Sudegintos merginos artimieji tikisi, kad žudikai laisvės nebeišvys

„Policija nebuvo tinkamai paruošta, Bendrasis pagalbos centras nebuvo tinkamai paruoštas. Mergaitei nesuteikta pagalba, nors ją buvo galima išgelbėti. Mes to taip nepaliksim – sieksim, kad kaltieji būtų nustatyti ir nubausti“, – sunkiai rinkdamas žodžius antradienio popietę sakė Remigijus Subas. Jis yra šeštadienį automobilyje netoli Panevėžio sudegintos septyniolikametės dėdė ir krikšto tėvas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2013-09-24 20:12, atnaujinta 2018-02-21 20:34

Ispanijoje gyvenantis R.Subas kartu su savo motina – nužudytosios močiute Elvyra Subiene – buvo atvykę į Panevėžio miesto savivaldybę, kurioje tuo metu į neeilinį posėdį buvo susirinkę tarybos nariai.

Politikai turėjo pritarti arba nesutikti su miesto mero Vitalijaus Satkevičiaus siūlymu siųsti kreipimąsi į Seimą, Vyriausybę, Bendrąjį pagalbos centrą, Ryšių reguliavimo tarnybą dėl neįtikėtino atvejo, kai pagalbos prašiusi, bet taip ir nesulaukusi nepilnametė tapo sužvėrėjusių nusikaltėlių auka.

Pasak E.Subienės, jie su sūnumi į posėdį atvyko ne ką nors vietiniams politikams pasakyti, tačiau norėdami pasiklausyti ir susidaryti bendrą vaizdą. Tuo labiau, kad šiame tarybos posėdyje į politikų klausimus atsakinėjo ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas, Bendrojo pagalbos centro Šiaulių skyriaus viršininkas Nerijus Adomavičius, Ryšių reguliavimo tarnybos atstovas Viktoras Syrusas.

Gelbėtojai ne viską padarė?

„Mes girdim, kad į Bendrosios pagalbos centrus buvo investuoti didžiuliai Europos Sąjungos pinigai, tačiau pagelbėti pagalbos besišaukiančiai mano anūkei niekas nesugebėjo“, – stebėjosi E.Subienė.

Moters teigimu, jos anūkė – protinga, komunikabili mergina – suprato, kad pagalbos reikia ieškoti skambinant bendruoju pagalbos telefonu 112. Juk močiutė, būdama namuose, jai tokiu atveju nebūtų padėjusi. Tačiau net ir tai, kad maždaug pusvalandį septyniolikametė bendravo su BPC operatore, policijos budėtoju, jos gyvybės neišgelbėjo.

„Gal galėjo pasiųsti greitosios ar ugniagesių automobilius su sirenomis po Panevėžio apylinkes, kad ji, būdama bagažinėje, išgirstų tą garsą? O gal reikėjo tuos nusikaltėlius kažkaip išgąsdinti, priversti ją paleisti?“ – įvairius būdus, kaip specialiųjų tarnybų atstovai dar galėjo pamėginti išgelbėti grobikų po Panevėžio apylinkes vežiojamą paauglę, vardijo E.Subienė.

Anūkės netekusi panevėžietė sakė esanti dėkinga kriminalistams, kurie operatyviai nustatė ir sulaikė žvėrišku nusikaltimu įtariamus asmenis. „Mes samdysimės geriausius teisininkus ir sieksime, kad jie būtų nuteisti griežčiausiomis bausmėmis bei nebūtų paleisti pirma laiko ar suteikus malonę“, – žadėjo E.Subienė.

Moters teigimu, nužudyta jos anūkė buvo linksma, draugiška, apsiskaičiusi mergina. Ji labai mylėjo savo 11-metį brolį, kūrė ateities planus.

„Ji planavo netrukus emigruoti iš Lietuvos, važiuoti gyventi arba pas mus į Ispaniją, arba pas giminaičius į Angliją“, – sakė R.Subas, atvykęs palaikyti artimųjų, išgyvenančių baisią netektį. Jis tikisi, kad po jo dukterėčios mirties padėtis keisis ir kiti žmonės pagalbos sulauks laiku.

Įtariamus žudikus sučiupo laukuose

Tarybos posėdyje kalbėjęs Panevėžio apskrities VPK viršininkas R.Bobinas sakė, kad policijos pareigūnai darė viską, ką galėjo, kad išgelbėtų pagrobtą nepilnametę. Tačiau jos buvimo vieta nebuvo nustatyta, todėl paieškos vyko apgraibomis.

Kadangi per telefoninį pokalbį su mergina kilo įtarimų, kad ji gali būti vežiojama po Dembavos apylinkes, į šį priemiestį iš karto buvo nusiųsti 4 tuo metu budėję policijos ekipažai. Vėliau policijos pareigūnai plėtė paieškos teritoriją, važinėjo po kitas Panevėžio apylinkes.

Policijos pareigūnai pirmieji atvažiavo ir į miškelį netoli Keravos kaimo, kai tik BPC gavo pranešimą apie degantį automobilį. Tačiau rankiniais gesintuvais numalšinti liepsnų jie nepajėgė, tai padarė atskubėję ugniagesiai.

Tą pačią dieną operatyviai buvo sulaikyti abu išprievartavimu ir nužudymu įtariami vyrai – 33 metų Julius Jakubaitis ir 22 metų Deividas Adomaitis. Pasak R.Bobino, jie buvo sulaikyti laukuose, skirtingose vietose.

Politikų paklaustas, ar nebuvo galimybės pagrobtos merginos paieškoms iškviesti iš namų daugiau pareigūnų, policijos vadovas sakė, jog to greitai nebūtų pavykę padaryti.

Prieš nužudymą dalyvavo muštynėse?

R.Bobinas patvirtino, kad nelaimės išvakarėse minėti įtariamieji galbūt buvo įsivėlę į muštynes Aukštaičių gatvėje, netoli J.Jakubaičio motinos buto esančiame alaus bare, vadinamame „Duobe“. Penktadienį, 23 val. 45 min., policija gavo pranešimą apie ten vykstančias muštynes. Tačiau per 4 min. atvykus patruliams, konflikto dalyviai jau buvo išsilakstę, o barmenė pareiškimą rašyti atsisakė.

Pasak R.Bobino, tik po nepilnametės nužudymo žiniasklaidoje pasirodžius įtariamųjų nuotraukoms buvo gauta informacijos, kad jie galėjo dalyvauti muštynėse alaus bare. Panevėžio apskrities policijos vadovas politikams pasiūlė pasiklausyti, kokių pranešimų policija gauna savaitgaliais, švenčių ar pašalpų mokėjimo dienomis, ir siūlė griežčiau kontroliuoti prekybą alkoholiu. „Dabar jei miesto taryba panaikina leidimą prekybai alkoholiu, tai iškart išsiima leidimą kito asmens vardu ir toliau prekiauja“, – sakė R.Bobinas.

BPC liks tik Vilniuje ir Klaipėdoje

BPC Šiaulių skyriaus viršininkas Nerijus Adomavičius Panevėžio politikams sakė, kad buvo pačiais įvairiausiais būdais stengiamasi nustatyti pagalbos prašiusios merginos buvimo vietą. Įjungus konferencinį ryšį kartu su policijos pareigūnais jos buvo klausinėjama, kokiu keliu ji vežiojama, ir mergina pasakojo, kad automobilis važiuoja tai žvyrkeliu, tai asfaltu, judėjo ir atbulomis. Merginai buvo siūloma išmušti užpakalinį automobilio žibintą, bandyti kojomis išspirti bagažinės dangtį.

Pasak N.Adomavičiaus, skambinančiojo į BPC numeris iškart matomas monitoriuje ir iškart galima nustatyti jo buvimo vietą. „Skambiname į Vilniaus BPC ir jie nustato koordinates, iš kur skambinama“, – sakė BPC atstovas. Tačiau šiuo atveju, kadangi buvo skambinama iš telefono be SIM kortelės, to padaryti nebuvo įmanoma, nes nebuvo matomas telefono numeris.

Toks paaiškinimas nustebino tarybos narį Gintarą Šileikį. „Tarsi XIX amžiuje gyventume – telefonu skambinate į Vilnių, kad sužinotumėte pagalbos prašančiojo buvimo vietą. Juk kiek laiko gaištama. Kiek suprantu, kai kurios apskritys jau turi tokią aparatūrą. O kodėl Panevėžys neturi? Ar už tokius didžiulius pinigus, kurie yra skirti BPC, nebuvo galima tokios įrangos įdiegti?“ – stebėjosi politikas.

Į jo klausimą N.Adomavičius atsakė, kad jau lapkritį visoje Lietuvoje teliks du didieji Bendrosios pagalbos centrai Vilniuje ir Klaipėdoje, kuriuose sumontuota moderni įranga leis matyti kiekvieno skambinančiojo buvimo vietą. Tuomet Panevėžio apskrities gyventojų skambučiai bus nukreipiami į Vilniaus BPC, Šiaulių – į Klaipėdos BPC. Šiaulių ir Alytaus BPC nuo lapkričio atliks tik priešgaisrinių pajėgų valdymo funkciją. Siūlė verčiau pažaboti girdyklas

Panevėžio mero siūlymas dėl kreipimosi į Seimą, Vyriausybę ir kt. institucijas siuntimo politikų palaikymo nesulaukė. Ne vienas pasisakęs tarybos narys tai pavadinimo bandymo įšokti į jau išvažiavusį traukinį ar tiesiog niekiniu dokumentu, sukurptu dėl paukščiuko.

Tarybos narys Viktoras Trofimovas priminė, kad šių metų miesto biudžete prevencinėms programoms skirta vos 10 tūkst. litų, kai tuo tarpu kolumbariumo statyboms – net 500 tūkst. „Reikia riboti žmonių girdyklų darbo laiką“, – siūlė tarybos narė Zita Kukuraitienė.

Galiausiai buvo nuspręsta jokio kreipimosi nesiųsti, bet sudaryti darbo grupę nusikaltimų Panevėžio mieste prevencijos priemonių planui parengti. Ji pasiūlymus tarybai turės parengti iki spalio 10 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.