Varpinės liftas šiais metais jau nekels

Kultūros paveldo objektas – Vilniaus universitetas gavo pasaulinį kokybės sertifikatą, nors jo teritorijoje esančios Šv.Jonų bažnyčios varpinės lifto istorija jau kelia juoką.

Lifto šiemet nuspręsta neberemontuoti, nes žiemai jis vis tiek konservuojamas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lifto šiemet nuspręsta neberemontuoti, nes žiemai jis vis tiek konservuojamas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Sep 22, 2013, 9:25 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:48 PM

Vilniaus universiteto Mažojoje auloje trečiadienį vyko pasaulinio HERITY kultūros paveldo objektų valdymo kokybės sertifikato suteikimo iškilmės. Vos už kelių žingsnių – Šv.Jonų bažnyčios varpinė, kurios liftas strigo jau daugybę kartų, rašo "Lietuvos ryto" priedas "Sostinė"

Varpinės lankytojams į 60 metrų aukštyje įrengtą apžvalgos aikštelę tenka kopti savo kojomis ir dabar, nes liftas praėjusią savaitę vėl sustojo. Specialistai nutarė jo neberemontuoti, nors liftas turėjo veikti iki spalio.

Liftą prižiūrinčios bendrovės „Paradis“ atstovai aptiko, kad jo lynai – aprūdiję, supleišėję. Iškilus saugumo grėsmei, liftas buvo nedelsiant sustabdytas.

Specialistai nustatė, kad visus lynus būtina pakeisti. Bet šio darbo jie imsis tik kitais metais. Tam teks iš naujo pakabinti lifto kabiną.

Lifto šiemet nuspręsta neberemontuoti dėl to, kad žiemai jis vis tiek konservuojamas. Mat šis Šv.Jonų bažnyčios varpinės įrenginys – išskirtinis, nes įrengtas lauke. Jis gali veikti tik tada, kai oro temperatūra ne žemesnė nei 5 ir ne aukštesnė nei 35 laipsniai.

Nors liftas neveikia, bilietų į varpinę kainos liko nepakitusios. Suaugusiesiems įėjimas kainuoja 8 litus, moksleiviams, studentams, pensininkams ir neįgaliems žmonėms – 5 litus.

Varpinės bokšto restauravimas kainavo 4,7 mln. litų. Darbai buvo finansuojami iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto.

Aukščiausiame senamiesčio pastate – Šv.Jonų bažnyčios varpinėje liftas įrengtas prieš porą metų. Vos mėnesį kėlęs lankytojus, įrenginys sugedo. Po to teko laukti, kol iš Ispanijos bus atgabenta nauja lifto detalė.

Vėliau pastebėtas kitas modernaus lifto gedimas. Saulėtomis dienomis liftas viršuje pradėjo strigti vakarop. Apžvalgos aikštelėje esantiems žmonėms į apačią tekdavo leistis mediniais laiptais.

Vilniaus universiteto muziejaus direktorius Ramūnas Kondratas teigė, kad liftas pradėjo strigti dėl saulės šviesos. Jis pastebėjo, kad liftas stoja, kai metalą apšviečia saulė.

Kaip šviesa veikia šiuolaikišką liftą, bandė aiškintis specialistai. Tačiau jie nustatė, kad nė viena lifto detalė nebuvo sugedusi. Ūkanotomis dienomis liftas veikė be priekaištų.

Vilniaus universitetas sulaukė sertifikato

Vilniaus universitetas – pirmasis Baltijos šalyse kultūros paveldo objektas, kuris šią savaitę buvo įvertintas pagal pasaulinę kultūros objektų kokybės vertinimo sistemą HERITY.

HERITY pripažinimo sertifikatas (nuotr.) Vilniaus universitetui buvo suteiktas trejiems metams. Šiuo sertifikatu Italijoje pažymėti lankomiausi objektai, tarp jų – Panteonas ir Koliziejus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.