. Esą galima nustatyti vietą ir be SIM kortelės, tačiau D.A.Barakauskas nepaaiškino, kodėl tuomet skambinusiojo vieta nebuvo nustatyta šeštadienį, kai pagrobta mergina skambino bendruoju pagalbos telefonu 112 ir šaukėsi pagalbos.

Į žurnalistų klausimą, kodėl iki šiol Lietuvoje neveikia „tyliojo“ skambučio sistema, kai kurtieji bendruoju pagalbos telefonu 112 gali siųsti trumpąsias žinutes (sms) ir prie BPC sistemos neprijungti numeriai 03 ir 033, ministras sakė, kad daroma viskas, kad ši problema būtų išspręsta. Esą tam bus panaudojamos Norvegijos fondo lėšos.

„Buvo daryti keli projektai. Šiuo metu policija su Norvegijos vyriausybe ruošia vieną projektą ir daromi visi kiti veiksmai, kad visi Lietuvos piliečiai galėtų gauti per šį telefoną visas paslaugas“, – sakė jis.

Ministro tvirtinimu, pirmadienį įvyks pasitarimas pas Vyriausybės vadovą Algirdą Butkevičių, kuriame bus aptarti galimi sprendimai, kad tokia situacija Lietuvoje nepasikartotų.

Šeštadienį Panevėžio rajone įvykdyta kraupi žmogžudystė: 17-metė buvo išžaginta, pagrobta ir vėliau sudeginta kartu su automobiliu miške.

Mergina prieš tai skambino į BPC, tačiau centro specialistams nepavyko nustatyti jos buvimo vietos.

BPC vadovas sako padaręs viską, kas jo valioje

BPC viršininkas Artūras Kedavičius portalui Lrytas.lt teigė nebijantis tarnybinio patikrinimo: „Lai atlieka tarnybinį patikrinimą, nustato, ką aš galėjau padaryti, ko nepadariau. Mano nuomone, viską, ką galėjau, padariau.“

BPC vadovas tvirtino, kad jam su ministru neteko bendrauti, todėl jam nėra aišku, kuo grįstas jo nepasitikėjimas juo kaip vadovu: „Neaišku kuo grįsta jo pozicija.“

A.Kedavičiaus teigimu, direktyva perkelta į Elektroninių ryšių įstatymą, kurio rengėjas buvo Susisiekimo ministerija, o Vidaus reikalų ministerijos specialistai teikė pasiūlymus jo tobulinimui. Už įstatymo įgyvendinimo priežiūrą atsakinga RRT.

Pasak BPC vadovo, dėl įrenginių susekimo be SIM kortelės EK direktyvoje nekalbama apskritai: „Devyniose Europos Sąjungos (ES) valstybėse uždrausta skambinti be SIM kortelių – net į bendrąjį pagalbos numerį 112.“

„RRT direktoriaus patvirtintas aprašas nustato skambučių siuntimo į BPC tvarką. Apraše numatyta, kad visais atvejais, kai skambutis siunčiamas į BPC, turi būti perduodamas skambinančiojo numeris ir skambinančiojo vietos nustatymo duomenys“, – sakė jis.

„Gal tuomet pavyks išsiaiškinti, kas ir kodėl neįvykdė apraše numatytų reikalavimų – su skambučiu pateikti skambinusiojo numerį ir vietos nustatymo duomenis“, – svarstė jis.

Situacija neaiški ir miglota

Sekmadienį RRT vadovas Feliksas Dobrovolskis portalui lrytas.lt sakė, kad situacija itin neaiški, nes skambinančio žmogaus buvimo vieta gali būti nustatyta ir pagal telefono aparato atpažinimo numerį, vadinamą IMEI.

„Mes nagrinėjame atvejus, kai operatoriai nevykdo įsipareigojimų. Apie tokius atvejus mums praneša BPC, tuomet mes atliekame tyrimą ir taikome operatoriams sankcijas, įskaitant ir ekonomines“, – sakė jis.

Tačiau F.Dobrovolskis nepanoro analizuoti šeštadienio įvykio, kai BPC su skambučiu nebuvo pateikti skambinusiojo duomenys – telefono numeris ir jo buvimo vieta. Esą šią situaciją vadovas galės komentuoti vėliau, kai susipažins su visa informacija.

Viceministras neskubėjo kaltinti BPC vadovų

Sekmadienį LNK vakaro žiniose dalyvavęs vidaus reikalų viceministras Ž.Pacevičius neskubėjo kaltinti BPC vadovo teigdamas, kad tik atliktas tyrimas parodys, kas kaltas.

„Sakyti, kad kalti BPC vadovai, per anksti, nes jie išties negavo informacijos, kurią turėjo gauti. Kodėl jos jie negavo, reikia aiškintis“, – sakė jis.

Viceministro teigimu, Bendrojo pagalbos centro vadovai ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius vidaus tarnybos generolas Remigijus Baniulis deda daug pastangų, kad bendrosios pagalbos sistema būtų tinkamai įgyvendinta ir veiktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.