Prokurorai vis tik privalės tirti, kas apšmeižė teisėją J.Furmanavičių

Prokuratūra privalės tirti pedofilu išvadinto ir nužudyto Kauno apygardos teismo teisėjo Jono Furmanavičiaus apšmeižimo bylą.

Šmeižtas J.Furmanavičiaus atžvilgiu nesiliovė ir po teisėjo nužudymo.<br>lrytas.lt archyvo nuotrauka
Šmeižtas J.Furmanavičiaus atžvilgiu nesiliovė ir po teisėjo nužudymo.<br>lrytas.lt archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 24, 2013, 3:21 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:57 PM

Vilniaus apygardos teismas antradienį galutine ir neskundžiama nutartimi paskelbė, kad šis, lyg karšta bulvė prokuratūros mėtomas, ikiteisminis tyrimas yra ne nužudytojo artimųjų privatus reikalas, o byla, kurioje teisėjo šmeižikus privalo nustatyti ir valstybinį kaltinimą teisme palaikyti privalo prokuratūra.

Tokį patį sprendimą šių metų rugpjūčio 18 dieną buvo priėmęs ir Vilniaus miesto apylinkės teismas, tačiau nutartimi nepatenkinta Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra ją apskundė.

Dėl šmeižto į prokuratūrą kreipėsi dar gyvas būdamas J.Furmanavičius, tačiau ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas tik jo žūties dieną – 2009 metų spalio 5-ąją.

Kadangi nukentėjusysis buvo miręs, prokurorai tyrimą nutraukė.

Šmeižtas J.Furmanavičiaus atžvilgiu nesiliovė ir po teisėjo nužudymo, todėl vyro seserys kreipėsi į prokuratūrą prašydamos ikiteisminį tyrimą atnaujinti ir nustatyti asmenis sukūrusius šūviais pasibaigusią šmeižto istoriją.

Nuo teisėjo mirties praėjo beveik keturi metai, tačiau byla vis dar nebaigta. Prokuratūra jau tris kartus nutraukė ikiteisminį tyrimą pasiūliusi J.Furmanavičiaus artimiesiems su šmeižikais aiškintis privataus kaltinimo tvarka.

Visus kartus teismai nurodydavo ikiteisminį tyrimą atnaujinti.

Aiškinantis kas paskleidė šmeižtą apie J.Furmanavičių apklausta nemažai jo buvusių kolegų, draugų. Kaip liudytoja parodymus davė ir dabar Čikagoje nuo teisėsaugos besislapstanti Neringa Venckienė.

Buvusi teisėja teigė, kad apie tai, jog J.Furmanavičius esą tvirkino jos dukterėčią ji sužinojo tik iš spaudos, tačiau straipsnį apie tai rašęs žurnalistas tokius N.Venckienės žodžius paneigė. Apie tai, kad J.Furmanavičius yra pedofilas jam pasakė pati N.Venckienė, jos vyras Aidas Venckus ir dviejų žmonių nužudymu įtariamas Drąsius Kedys.

N.Venckienei šioje byloje įtarimus ketinta pareikšti jau pavasarį, tačiau dėl neaiškių priežasčių, vietoje to, kad generalinis prokuroras Darius Valys dar kartą kreiptųsi į Seimą dėl parlamentarės teisinės neliečiamybės panaikinimo, buvo nuspręsta eiti lengviausiu keliu – tyrimą nutraukti, o giminėms eilinį kartą pasiūlyti dėl N.Venckienės paskleisto šmeižto kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.