Kultūros ministras neįtikino protestuojančių pavaldinių

Tokius ministro žodžius protestuotojai vertino skeptiškai.

Kultūros darbuotojai reikalavo didesnių atlyginimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kultūros darbuotojai reikalavo didesnių atlyginimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 25, 2013, 3:20 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:59 PM

Prie Vinco Kudirkos paminklos aikštėje prie Vyriausybės susirinkę mitinguotojai iš Kėdainių, Tauragės, Mažeikių, Vilniaus ir kitų miestų skandavo „Gėda“ valdžiai, esą privertusiai juos išeiti į gatvę. Protestuotojų būryje buvo iškelti tokie plakatai kaip „Be kultūrininkų algų - kultūringa emigracija“, „Elgetos žino, kodėl jie elgetos, bet mes?“, „Ar bibliotekininkai verti tik pašalpos?“, „Mes už žmogaus orumo nežeminančią algą“.

Mitinguotojams kalbėjęs kultūros ministras Šarūnas Birutis sakė tikintis, kad kitąmet atlyginimai kultūrininkams didės.

„Turbūt galiu pagirti visus kolegas savo - ministrus, premjerą ypatingai, kad tas dėmesys kultūrai kuriant Vyriausybės programą jau tada matėsi. Ir Vyriausybės programoje labai aiškiai numatyta tai, ko jūs šiandien teisėtai reikalaujate“, - dėstė jis.

„Tikiuosi kad artimiausiu laiku bus priimtas sprendimas, nes formuojamas biudžetas, kad nuo kitų metų po truputį - kaip ir darbo grupės premjero sudarytos siūlyta - dviem bazinėm algom, po 240 litų maždaug, trejus metus atlyginimai kils. Tokią viltį aš turiu“, - sakė ministras.

Jo teigimu, kultūrininkų algų klausimą būtų galima „gana lengvai“ išspręsti, jeigu ne Konstitucinio Teismo sprendimai.

„Iš tikrųjų suprasdamas jūsų padėtį labai labai gerai, suprasdamas, kad be kultūros valstybė nėra reikalinga, nes visa kita, aš jau ne kartą esu minėjęs - švietimą, kas yra sudėtinė kultūros dalis, sveikatos apsaugą, socialinę apsaugą, kelius, policiją - mes imperijoje turėjome. Net ir mokslą -  išskyrus galimybę puoselėti savo tautos, savo valstybės kultūrą. Tam mes iškovojome nepriklausomybę“, - kalbėjo ministras.

Tokius ministro žodžius protestuotojai vertino skeptiškai.

„Žemaitį reikia ilgai įtikinėti. Niekas nieko nenuramino - kol nepadarys, tol nepatikėsime, čia faktas. Mes norime tikėti, dėl to nebėgame niekur, kuriame dainas, rašome, statome spektaklius (...). Prašom tik kad mums duotų oriai gyventi ir išlikti čia Lietuvoje, niekur nebėgti“, - BNS sakė Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centro mėgėjų teatro trupės „Visavi“ režisierė Daiva Gedvilienė.

„Neįtikino. Aš norėčiau sugrįžti atgal į istoriją trupučiuką - jau prieš keletą metų kultūros darbuotojams buvo pažadai duodami, kad kelsim atlyginimus, bet dabar negalime, nes statome Valdovų rūmus, o dabar pasakyta, kad pakišo koją Konstitucinis Teismas. Tai yra nesąmonė. Konstitucinis Teismas teįpareigoja vykdyti, bet niekas nedraudžia kultūros darbuotojams ar biudžetininkams taip pat pakelti atlyginimus. Aišku, reikėtų pradėti nuo to, kad būtų grąžinta į prieškrizinį lygį“, - sakė valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ atstovas Saulius Vasiliauskis.

Jo teigimu, per krizę jam atlyginimas sumažėjo šimtu litų.

„Bet tai mums yra dideli pinigai, nes mūsų atlyginimas yra 1100 litų. Pabandykite pragyventi Vilniuje už tokią sumą, dar vaikus auginti“, - siūlė S.Vasiliauskis.

Mitinguotojai ragino Vyriausybę numatyti lėšas darbo grupės vasarą pateiktiems siūlymams įgyvendinti.

Premjero Algirdo Butkevičiaus sudaryta darbo grupė, vadovaujama kultūros ministro, buvo parengusi kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokesčio didinimo 2014-2016 metais programą, kuria siekiama didinti kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokestį. Per trejus metus pagal ją tikimasi pasiekti, kad mažiausiai uždirbančių kultūros ir meno darbuotojų mėnesio darbo užmokestis būtų ne mažesnis kaip 1732 litai, o kitų darbuotojų darbo užmokestis padidėtų vidutiniškai 45 procentais.

To siūloma pasiekti 2014 -2016 metais kasmet didinant finansavimą darbo užmokesčiui dviem bazinės mėnesinės algos dydžiais kiekvienam kultūros ir meno darbuotojui (bazinė mėnesinė alga šiuo metu yra 122 litai). Skaičiuojama, kad tai kasmet papildomai iš valstybės biudžeto pareikalautų po 49 mln. litų.

Vyriausybė, liepos pabaigoje svarsčiusi darbo grupės išvadas dėl kultūrininkų algų kėlimo, sprendimus atidėjo rudeniui. Pinigų kultūrininkų algoms didinti nuspręsta ieškoti svarstant kitų metų biudžetą, kartu sprendžiant, kaip įgyvendinti Konstitucinio Teismo nutarimą dėl valstybės tarnautojų ir teisėjų algų.

Prieš sudarydamas darbo grupę gegužę A.Butkevičius žadėjo iki 2016 metų pakelti kultūrininkų atlyginimus iki pedagogų algų dydžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.