Vėjuoto lygiadienio šokiai – mariose ir miestelyje prie jų

Sutikti Rudens ekvinokciją, arba Lygiadienį, į Kintus, miestelį dešiniajame Kuršių marių krante, etnokultūros gerbėjus šeštadienį sukvietė Kiminių sodybos šeimininkai Audra, Arlandas ir Laurynas Juodeškos bei Kintų Vydūno kultūros centras.

Lygiadienio šventės akimirkos.<br>A.Aleksėjūnienės nuotr.
Lygiadienio šventės akimirkos.<br>A.Aleksėjūnienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

Sep 22, 2013, 2:49 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:37 PM

Vilniečiai Juodeškos ir Kintuose vandens pramogų centrą įkūręs jų sūnus Laurynas duris į išpuoselėtos sodybos kiemą ir daržinę veria ne pirmą kartą. „Besaikio alaus plempimo čia nebūna, kaip provincijoje yra įprasta“,- džiaugiasi Vydūno kultūros centro vadovė Rita Tarvydienė.

Juodvi su A.Juodeškiene šiųmetei Rudens ekvinokcijai pakvietė svečius tapti rudens puokščių kūrėjais ir pyragų parodos dalyviais. Taip pat pasiūlyta pasidabinti rytprūsių kraštui būdinga apranga ir dalyvauti autentiškiausio etnografinio kostiumo konkurse.

Paveldėtoje senelių sodyboje, kurios atkūrimui yra gavę ES paramą, farmacininkė A.Juodeškienė sako su polėkiu kurianti ne popsinį kultūros židinį, o giliai dvasios atvangai tarnaujančius namus. „Tam ir klojimo teatras tarnauja, ir koncertai, ir parodos“, - žurnalistei kalbėjo šeimininkė.

Pasak jos, ne senelis šią sodybą nuo pamatų statė. Jis į ją įsikėlė sovietmečiu, nes vietiniai žmonės su Antrojo pasaulinio karo banga buvo išvaryti ar patys pasitraukė į Vokietiją. Gerai jaustis po svetimu stogu jam neišėjo, teko graužatį malšint, bet kito pasirinkimo nebuvo. Atnaujinta sodyba dabar tarnauja ne tik šeimos, bet ir visuomenės poreikiams, tad savigraužai dingsties lyg ir neliko.

Iš pamario gyvenviečių, taip pat iš Šilutės, Klaipėdos, Kauno, Vilniaus, Varėnos atvykę žmonės, gal apie 60, šeštadienį klausėsi etnografinio ansamblio iš Šilutės „Ramytė“( vad. Giedrė Pocienė) ir vedančiosios Vaidos Galinskienės taiklių ir šmaikščių tarmiškų paporijimų.

Kai užgrojo folkloro ansamblis „Aitvaras“ iš Klaipėdos ir prasidėjo lietuvininkų vestuvių „meškininkų išdaigos“, į šokio sūkurius daržinės kieme leidosi jauni ir pagyvenę. Žinoma, pertraukoje tarp koncertų Lygiadienio šventės dalyviai išragavo dvylikos rūšių pyragus ir apžiūrėjo devyniolika puokščių kompozicijų. Ir balsavo už labiausiai patikusius.

Originaliausią gėlių kompoziciją sukūrė Elma Petniūnienė, spalvingiausią – Gabija Bielickienė, rudeniškiausią - Liucija Jurkūnienė. Konditeriniu sveikatingumo šedevru buvo pripažinta 15-metės kintiškės Augustės Ežerskytės iškepta moliūgų pyrago pynė, kurios receptūrą jai užrašė teta 80-metė Marija, ilgametė restoranų Vokietijoje virėja.“Ir dar kelis patikėjo, bet jų neplatinu“,- sako.

Originaliausiu pyragu buvo pripažintas Šalnės ir Audriaus Valčiukų bei Astos ir Rubeno Bukavickų sukurtasis, kuriame buvo puikiai suderinti vaisiai ir daržovės. O rudeniškiausią pyragą astronominio rudens sutiktuvėms iš slyvų iškepė medikė iš Šilutės Audronė Pikžirnienė.

Už aprangos autentiškumą suvenyrais buvo apdovanota Gerda iš Varėnos ir Albertas iš Vilniaus. Puokščių konkurso laimėtojas A.Juodeškienė pakvietė vėliau išsikasti jurginų gumbų iš jos sodo.

Kintų evangelikų liuteronų kunigas Mindaugas Žilinskis gėrybes bei jų kūrėjus- žmones – pačioje šventės pradžioje palaimino malda. Lygiadienis – tai momentai, kai Saulė atsiduria dangaus pusiaujo ir ekliptikos susikirtimo taškuose. Tuo metu diena ir naktis susilygina visose platumose.

..O Kuršių marios astronominio rudens išvakarėse buvo audringos. Vėtra vartė burlentininkus iš kojų, o jie ties Suvernais vakar ir šiandien varžosi dėl stipriausiųjų apdovanojimų. Tuo tarpu pro Ventės ragą plaukiančiame dengtame pramogautojų laivo 'Perloja“ denyje poros smagiai šoka, dūžtant bangoms į bortą....

Didžiąją paukščių gaudyklę Ventės rago ornitologai elektrinėmis gervėmis nuleido ant žemės, nes ji, plakama rudeniško vėjo šuorų, gali skersai išilgai suplyšti.

Bet vėjo jėga silpsta tolstant nuo marių. Minijos užutekiuose ramiai kiūtina garniai, laukuose kūprinėja gervių būreliai, rudeniškai įmitusių žąsų kaimenė supa darže močutę, ant įšilusio asfalto link grobio – sutraiškyto žalčio – nespejo nusirangyti gyvatė. Kad nesutraiškyčiau, suku šalikelėn...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.