Tyrimas: komentatorių žodžiai apie juodaodžius - ne nusikaltimas?

Kovojanti dėl esą įžeidžiančių žodžių kadenciją baigusio Valdo Adamkaus knygoje, pati Seimo narė Dangutė Mikutienė socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje nevyniojo žodžių į vatą. Lietuvos krepšininkams iškovojus sidabro medalius ji parašė, ką mananti apie kitataučius, žaidžiančius užsienio komandose.

Lietuvos krepšinio sirgaliai oficialioje „FIBA Europe“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ prancūzus išvadino beždžionėmis. Tokios mintys patraukė prokurorų dėmesį.<br>AP nuotr.
Lietuvos krepšinio sirgaliai oficialioje „FIBA Europe“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ prancūzus išvadino beždžionėmis. Tokios mintys patraukė prokurorų dėmesį.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Sep 24, 2013, 2:14 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:57 PM

Tuo tarpu Lietuvos krepšinio sirgaliai oficialioje „FIBA Europe“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ prancūzus išvadino beždžionėmis. Tokios mintys patraukė prokurorų dėmesį. Šie policijos paprašė įvertinti sirgalių pasisakymus ir priimti procesinius sprendimus.

Savo žodžiuose nieko blogo neįžvelgia

„Sveikinu Lietuvos komandą su sidabro medaliais! Jūs esate šaunuoliai ir tikri kariai! Jūs esate nacionalinė rinktinė – Lietuvos komanda, ne iš kolonijų, ne iš užkariautų teritorijų – jūs iš mažos ir karingos tautos, jūs iš Lietuvos!“ – rašė ji.

Dėl tokio jos pasisakymo Seimo narė susilaukė nemalonės. Portalo lrytas.lt skaitytojai kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Valentinas Srundys patvirtino, kad pirmadienį komisija gavo skundą dėl Seimo narės komentaro.

„Prašoma įvertinti, ar šis komentaras neprieštarauja Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatoms. Jei komisija įvertins, kad tai jos kompetencija nagrinėti skundą, bus sudaryta darbo grupė išvadoms rengti“, – sakė jis.

Pirmininkui kliūva Seimo narės pasisakymas apie kolonijas: „Aliuzija į kolonijas atrodo dviprasmiškai, komentare tarsi norima pasakyti apie asmenų, iš buvusių kolonijų, nepilnavertiškumą.“

Pati Seimo narė portalui lrytas.lt sakė, kad ji buvo suprasta klaidingai, esą ji pasidžiaugė savo valstybe, kuri yra maža ir laimėjo prieš didžiules valstybes.

„Niekas nepaneigs, kad kai kurios valstybės buvo užkariavusios kitas šalis ir jas pavertusias savo kolonijomis, todėl jiems lengviau atsirinkti stiprius žaidėjus nei mums. Visose tautose yra įvairiausių žmonių, ir jie visi lygūs. Nekalbu, kad žmonės turėtų būti diskriminuojami“, – portalui lrytas.lt paaiškino Seimo narė.

Moteris sakė, kad kiekvieno teisė kreiptis į etikos sargus, tačiau sakė pasigendanti tolerancijos ir konstruktyvios diskusijos socialiniuose tinkluose.

„FIBA Europe“ paskyroje – įžeidūs žodžiai

Po sėkmingos pergalės Europos krepšinio čempionato finale oficialioje „FIBA Europe“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ pasipylė lietuvių rasizmo kupini įrašai: „Jei ne tos prancūzų beždžionės“, „Manau, kad Lietuvą įveikė „Angola“, „Sveikinimai auksiniams Afrikos negrams“, „Pasirodo, kad beždžionės gali žaisti krepšinį, sveikinimai negrams.“

Lietuvos krepšinio federacijos vykdomasis direktorius Paulius Motiejūnas portalui lrytas.lt sakė, kad toks sirgalių elgesys apskritai nepriimtinas: „Tokie pasisakymai nėra toleruotini nei tarp žaidėjų, nei tarp sirgalių.“

„Aiškinsimės, kas tokius pasisakymus parašė. Jei tai iš Sėklos sirgalių būrio, jie – neverti būti sirgaliais“, – portalui lrytas.lt sakė jis.

Reaguodami į internetinėje erdvėje paplitusius galimai nusikalstamus pasisakymus, Generalinės prokuratūros prokurorai antradienį kreipėsi į Lietuvos policijos kriminalinės policijos biurą.

Prokuratūra policijos paprašė įvertinti viešoje erdvėje pasirodžiusius rasistinius ir įžeidžius pasisakymus ir priimti procesinius sprendimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.