Šiltų kėdžių dalybos – be pabaigos

Jau įsibėgėjo naujas politinis sezonas, o valdžia dar nebaigia darbo, kurį turėjo atlikti po rinkimų – postų dalybų. Valdančiosios partijos niekaip nesugeba susitarti dėl viceministrų, rašo „Lietuvos rytas“.

Premjeras A.Butkevičius tikėjosi susitarti su ūkio ministru E.Gustu, kad šis priimtų „darbiečių” viceministrą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Premjeras A.Butkevičius tikėjosi susitarti su ūkio ministru E.Gustu, kad šis priimtų „darbiečių” viceministrą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2013-09-23 06:00, atnaujinta 2018-02-21 22:15

„Darbiečiai” toliau spaudžia socialdemokratus suteikti jiems dar vieną viceministro postą ir šantažuoja didžiuosius koalicijos partnerius neduodami jiems viceministro kėdės Žemės ūkio ministerijoje.

Atrodo, kad šis spaudimas nenueis vėjais – socialdemokratai jau ketina suteikti „darbiečiams” viceministro postą vienoje svarbiausių – Ūkio ministerijoje. Pagaliau baigti kėdžių dalybas valdantieji ketina šią savaitę.

Tačiau postų kadrilis tuo, žinoma, nesibaigs – savo eilės laukia kitos svarbios pareigybės.

„Darbiečiai” atkeršijo

Iki šiol tebevykstančios kovos dėl viceministrų kėdžių užsitęsė, nes socialdemokratai niekaip nenorėjo įsileisti „darbiečių” į Užsienio reikalų ministerijos vadovybę. Pastarieji norėjo, kad čia viceministru taptų karjeros valdininkas Mantvydas Bekešius.

Bet socialdemokratų deleguotas užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius kategoriškai atsisakė suteikti postą M.Bekešiui ir į jį pasodino savo statytinį iš Lietuvos atstovybės prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Andrių Krivą.

Tada „darbiečiai” atkeršijo socialdemokratams, jiems užverdami Žemės ūkio ministerijos duris.

Kovą mįslingomis aplinkybėmis – „dėl asmeninių priežasčių” – savo kabinetą paliko kairiųjų deleguotas viceministras, buvęs Rokiškio meras Vidmantas Kanopa.

Nuo to laiko Žemės ūkio ministerijoje tėra trys viceministrai – dėl karjeros konservatorius išdavęs buvęs jų viceministras Mindaugas Kuklierius, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovė Leokadija Počikovska ir „darbietis”, laikomas pagrindiniu šios partijos atstovu ministerijoje, Rytis Šatkauskas.

Ž.Pinskuvienės neįsileido

Spausdami socialdemokratus dėl Užsienio reikalų ministerijos, Darbo partijos (leiboristų) atstovai siekia, kad ta netektis jiems būtų kompensuota kokiu nors svarbiu ir pinigingu postu, tad jie taikosi į Ūkio arba Susisiekimo ministerijas.

Pastarojoje dirba vienas „darbiečių” atstovas – viceministras Saulius Girdauskas. Dar vieno tokio pat posto čia įsigeidę „darbiečiai” norėjo, kad viceministre taptų žinoma jų partijos narė Živilė Pinskuvienė, kuriai po balsų pirkimo skandalo nepavyko tapti Seimo nare.

Nors teisėsauga visas savo pretenzijas atsiėmė, socialdemokratų susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius ir pats kairiųjų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius vis dėlto nenorėjo matyti Ž.Pinskuvienės šioje ministerijoje.

Dabartinis „darbiečių” vadovas Vytautas Gapšys siekė, kad Ž.Pinskuvienė būtų grąžinta į Seimą. O politikos užkulisiuose kalbama, kad dabar ji labiausiai laukia Europos Parlamento rinkimų, taip pat teisiamų savo partijos lyderių likimo vingių.

Jei Viktoras Uspaskichas arba Vitalija Vonžutaitė vis dėlto būtų galutinai nuteisti, Vilniaus vicemero Jono Pinskaus žmona patektų į Seimą.

Premjeras tarsis su ministru

Dabar visą dėmesį į Ūkio ministeriją sutelkę „darbiečiai” nori, kad čia viceministru taptų tas pats M.Bekešius, kurį savo sekretoriate kol kas priglaudė ir patarėjo postą suteikė Darbo partijos deleguotas Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas.

Postų dalybos vėl buvo įstrigusios, nes ūkio ministras Evaldas Gustas irgi nenorėjo įsileisti „darbiečių”.

Socialdemokratas buvo pareiškęs, kad jam visiškai pakanka ir šiuo metu turimų trijų pavaduotojų.

„Lietuvos ryto” šaltinių koalicijos viršūnėse teigimu, atrodo, kairieji vis dėlto nusileis. Tokiu atveju „darbiečiai” leistų socialdemokratams užimti žemės ūkio viceministro kėdę.

Tai „Lietuvos rytui” patvirtino premjeras A.Butkevičius: „Dar kartą kalbėsimės su ūkio ministru. Manau, šiomis dienomis šį reikalą pagaliau užbaigsime.”

Kairieji į žemės ūkio viceministrus turi porą kandidatų.

Anksčiau pagrindiniu buvo laikomas premjero visuomeninis konsultantas, buvęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Darius Remeika, o pastaruoju metu minima ir buvusi Nacionalinės mokėjimo agentūros darbuotoja Lina Kujalytė.

Gera vieta – ir agentūroje

Bet net pasidaliję valdžią ministerijų vadovybėse „darbiečiai” ir socialdemokratai toliau kryžiuos ietis dėl postų, pavyzdžiui, dėl Žemės ūkio ministerijos valdomos Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) direktoriaus.

Kai postą paliko nemalonumų su teisėsauga sulaukęs NMA vadovas Saulius Silickas, ministerija ilgai delsė skelbti konkursą į šias pareigas.

Mat pats premjeras buvo nedviprasmiškai pareiškęs, kad ministras Vigilijus Jukna nedrįstų į šią kėdę sodinti kokio nors savo partijos statytinio.

Neseniai paskelbtos konkurso sąlygos, kuriose, be kita ko, įrašyta, kad kandidatai turi turėti patirties viešųjų pirkimų srityje.

Užkulisiuose kalbama, kad „darbiečiai” į šį postą yra nutaikę Vilniaus savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vadovą Eriką Bėrontą.

Tiesa, pats E.Bėrontas „Lietuvos rytui” tvirtino nieko apie tai negirdėjęs.

Premjeras A.Butkevičius irgi tikino dar nežinantis kandidatų į šios svarbios agentūros vadovus pavardžių: „Aš tik esu pasakęs ministrui, kad konkursas turi būti visiškai atviras ir skaidrus. Manau, kad taip ir bus.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.