Šventę papuošė derlius ir žirgai

Šįkart jis buvo 56-57 kilogramai.

Šios rudens šventės tradicija - margaspalviai seniūnijų, mokyklų ir kitų įstaigų kiemeliai, papuošti rankdarbiais, vaisiais, daržovėmis.<br>Genovaitės Rafanavičienės nuotr.
Šios rudens šventės tradicija - margaspalviai seniūnijų, mokyklų ir kitų įstaigų kiemeliai, papuošti rankdarbiais, vaisiais, daržovėmis.<br>Genovaitės Rafanavičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Sep 22, 2013, 7:45 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:25 PM

Ją papildė ir kartu vykusi policijos ir visuomenės šventė, taip pat žirgų konkūrų ir bėgimo varžybos.

Šios rudens šventės tradicija - margaspalviai seniūnijų, mokyklų ir kitų įstaigų kiemeliai, papuošti rankdarbiais, vaisiais, daržovėmis.

Nepabūgusius lietaus svečius šeimininkai užsukti pas juos viliojo skaniausiais valgiais iš naujo derliaus.

Vieni siūlė paragauti žuvienės, kiti grybų ar daržovių sriubos, cepelinų, bulvinės bandos, įvairiausių pyragėlių, uogienių, košės, sūrio su medumi ir kitų gardumynų.

Šeimininkės juokavo prieš išvykdamos iš namų ketinusios iš apsemtų pievų karves suvesti ant Rudaminos piliakalnio, kad galėtų ramiai švęsti.

Saugų smagų poilsį siūlė ir šventės dalyvius pasitikę Lazdijų rajono policijos komisariato pareigūnai, kuriems talkino kolegos iš kaimyninių rajonų.

Ne vienas susigundė jų siūlymu pažymėti telefonus ir kitus asmeninius daiktus, kuriuos lengviau rasti nukentėjus nuo vagių ar pametus.

Lauktuvių policininkai dalino atšvaitus, taure ir suvenyrais apdovanojo taikliausiai baudas mėčiusius jaunuosius krepšininkus, kuriuos energingai palaikė ir vaikų bičiulius šuo Amsis.

Smagų koncertą dovanojo Vidaus reikalų ministerijos reprezentacinis pučiamųjų instrumentų orkestras.

Žiūrovus žavėjo raitoji policija, o paskui jų žvilgsniai nukrypo į aikštę, kur vyko žirgų konkūrų varžybos.

Debiutantų grupėje sėkmingiausiai žirgą kliūčių ruože suvaldė jauniausa dalyvė vienuolikametė lazdijiškė Agnė Žaliauskaitė ir laimėjo Lazdijų rajono mero Artūro Margelio įsteigtą taurę.

Jos 23 metų krikštotėtis Povilas Mikelskas suaugusiųjų grupėje pelnė Žemės ūkio minsiterijos įsteigtą prizą, o geriausiai komandai skirtą apdovanojimą gavo jojikės Rimantė Žaliauskaitė ir Sofija Salatkaitė.

Po šių varžybų visi nekantrai laukė pirmą kartą pietų Lietuvoje surengtų žirgų lygiųjų lenktynių.

Kad jojikas ir žirgas turėtų lygias galimybes laimėti, tokiose varžybose nustatomas žokėjo ir pakinktų vienodas bendras svoris.

Šįkart jis buvo 56-57 kilogramai.

Svorius suvienodino į pobalnio kišenėle įdėti papildomi daiktai.

Dauguma žokėjų buvo merginos. Tik vienas lazdijiškis, prieš tai jau laimėjęs konkūro varžybas, P.Mikelskas, pasibalnojęs žirgą Kivį, išdrįso susirungti dėl Jotvingių taurės ir liko trečias.

Pirmąjį bėgimą, skirtą tik žemaitukų veislės žirgams, greičiausiai įveikė Tropikas su jauniausia dvylikamete žokėja Dovile Eidukaityte iš Kauno.

Jie laimėjo Lazdijų krašto žemdirbių prizą, kurį įsteigė Audronė ir Jonas Jagminai. „Aš stačiau už šį žirgą. Jis labai greitas, o jaunoji jojikė labai gabi.

Prieš trejus metus su Tropiku sėkmingai nujojau net iki Juodosios jūro ir ten jį pagirdžiau.

Pirmą kartą į varžybas atėjau kaip žiūrovas. Dar labiau jaudinuosi nei pats jose dalyvaudamas“, - pasakojo lazdijiškis Algirdas Motiejūnas.

Keturių rėmėjų įsteigtą Dainavos krašto prizą antrame bėgime laimėjo šiaulietė žokėja Aurelija Janulytė su žirgu Carman.

Ši žokėja su žirgu Joy Kiti išplėšė pergalę ir ketvirtame bėgime, skirtame grynakraujiems jojamųjų veislės žirgams.

Čia nugalėtojams prizą įsteigė bedrovė LITGRID.

Tarp įvairių veislių žirgų trečiame jojime visus aplenkė ir Mockavos terminalo bei bendrovės „Lankų bokštais“ įsteigtą Jotvingių taurę laimėjo žirgas Vikingas su žokėja Greta Jankute iš Šiaulių.

Prieš kiekvieną bėgimą žiūrovai bandė įspėti, kuris žirgas laimės, ir noriai statė už savo favoritą.

O azartišku reginiu vienodai džiaugėsi visi - laimėję ir pralaimėję. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.